AcasăEvenimentCINSTIRE - Monument ridicat în Baia Mare în memoria foștilor deținuți politici

CINSTIRE – Monument ridicat în Baia Mare în memoria foștilor deținuți politici

DISTRIBUIȚI

CINSTIRE. Joi, 8 septembrie 2016, în fața Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” a fost dezvelit monumentul amplasat de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), filiala Baia Mare, monument care are menirea de a aminti, tuturor, ororile la care au fost supuși foștii deținuți politici în regimul comunist. Odată dezvelit, monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți, urmând o slujbă de pomenire în cinstea celor care și-au pierdut viața în temnițele comuniste, dar și în memoria celor care, azi, nu se mai află printre noi. La eveniment au fost invitați foștii deținuți politici din Baia Mare, prin președintele Silviu Dragomir, Ioan Ilban, președinte al filialei Sighetu Marmației, Nistor Man, președinte AFDRP Târgu Mureș și, nu în ultimul rând, președintele AFDRP la nivel național, Octavian Bjoza. Au onorat cu prezența acest moment și Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, consilierul județean Anton Rohian, invitați ai reprezentanților AFDRP.

Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea a oferit din partea instituției pe care o conduce diplome de onoare reprezentanților AFDRP, dar și o plachetă, în semn de recunoștință pentru o viață dedicată apărării naționale.

”Îmi exprim întreaga prețuire pentru lupta pe care dumneavoastră ați dus-o cu un sistem opresiv, un sistem care a produs multă suferință atât unora dintre cei prezenți, cât și celor care au plecat deja dintre noi. Nu îmi aduc aminte de sistemul communist, fiindcă la Revoluția din 1989 eram elev în clasa a V-a. Am învățat însă, ulterior, despre ce a făcut acel regim și cum s-a comportat cu deținuții politici. Un astfel de monument își are locul în Baia Mare pentru a aminti tuturor despre ce a fost în trecutul nostru. Doresc să mulțumesc consilierilor județeni din mandatul trecut, fiindcă au fost de acord, în unanimitate, cu amplasarea acestui monument ce ridică, fiecăruia, cel puțin o întrebare referitoare la ce s-a întâmplat. Putem să iertăm, însă nu putem să uităm și acesta este motivul pentru care mi-am dorit să ofer, din partea instituției pe care o reprezint, o plachetă în semn de recunoștință. Iar din calitatea de președinte al unui partid politic, respectiv PSD, încercăm să facem o reparație morală față de toate suferințele pe care foștii deținuți politici le-au îndurat în România”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Silviu Dragomir, președinte AFDPR Baia Mare: ”CJ Maramureș, singura instituție publică prezentă la eveniment”

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Baia Mare, Silviu Dragomir a dorit să mulțumească președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, pentru toată implicarea pe care a arătat-o față de AFDPR în ultimii ani. ”Ne-am împlinit un vis vechi de 25 de ani, acela de a amplasa acest monument în fața Bibliotecii Județene, care să amintească tuturor ce am pătimit. Am avut mereu deschidere și sprijin la actualul președinte al CJ Maramureș, Gabriel Zetea, iar azi, la dezvelirea și sfințirea monumentului, Consiliul Județean a fost singura instituție publică care ne-a onorat cu prezența și a oferit diplome și o plachetă în semn de prețuire pentru o viață pe care am dedicat-o apărării naționale”, a precizat Silviu Dragomir.

Mulțumiri președintelui CJ, Gabriel Zetea, au fost adresate și de președintele AFDPR, filiala Sighet, Ioan Ilban, precum și de președintele Asociației la nivel național, Octavian Bjoza. La cuvânt s-a înscris și președintele AFDPR Târgu Mureș, Nistor Man, maramureșean din Șieu, care a făcut parte din primul lot de deținuți politici din Maramureș. Acesta a descris, celor prezenți, momentele de groază prin care au trecut foștii deținuți politici și condițiile inumane de trai pe care le-au avut în închisorile comuniste.

Astăzi, prin dezvelirea și sfințirea acestui monument, o primă nedreptate a fost reparată, iar cei care vor trece prin fața Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare vor putea depune o floare la monumentul ridicat în memoria foștilor deținuți politici.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA