CEREMONIE DE ABSOLVIRE Marţi, 23 mai, a avut loc festivitatea de încheiere a studiilor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, la care a participat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Au fost prezenţi toţi elevii din anul terminal, care spun de acum adio cursurilor liceale şi aşteaptă examenul de bacalaureat şi intrarea la facultate, dar şi cei din anii mai mici, care i-au însoţit, împreună cu profesorii lor, pentru a le ura spor în viaţă.
Festivitatea de încheiere a cursurilor liceale la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare au avut loc în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, acolo unde a fost şi festivitatea de deschidere a anului şcolar.
Cu această ocazie s-a oficiat un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra profesorilor şi elevilor în cei patru ani de studiu. Au oficiat slujba Te-Deumului Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Prof. Dr. Claudiu Pop şi Pr. Claudiu Ciaşcai, duhovnicul Seminarului.
La Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare au absolvit în acest an cinci clase, în două secţii: Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Naturii. Director Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, director adjunct Prof. Ioana-Daiana Breban.
Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean a participat prof. dr. Gheorghe Andrasciuc, inspector general adjunct. A fost un an şcolar bun, chiar foarte, foarte bun. Un an cu rezultate deosebite la învăţătură, a spus directorul Seminarului, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita.
Un cuvânt plin de învăţăminte a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin elevilor prezenţi în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
„Orice lucru bun îl facem cu binecuvântare. Cu binecuvântarea părinţilor noştri şi cu binecuvântarea părinţilor duhovniceşti, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În biserică totul se întâmplă sub semnul binecuvântării.
Biserica transmite lumii acesteia văzute, lumii materiale, lumina cea nevăzută. Lumina Preasfintei Treimi. Lumina noi o primim la botez, când devenim creştini, o primim apoi de la părinţi, prin învăţăturile frumoase pe care ni le dau în cei şapte ani de acasă, şi apoi o primim în şcoală şi în Biserică.
Spre deosebire de şcolile pe care le urmăm în viaţa noastră, pe parcursul anilor de studiu, Biserica este şcoală pentru toată viaţa. Ceea ce nu mai învăţăm în şcolile pe care le-am urmat, învăţăm după aceea, ca maturi, cu fiecare participare la viaţa Bisericii. Biserica este şcoală pentru toată viaţa, care ne învaţă arta mântuirii, că viaţa noastră nu se încheie aici, ci se încheie dincolo.”
Referitor la unii care cer spitale, nu biserici, Preasfinţitul Episcop Iustin le-a spus seminariştilor cel mai important lucru în legătură cu acest fapt:
„Biserica nu trebuie să concureze spitalele, pentru că este un spital, pentru boli sufleteşti, pentru boli nevăzute, iar rugăciunile pe care le face Biserica în diferite ocazii ajută şi la tămăduirea de bolile văzute şi simţite de credincioşi, de bolile dureroase, lucru constat acum de ştiinţă, dar ştiut de Biserică de la întemeierea Ei”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a asistat, după rostirea cuvântului de învăţătură, la ultima strigare a catalogului din viaţa de elev pentru anii terminali şi la înmânarea premiilor.Fiecare elev a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin două apariţii editoriale recente în Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Ortodoxia maramureşeană”, ultimul număr, şi volumul III din „Reflecţii”, care cuprinde spicuiri din caietele regretatului Justinian Arhiepiscopul.
Informaţii şi foto Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului