AcasăActualitateCEREMONIAL MILITAR ȘI RELIGIOS – Ziua Națională a României, în Baia Mare

CEREMONIAL MILITAR ȘI RELIGIOS – Ziua Națională a României, în Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ziua Națională a României a fost marcată astăzi, 1 decembrie și în municipiul Baia Mare. Băimărenii, cu sentimentul de patriotism în suflet încă, au participat în număr mare la ceremonialul militar și religios desfășurat la Monumentul Ostașului Român din Parcul Municipal „Regina Maria”. În cadrul manifestării, veteranul de război Haralmbie Cacina a primit din partea PreaSfințitului Justin Sigheteanul Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Ceremonia dedicată aniversării Zilei Naționale a României a început cu prezentarea onorului prefectului județului Maramureș de către Detașamentul de Onoare și salutul drapelului de luptă. Mai apoi, mesajul prim-ministrului Dacian Cioloș a fost citit de către prefectul județului Maramureș, Sebastian Lupuț.

„1 Decembrie 1918 este o sărbătoare care, în egală măsură, onorează faptele înaintașilor noștri și obligă prezentul. La aproape un secol de la Marea Unire, România puternică și prosperă, casă primitoare pentru toți cetățenii săi, își așteaptă încă desăvârșirea. Apropiata marcare a Marii Uniri trebuie să se constituie într-un puternic imbold pentru desăvârșirea modernizării țării. Într-o lume aflată în plină schimbare, mai mult ca niciodată, România trebuie să fie ancorată puternic întemeiurile sale democratice, în valorile sale moderne și idealurile sale de libertate.

Un secol de la Marea Unire trebuie să găsească România mai bine pregătită din toate punctele de vedere. Cu o economie mai puternică, o   infrastructură mai dezvoltată, cu mai multe spitale moderne, cu școli mai bune, cu o știință mai avansată. Nicio ceremonie închinată eroilor care au făcut România Mare, oricât de grandioasă ar fi ea, nu le poate onora memoria, așa cum o face o țară prosperă și o societate convinsă de faptul că drumul pe care se află este cel bun”, a spus Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș.

„Cea mai mare sărbătoare a românilor şi a României, 1 Decembrie, aniversarea actului istoric al Marii Uniri presupune evidenţierea, păstrarea şi conservarea moştenirii primite în dar. Cinstirea trecutului constituie un punct forte al culturii noastre naţionale, iar într-o zi cu profunde semnificaţii istorice – prima a lunii Decembrie, ne determină să oferim însemnătate moştenirii poporului român.

Întorcându-ne spre trecut, 1 Decembrie 1918 reprezintă momentul remarcabil al istoriei românilor, marcând victoria luptei multiseculare pentru libertate, pentru unitate naţională şi statală. Noi, cetățenii de astăzi ai Municipiului Baia Mare, trebuie să fim mândri și să aducem o pioasă recunoștință, tuturor acelora care prin faptele lor au contribuit la împlinirea năzuințelor neamului”, a spus Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

S-au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Obeliscul  Cimitirului Comemorativ  și la Monumentul  Ostașului Român. Ceremonia, la care a participat și dr. Viorica Cherecheș, viitorul deputat al maramureșenilor, candidat pe listele PNL Maramureș la Camera Deputaților s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.

Credit foto: Dan Mezok

Simona Vasiac

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA