Acasăsinucidere maramuresCentenar Vida Gheza – mostenire culturala pentru baimareni (VIDEO)

Centenar Vida Gheza – mostenire culturala pentru baimareni (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

A lăsat o moştenire culturală ce va  rămâne mărturie a unicităţii creaţiei sale peste timp.  Marele sculptor băimărean Vida Gheza a fost omagiat de familie şi municipalitate, la implinirea a 100 de ani de la naşterea sa . Manifestările au inceput incă de dimineaţă – când la mormântul scuptorului s-au depus jerbe de flori – şi s-au intins pe parcursul intregii zile.

Fiica marelui sculptor Vida Gheza,  Zoe Vida şi ginerele, academicianul clujean Marius Porumb, au fost prezenţi la manifestările omagiale in memoriam. De dimineaţă, mormântul sculptorului care „ a unit cerul cu adâncul şi suferinţa umană cu binele şi frumosul care dăinuie” s-a umplut de jerbe de flori , iar preoţii au oficiat o ceremonie religioasă.

Manifestările omagiale au continuat apoi cu o slujbă de pomenire a sculptorului la Catedrala Ortodoxă Episcopală Sfânta Treime,  în prezența ÎPS Justinian – Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, urmate apoi de o seară de evocare a marelui sculptor. In memoria artistului-simbol al oraşului, in Baia Mare va fi inaugurat un atelier memorial, ce va deveni , pe lângă o atracţie turistică, loc de pelerinaj şi contemplare pentru studenţii şi artiştii care activează în domeniul în care s-a consacrat marele artist, a precizat primarul urbei.

Centenarul Vida Gheza se va desfăşura pe tot parcursul anului , manifestările omagiale urmând să se organizeze şi in Cluj şi Bucureşti, dar şi in capitala Italiei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA