AcasăAlteleEconomicCEI MAI BOGAŢI ROMÂNI - Maramureşeanul Frank Timiș, „frații Dedeman” şi Gigi...

CEI MAI BOGAŢI ROMÂNI – Maramureşeanul Frank Timiș, „frații Dedeman” şi Gigi Becali au înregistrat cele mai mari creșteri

DISTRIBUIȚI

CEI MAI BOGAŢI ROMÂNI Ion Țiriac rămâne, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,8 miliarde de euro, potrivit Top 300 Capital.

În urcare ușoară față de ediția anterioară, când averea sa era estimată la 1,6-1,65 miliarde de euro.

Țiriac deține o cotă de acțiuni la asigurătorul Allianz Țiriac, dar și Țiriac Auto, care este importator de mașini Mercedes, Hyundai, Ford, Jaguar, Land Rover și Mitsubishi. Tot legat de domeniul auto, deține și Țiriac Collection.

Mai nou, miliardarul pariază pe benzinării și energie.

”Frații Dedeman”, urcare vertiginoasă


Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin retailerul de bricolaj Dedeman, cel mai mare din România, se mențin tot pe poziția a doua, însă consemnează o apreciere considerabilă a averii. Aceștia au acum o avere estimată între 1,1 și 1,2 miliarde de euro, după ce anul trecut aveau o avere estimată la 920-950 de milioane de euro.

Creșterea vine după ce Dedeman a avut un an foarte bun. Compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri până la 5,25 miliarde de lei și un profit net de 713 milioane de lei. Dedeman are 8.421 angajați, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

 

Zoltan Teszari, miliardarul fără față, dar cu mai mulți bani
Zoltan Teszari, patronul grupului telecom RCS-RDS, se află acum pe poziția a treia în top, cu o avere de 550-570 de milioane de euro. Majorarea vine după ce grupul RCS s-a listat pe BVB în primăvara acestui an. RCS are acum o capitalizare de 3,5 miliarde de lei.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, RCS-RDS SA a avut în 2016 o cifră de afaceri de 3,29 miliarde de lei și o pierdere de 59 milioane de lei.

Compania s-a extins în ultimii ani și în domeniul furnizării de energie către populație.

Ioan Niculae, în scădere de avere
Anul trecut pe poziția a treia se afla omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro.

Dacă acesta avea anul trecut o avere estimată la 600-700 de milioane de euro, acum aceasta este semnalată la 500-600 de milioane de euro.

Patru companii din grupul Interagro au intrat în insolvență în ultimii ani. Grupul activează atât în agricultură, cât și în producția de îngrășăminte.

În vara acestui an, atât Ioan Niculae, cât și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, alături de alte persoane, au fost trimiși în judecată în Dosarul Romgaz, instrumentat de DIICOT.

Iulian Dascălu, omul cu mall-urile
Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul mai multor centre comerciale din țară, se clasează pe poziția a cincea în Top 300 Capital 2017.

Are o avere estimată la 480-500 de milioane de euro, în creștere după ce la ediția anterioară aceasta era estimată la 450-460 de milioane de euro.

Dascălu se află pe aceeași treaptă ca anul trecut.

Gigi Becali a urcat puternic


Latifundiarul Gigi Becali se află pe locul al șaselea în Top 300 Capital 2017, cu o avere estimată la 400-500 de milioane de euro.

Acesta a urcat puternic în top, după ce la ediția din 2016 avea o avere de 280-300 de milioane de euro.

Deține mai multe terenuri, dar și clubul de fotbal FCSB. Este singurul club din România care se mai află angrenat în competițiile europene în acest moment.

 

Frank Timiș, ”exploratorul” Africii
Omul de afaceri Frank Timiș se găsește pe poziția a opta, cu o avere estimată la 380-400 de milioane de euro. În ediția precedentă, averea acestuia era consemnată la 270-280 de milioane de euro.

În 2013, Timiș era numit ”Împăratul Resurselor” din Africa de Vest. Compania sa African Minerals deține mai multe perimetre în Sierra Leone, iar Pan African Minerals extrage mangan în Burkina Faso.

O altă companie a sa, African Petroleum deține o serie de concesiuni petroliere în Liberia și Senegal.

Timiș este ”creatorul” afacerii Roșia Montană. A pus bazele Gabriel Resources în anul 1995, când s-a asociat cu statul român pentru extragerea aurului și argintului de la Roșia Montană. Aici se găsește cea mai mare rezervă de metale prețioase din Europa.

 

Cei 300 adună 23 de miliarde de euro
Valoarea totală a averilor din Top 300 Capital, ediția 2017, este de 23 de miliarde de euro. Echivalentul a 13,62% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, în urcare cu 1,36 miliarde de euro față de anul anterior.

Totuși, valoarea din acest an este departe de cele 39 de miliarde de euro înregistrate în anul 2008, cel de dinaintea crizei.

Despre ceilalţi bogaţi ai României citiţi AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA