AcasăLifestyleCe sunt de fapt oțelurile folosite pentru construcțiile din beton armat?

Ce sunt de fapt oțelurile folosite pentru construcțiile din beton armat?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Pj4je7OjrME

 

Betonul armat este materialul care oferă unei clădiri cele mai înalte caracteristici de rezistență în ceea ce privește încărcările. Betonul armat este de fapt o conlucrare între beton (apă, ciment, pietriș, nisip) și armătură. Armăturile sunt oțeluri speciale cu rezistențe mari la întindere, iar acestea îndeplinesc anumite caracteristici speciale, pe care le analizăm în acest material.

Care sunt oțelurile folosite pentru armare?

În construcții armăturile folosesc pentru a asigura necesarul de rezistență în situația în care betonul nu poate prelua anumite încărcări. De aceea este nevoie să cauți cele mai bune tipuri de oțel utilizate pentru armarea betoanelor pentru a putea conferi clădirilor caracteristici ridicate de rezistență și stabilitate.

 

Oțelul pentru construcțiile din beton armat poate fi de următoarele tipuri:

Oțel laminat la cald cu profil neted sau amprentat

Aceste tipuri de bare din oțel sunt menite să preia cea mai mare parte a încărcărilor construcției, iar în cazul suprafețelor profilate acestea ajută foarte mult la aderența betonului.

 

În construcții este foarte important ca elementele să lucreze împreună pentru că în definitiv casa este un monolit care trebuie să conlucreze astfel încât să reziste solicitărilor.

 

Barele din oțel sunt așadar deosebit de importante și este necesar ca acestea să fie potrivite construirii. Betonul aplicat protejează armăturile din oțel de coroziune, iar barele împrumută din rezistența lor la întindere betonului, care are carențe în acest sens.

 

Barele din oțel laminate se folosesc pentru armarea planșeelor, pentru ziduri, stâlpi și grinzi, pentru fundații și în general pentru orice tip de element constructiv.

Sârmă profilată de înaltă rezistență

Acest element din oțel este folosit cel mai adesea pentru legarea etrierilor și a zonelor predispuse cedării, care au nevoie de un plus de siguranță. Sârma are o bună rezistență la curgere și întindere, fiind unul dintre produsele indispensabile pentru construire.

 

Conform normativelor, pot fi folosite sârme lise sau profilate, în funcție de specificațiile din proiectul tehnic.

Sârmă trasă netedă sau profilată

De asemenea un element metalic nelipsit, sârma trasă are o rezistență mai mare decât sârma folosită pentru legat, dar și o rigiditate mai mare.

Plasă sudată

Pentru armarea elementelor de tip planșeu, pentru pereți și tavane și orice suprafețe mari, în plan orizontal sau vertical, poate fi folosită plasa sudată. Este necesară verificarea dimensiunilor ochiurilor, deoarece acestea vor dicta și suprafața acoperită, dar și aderența materialului la substrat.

 

Armăturile pentru construcții trebuie să fie alese în funcție de specificațiile proiectelor tehnice, întocmite de către inginerul proiectant. Acesta se bazează pe normative și breviare de calcul, dar și pe programe de calcul automat și evidențiază necesitatea folosirii unui anumit tip de armătură.

 

Respectarea cerințelor din proiect are implicații asupra durabilității și stabilității clădirilor. Se recomandă folosirea cantității corecte de armătură, pentru a nu destabiliza construcția.

 

Caracteristicile armăturilor trebuie avute în vedere de asemenea, în special în ceea ce privește limita de curgere, deoarece acesta poate însemna punctul de cedare al elementelor. În același timp este important să lucrezi alături de o echipă specializată, care să te ajute să alegi materialele și să le integrezi cât mai corect în planul de construire al clădirii.

 

Caracteristicile la care trebui să fii atent atunci când alegi armăturile sunt:

  • Rezistența la curgere;
  • Rezistența la îndoire;
  • Rezistența la rupere;
  • Rezistența la coroziune;
  • Aderența materialului
  • Rezistența la fenomenul de ”oboseală”.

 

Alege armăturile potrivite fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea. Nu uita că fiecare compromis poate aduce efecte negative asupra rezistenței clădirilor, așa că alege să investești inteligent în cele mai importante elemente ale unei clădiri.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA