AcasăLifestyleCe înseamnă conceptul zero waste

Ce înseamnă conceptul zero waste

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/lDqLZzNW-QM

 

Grija pentru mediu este o datorie a fiecăruia dintre noi. În prezent există numeroase metode prin care putem contribui la acest aspect, iar unul dintre ele se numește zero waste. Acest concept presupune reducerea cât mai mult a cantității de deșeuri produsă de fiecare persoană, tinzând spre o eliminare totală. În traducere, zero waste înseamnă “zero gunoi”, adică utilizarea produselor astfel încât nimic să nu ajungă la coș.

Ce poți face pentru a susține conceptul zero waste

În ultimii ani societatea a devenit tot mai prietenoasă cu acest concept, care îndeamnă la adoptarea unui stil de viață ce presupune respect față de mediul înconjurător. Orice persoană și-l poate însuși cu ajutor alegerilor pe care le face zi de zi. Sustenabilitatea și consumatoarea unor produse care nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător fac parte din elementele ce descriu zero waste. Ce trebuie să faci pentru a aduce acest concept în viața ta:

Folosește produse sustenabile

Folosirea responsabilă a resurselor este primul pas. Începe prin a face cumpărături în mod echilibrat, cu scopul de a folosi absolut orice cumperi, până la ultimul produs. De asemenea, ceea ce achiziționezi trebuie să fie realizat din materiale sustenabile.

 

Ambalajele reprezintă una dintre marile probleme ale mediului înconjurător, iar conceptul zero waste îndeamnă spre alegerea întotdeauna a celor care pot fi reutilizate. Poți alege din produsele sustenabile de pe Obio.ro, realizate din materiale naturale, biodegradabile, cu zero plastic. Cumpără întotdeauna doar ce ai nevoie și cât ai nevoie, în cantități moderate, pentru a evita astfel orice fel de risipă, fie că este vorba de alimente, produse cosmetice sau detergenți.

Redu cantitatea de deșeuri

Cantitatea foarte mare de deșeuri care ajunge anual la groapa de gunoi reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește poluarea și grija pentru mediu. Conceptul zero waste încurajează reducerea gunoiului până la eliminarea lui în totalitate. Cum poți face acest lucru? Prin alegerea materialelor care pot fi refolosite sau reciclate. De asemenea, prin alegerea unor cantități moderate de alimente, cu scopul precis de a nu ajunge nimic la coșul de gunoi. Tendința de a achiziționa produse în exces, care nu ajung să fie folosite sau consumate este, de asemenea, o mare problemă.

Refuză produsele de unică folosință

Deși nu poți controla anumite aspecte de țin de utilizarea produselor la scară mai mare, adoptă conceptul zero waste și prin a refuza orice ambalaj din plastic sau orice produs de unică folosință care ți se oferă.

Regula celor 5 R

Există o așa numită regulă a celor 5 R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) specifică conceptului de zero waste, care înglobează pe scurt toate aspectele de urmărit atunci când vrei să îți aduci aportul în protejarea resurselor naturale și a mediului înconjurător. Să reduci ceea ce ai nevoie, să refuzi ceea ce nu ai nevoie, să reutilizezi orice poate fi reutilizat, să reciclezi ceea ce nu poate fi redus și reutilizat și să compostezi tot ceea ce este organic.

 

Conceptul zero waste poate fi adoptat de oricine și presupune ca nicio resursă există în mediu să nu se piardă. Să trăiești sustenabil înseamnă să reduci poluarea și să produci o cantitate cât mai mică de deșeuri, care să tindă spre zero. Orientează-te spre produse sustenabile, reciclează, compostează, cumpără atât cât ai nevoie și nu arunca! Utilizează totul în mod echilibrat și responsabil!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA