AcasăLifestyleCe etape să ai în vedere înainte de a cumpăra o mașină...

Ce etape să ai în vedere înainte de a cumpăra o mașină second-hand

spot_img

DISTRIBUIȚI

Să zicem că ai găsit o mașină second-hand care, la prima vedere, îți place și te gândești să o cumperi. Uite ce etape să ai în vedere înainte de cumpărarea ei.

Ia legătura cu proprietarul

În primul rând, vorbește cu proprietarul mașinii la telefon și reia câteva detalii importante despre mașină, precum probleme tehnice sau estetice sau alte informații importante pe care poate nu le-ai găsit în anunțul de vânzare, așa cum ar fi ultimul schimb de ulei efectuat. De asemenea, dacă ai nevoie de poze suplimentare cu mașina, cere-i acest lucru pe WhatsApp.

 

Dacă nu îl ai deja, roagă-l să-ți trimită seria de șasiu (VIN) și să îți acorde un pic de timp pentru o verificare. Trebuie să știi că VIN-ul se poate verifica foarte ușor la RAR, printr-o simplă solicitare online, gratuită, pentru a vedea istoricul vehiculului. Dacă există daune, ceea ce nu este de dorit, atunci trebuie să accepți un serviciu contra cost pentru a vedea despre ce a fost vorba.

 

În continuare, dacă totul este conform cu așteptările tale inițiale, stabilește o întâlnire cu el pentru a vedea mașina.

Vezi cât te poate costa asigurarea RCA

Ca o mică paranteză, însă important de avut în vedere, trebuie să cunoști faptul că asigurarea RCA pe care proprietarul mașinii o deține nu îți va fi de ajutor, așa că ești obligat să îți faci una nominală, adică pe numele tău. Pentru asta, apelează cel mai bine la un calculator rca și vezi cam cât trebuie să plătești pentru viitoarea poliță de asigurare. După achiziția mașinii, poți face una provizorie în vederea înmatriculării, apoi pe 6 sau 12 luni, în funcție de preferințe și buget.

Inspectează caroseria

Ar fi ideal ca proprietarul să îți prezinte mașina după ce a fost spălată, pentru a fi mai ușor pentru tine să efectuezi inspecția vizuală. În orice caz, uită-te atent la pragurile mașinii, colțurile ușilor, la îmbinările caroseriei sau starea barelor de protecție. De asemenea, verifică inscripțiile de pe geamuri, pentru a vedea dacă cumva a fost vreunul schimbat, deschide toate ușile mașinii, inclusiv portbagajul și capota motorului. Dacă ai ajuns aici, aruncă o privire de ansamblu și vezi dacă depistezi urme suspecte de uzură asupra componentelor principale sau scurgeri de ulei în zona blocului motor. Nu în ultimul rând, verifică starea anvelopelor, inclusiv pe latura interioară a acestora.

Verifică interiorul și funcționalitățile de bord

Primul sentiment este să te asiguri că îți place interiorul mașinii, că te simți confortabil în ea. Alocă-ți câteva minute pentru asta. Apoi, te poți uita la starea elementelor de bord, scaune și tapițerie. Aruncă o privire și pe plafon. Ulterior, poți porni mașina și verifica o parte dintre funcționalitățile importante ale acesteia, precum climatizarea, sistemul de închidere a geamurilor, radioul și boxele sau luminile. Verifică computerul de bord, pentru a nu avea martori aprinși, precum și Odometrul (KM).

Fă un test drive 

Aici ar fi ideal să folosești toate treptele de viteză ale mașinii, să observi modul în care frânează și ia virajele în câteva situații. Încearcă să asculți motorul, așadar ideal este să oprești radioul în timpul acesta, și să depistezi eventualele zgomote de interior. Dacă ceva tot nu te convinge și proprietarul este de acord, fă-i o verificare rapidă la un service auto din zonă.

Negociază prețul

Teoretic, întotdeauna există loc de negociere. Este șansa ta să obții un preț mai bun sau, din contră, să accepți prețul comunicat inițial. Ia în calcul toate cele observate la mașină, iar eventualele probleme trebuie ori rezolvate de proprietar, ori scăzute din prețul final al mașinii.

 

Dacă totuși nu vă înțelegeți asupra prețului final și consideri că ești îndreptățit să ceri unul mai mic, reține că există și alte mașini cu potențial care pot fi cumpărate, chiar dacă trebuie să reiei din nou tot procesul.

Pregătește-te să rezolvi actele mașinii

În cel mai bun caz, dacă ai bătut palma cu proprietarul mașinii, fii pregătit de câteva drumuri și un pic de stres în rezolvarea actelor mașinii. Așadar, în funcție de context, trebuie să ți se elibereze acte de la RAR, Administrația Financiară Locală și, bineînțeles, de la Serviciul de Înmatriculări Auto din raza ta de domiciliu.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA