AcasăLifestyleCe este vertijul și care sunt cauzele acestuia?

Ce este vertijul și care sunt cauzele acestuia?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/stress-obosit-extenuat-esec-7176223/

Vertijul reprezintă senzația puternică de amețeală apărută brusc, asociată cu dificultăți în păstrarea echilibrului. Deși se aseamănă cu amețeala, vertijul nu este același lucru cu aceasta, ci are o intensitate mai severă. Mulți pacienți care se confruntă cu vertijul spun că, în timpul episoadelor, parcă „lumea din jur se învârte”. Vertijul este, de fapt, un simptom care apare în contextul unor afecțiuni și nu o afecțiune în sine. Acesta poate apărea în episoade care durează doar câteva secunde sau ore, însă în cazul unor condiții mai severe, poate dura mai multe zile și poate avea o intensitate puternică. Iată care sunt cauzele vertijului, ce alte simptome mai asociază și cum se tratează acesta.

Simptomele vertijului

Episoadele de vertij, variabile ca durată și frecvență de la un pacient la altul, se manifestă prin:

  • Amețeli puternice, care pot persista chiar și în poziția culcată a corpului
  • Lipsa echilibrului (pacientul nu mai poate să meargă sau să stea în picioare)
  • Senzația de învârtire, legănare sau înclinare (pacientul se poate simți tras într-o parte)
  • Greață
  • Vărsături
  • Dureri de cap
  • Țiuit în urechi sau afectarea auzului
  • Mișcări anormale ale ochilor
  • Transpirații

Cauzele vertijului

Vertijul este un simptom care apare, de cele mai multe ori, în contextul unor afecțiuni care afectează urechea internă. Structurile de la nivelul urechii interne sunt implicate în menținerea echilibrului, deoarece transmit semnale la nivelul creierului cu privire la mișcările capului și corpului. Atunci când aceste structuri sunt afectate, este afectat și echilibrul, ceea ce cauzează vertij. Afecțiunile care pot cauza vertij sunt:

  • Vertijul pozițional paroxistic benign: apare atunci când se acumulează particule foarte mici de calciu în urechea internă. Afecțiunea nu are o cauză exactă. Aceasta este deseori asociată cu înaintarea în vârstă.
  • Boala Meniere: este caracterizată de schimbări de presiune la nivelul urechii, ca urmare a unei acumulări anormale de lichid. Boala poate apărea la orice vârstă și poate fi declanșată de alte afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune sau afecțiuni ale tiroidei.
  • Nevrita vestibulară: este o inflamație la nivelul canalelor urechii interne, în apropierea nervilor de la acest nivel, care apare în contextul infecțiilor virale.

De asemenea, vertijul poate apărea și pe fondul altor afecțiuni, cum ar fi migrena, sau în urma unor traumatisme la nivelul capului sau gâtului. În cazul declanșării unui accident vascular cerebral, poate apărea o senzație puternică de amețeală și afectarea echilibrului și coordonării. De asemenea, unele medicamente sau tumori cerebrale pot provoca vertij.

În cazul unui prim episod de vertij puternic este indicat apelul la 112, pentru a exclude un posibil accident vascular cerebral.

Tratamentul vertijului

Uneori, vertijul poate dispărea de la sine, datorită mecanismelor naturale de adaptare a organismului. Alteori, medicul îți poate recomanda diferite tipuri de tratament, în funcție de cauză și severitate:

  • Medicamente sau suplimente: medicul poate recomanda medicamente sau suplimente pentru ameliorarea vertijului și simptomelor asociate. De asemenea, poate recomanda antibiotice, dacă depistează o infecție la nivelul urechii. În cazul bolii Meniere, poate fi nevoie de administrarea de diuretice.
  • Reabilitare vestibulară: presupune tehnici de kinetoterapie, pentru îmbunătățirea funcției vestibulare.
  • Manevre de repoziționare: constau în efectuarea unor mișcări specifice ale capului și corpului pentru a deplasa particulele de calciu din urechea internă, în contextul vertijului pozițional paroxistic benign. Astfel, se favorizează absorbția particulelor în corp. Se efectuează de către un medic sau un kinetoterapeut.
  • Intervenție chirurgicală: rar, în cazul traumatismelor craniene sau tumorilor la acest nivel, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata vertijul.

Așadar, vertijul și simptomele asociate apare deseori pe fondul unor afecțiuni ale urechii interne. Adresează-te medicului pentru un diagnostic și un tratament corespunzător.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA