AcasăLifestyleCe este refluxul gastroesofagian și de se manifestă în cazul copiilor?

Ce este refluxul gastroesofagian și de se manifestă în cazul copiilor?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Prin reflux esofagian copii se înțelege retrogradarea alimentelor şi acizilor din stomac înapoi în esofag, ca mai apoi în gură şi în afara ei (vomă). Refluxul gastroesofagian la copii poate fi cauzat de poziția copilului în timpul hrănirii; prin supraalimentare, expunerea la cafeină, nicotină și fum de tutun; intoleranță alimentară sau alergie; sau din cauza unei anomalii a tractului digestiv. Sugarii pot vomita, au probleme nutriționale sau respiratorii, dar pot și să fie iritabili toată ziua.

Cum se pune diagnosticul și care sunt tratamentele?

Testele care ajută medicii să diagnosticheze aceasta tulburare includ un studiu cu bariu, sonda pH-ului esofagian, scanare a golirii gastrice, endoscopie, și, uneori, ultrasunete. Opțiunile de tratament includ o formulă specială sau hipoalergenică pentru hrănire, o postură specială, regurgitări frecvente, uneori şi medicamente iar în unele cazuri mai grave, intervenții chirurgicale.

De ce apare refluxul în cazul copiilor?

Aproape toți sugarii au episoade de reflux gastroesofagian, caracterizat prin regurgitare, tuse și salivație în exces. Regurgitarea apare la scurt timp după masă și este considerată normală. Refluxul însă se agravează treptat în primele câteva luni de viață la un maxim de 6 până la 7 luni de vârstă, apoi scade treptat. Aproape toți sugarii cu reflux îl depășesc la vârsta de 18 luni. Refluxul gastroesofagian este cunoscut sub numele de boala de reflux gastroesofagian atunci când:

  • Afectează alimentele și creșterea
  •  Produce daune esofagului (esofagita)
  • Duce la probleme respiratorii (cum ar fi tuse, respirație șuierătoare sau întreruperea respirației)
  • Se extinde dincolo de alăptare, spre copilărie.

Simptome ale refluxului gastroesofagian

La sugari, cele mai evidente simptome de reflux gastroesofagian sunt:

  • Vărsături
  •  Regurgitarea excesivă a alimentelor

La copiii mici, cele mai frecvente simptome sunt:

  • Durere toracică
  • Dureri abdominale
  • Uneori, arsuri la stomac

La adolescenți, cel mai frecvent simptom este același ca și la adulți și anume pirozis, alături de toate celelalte simptome de mai sus.

Tratamentul pentru reflux gastroesofagian

 

  • Pentru regurgitare la sugari, formulă de lapte groasă, postură specială și râgâială frecventă
  • O formulă hipoalergenică
  • Uneori, medicamente
  • Rareori chirurgie

Tratamentul de reflux depinde de vârsta copilului și simptomele pe care acesta le dezvoltă.

Medicul îi calmează pe părinții sugarilor care au doar regurgitare, spunându-le că nu este grav. Se poate recomanda abținerea tratamentului sau pot fi recomandate măsuri precum formula de îngroșare, posturi speciale și ejecția frecventă a gazelor. Formula poate fi îngroșată prin adăugarea a 1 până la 3 lingurițe de cereale de orez la 30 ml de lapte. Mamelonul biberonului trebuie să fie unul special cu deschidere transversală pentru a permite curgerea laptelui îngroșat. În plus, regurgitația copilului după fiecare 30 până la 60 minute îl poate ajuta la scăderea presiunii stomacului prin expulzarea aerului pe care copilul îl înghite.

Sugarii hrăniți cu formule, pot face o probă de 2 până la 4 săptămâni cu o formulă hipoalergenică eficientă, deoarece pot avea intoleranță alimentară sau alergie.

Copiii mai mari ar trebui să evite, de asemenea, să mănânce cu 2 până la 3 ore înainte de culcare, De evitat: consumul de băuturi carbogazoase și care conțin cofeină, anumite medicamente (cum ar fi cele cu efecte anticolinergice), consumul de anumite alimente (cum ar fi ciocolată sau alimente grase) și supraalimentarea.

Diagnosticul de reflux gastroesofagian este pus doar de către un medic specialist și doar în urma examinării copilului, iar tratamentul trebuie pus tot de către specialist!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA