AcasăNews AlertCAZUL CĂTĂLIN CHERECHEȘ – Nu vă agitați degeaba, legea spune altceva

CAZUL CĂTĂLIN CHERECHEȘ – Nu vă agitați degeaba, legea spune altceva

spot_img

DISTRIBUIȚI

Gașca de strânsură a celor care au făcut tot posibilul ca primarul Cătălin Cherecheș să nu poată participa la campania electorală nu se împacă cu situația jenantă în care a fost pusă de alegătorii băimăreni.

Cred că e apogeul penibilului să pierzi alegerile (la o diferență astronomică) în aceste condiții, singura soluție de bun simț rămasă la dispoziția penibililor învinși fiind să își ceară scuze de la cetățeni și să se retragă, cel puțin pentru o perioadă, de pe scena politică. Pentru că votul băimărenilor a legitimat inexistența lor, certitudinea că ei nu reprezintă pe nimeni, în afara grupurilor de interese care i-au susținut pe toate planurile.

Pierderile se pare că sunt uriașe în rândul finanțatorilor, iar posibilități de recuperare a prejudiciului cauzat de cele două gloabe, una liberală și altă social-democrată, nu se întrevăd în viitorul apropiat, orizontul așteptărilor căpătând o nouă dimensiune. Și dacă au pierdut totul, nu le rămâne decât posibilitatea de a încerca să diminueze meritele învingătorului și al echipei sale, lansând tot felul de zvonuri alarmante menite să zdruncine încrederea pe care majoritatea cetățenilor o au în Cătălin Cherecheș.

Sunt convins că acțiunea face parte dintr-un plan de avarie, întocmit pentru situația în care gloabele pomenite nu vor înhăța primăria. Misiunea primită de postacii anonimi cu zeci de nume este să reverse asupra populației cantități nelimitate de minciuni pentru ca oamenii să înceapă să intre la idei și, pas cu pas, să ajungă la concluzia că au votat degeaba cu Cătălin Cherecheș și Coaliția, din moment ce primarul ales nu își va putea exercita atribuțiunile. În această situație, viitorul pas sugerat de manipulatori este organizarea alegerilor anticipate parțiale pentru funcția de primar.

În mintea lor de bibilică construiesc scenarii ce nu vor fi niciodată transpuse în realitate, chiar dacă se va ajunge la anticipate. Aud că deja au și scos la încălzire două mârțoage costelive și obosite, în speranța că până la ziua mult așteptată vor face din ele armăsari pur sânge. Deocamdată nu le fac publice numele dar, dacă gluma se îngroașă, atunci voi renunța la discreție și voi analiza ofertele.

Zvonerii și răspândacii susțin oriunde au ocazia că primarul nu va putea depune jurământul până în 26 iunie, ultimul termen prevăzut de lege și, dacă nu face asta, gata, în 60 de zile vor fi anticipate. Ar vrea ei, numai că lucrurile stau altfel. În primul rând trebuie să spunem că legea nu prevede un termen pentru ca primarul nou ales să depună jurământul.

Validarea alegerilor pentru funcția de primar se face de către un judecător în maximum 20 de zile de la data câștigării alegerilor. În situația absurdă în care primarul va fi menținut în arest după 26 iunie, când expiră termenul, el poate solicita să vină să depună jurământul în fața consilierilor municipali și a prefectului, situație în care va fi escortat.

Dacă nu dorește să depună jurământul sub această formă, Cătălin Cherecheș rămâne primar ales până la lămurirea situației din punct de vedere juridic. În condițiile actuale, primarul este suspendat din funcție în vechiul mandat, prin ordin al prefectului așa cum prevede legea. În cazul în care nu depune jurământul, situația de acum se prelungește. Dacă scapă de arestul preventiv, își preia atribuțiile.

Dacă depune jurământul și este dus înapoi la arest, prefectul județului trebuie să emită un nou ordin de suspendare pentru noul mandat. Numai în cazul condamnării definitive de către o instanță, în baza sentinței, prefectul poate emite ordinul de demitere din funcția de primar, situație în care se organizează alegeri anticipate.

Să-l lăsăm pe prefectul Sebastian Lupuț  să explice situația inedită de la Primăria Baia Mare:  „Legislaţia spune că mandatul lui Cătălin Cherecheş se încheie la data depunerii jurământului de către noul primar. Prefectul validează Consiliul Local, iar în prima şedinţă sau în următoarea se aleg viceprimarii. Prin votul consilierilor se alege unul dintre cei doi viceprimari care va îndeplini funcţia de primar interimar. Cherecheș rămâne suspendat deocamdată pe vechiul mandat, pentru că noul mandat nu intervine până la depunerea jurământului. Nu are un termen pentru asta şi poate dura până când o să se încheie situaţia lui juridică”.

Am ținut să lămuresc situația pentru că băimărenii trebuie să știe ce se poate întâmpla în fiecare variantă posibilă. Uneltitorii din umbră și mâncătorii de rahat în public pot să stea liniștiți, agitația nu le folosește la nimic. Există soluții pentru oricare situație, iar primăria va fi condusă de Cătălin Cherecheș, alesul băimărenilor,  cel mai târziu din 26 iunie.

Pentru că nu mai există nici un motiv ca situația actuală să fie prelungită după acea dată.  Până la urmă și abuzurile au, totuși, o limită. Dacă se forțează nota, ele pot deveni deosebit de periculoase pentru toată lumea.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA