AcasăLifestyleCât de des trebuie să mergi la doctor și cât de importante...

Cât de des trebuie să mergi la doctor și cât de importante sunt analizele medicale periodice?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cele mai importante motive pentru care oamenii se adresează medicului sunt problemele care apar peste noapte. Aceste probleme pot fi detectate din timp, astfel încât să nu ia prin surprindere nici pacientul și nici medicul. De foarte multe ori motivul pentru care ne programăm la o vizită medicală este rezolvarea problemelor acute, care devin deranjante. De asemenea, bolile cronice sunt un motiv pentru care pacienții se adresează medicilor, mai ales atunci când este nevoie să continue tratamentul pentru o anumită boală și au nevoie de rețetă.

Sunt mai multe afecțiuni – hipertensiune, diabet, cancer – care pentru o perioadă lungă de timp nu dau simptome și care din cauză că nu respecți vizitele medicale anuale, în timp încep să își facă simțită prezența. Pacienții care se regăsesc în astfel de situații ajung de obicei la medic în faze avansate, atunci când terapia nu mai poate fi la fel de eficientă. Dacă nu te supără nimic în mod special, nu rata totuși controalele periodice.

În plus, acum este și foarte ușor să faci astfel de controale, având în vedere că ai posibilitatea de a găsi toți specialiștii în același loc și poți discuta chiar să faci mai multe analize și examinări în aceeași zi pentru a economisi timp. Un exemplu de clinică privată în care poți face rapid toate analizele și examinările medicale este clinica medicală Profilaxia, unde vei găsi specialiști din toate ramurile medicale, gata oricând să îți ofere ajutor.

Cât de des trebuie să mergi la medic?

Este recomandat ca fiecare persoană să meargă la medic cel puțin o dată pe an pentru evaluări complete care să includă și analizele uzuale. Examinarea medicală periodică diferă în funcție de vârstă și de genul pacientului. Până la 40 de ani se recomandă controlul anual sau la 2 ani, dar după pragul acesta este recomandat ca vizita medicală să fie cel puțin anuală. Femeile ar trebui să aibă o grijă specială față de problemele ginecologice, acestea fiind unele dintre cele mai des întâlnite afecțiuni cu care se confruntă. Femeile active sexual ar trebui să meargă anual la ginecolog și să facă un screening pentru cancer de col.

Ce scop are controlul medical periodic?

Controlul medical periodic se face în primul rând pentru a preveni eventualele boli ce pot să apară. De asemenea, în timpul acestui control, medicul curant va identifica toți factorii de risc existenți pentru diverse afecțiuni. Tot acum, pot fi depistate bolile deja existente dar care nu au manifestări și se pot afla toate recomandările medicale pentru schimbarea stilului de viață. Anumite afecțiuni pot fi ținute sub control cu un mod de viață sănătos iar un exemplu în sensul acesta este diabetul. De obicei diabetul începe cu faza 2 atunci când un regim alimentar corect și eventualele medicamente care influențează insulina sunt foarte eficiente și vor împiedica cu succes evoluția bolii. Dar pentru a primi astfel de recomandări este important ca medicul să detecteze predispoziția spre diabet, iar detecția se va face la analizele periodice.

Care sunt cele mai importante analize ce trebuie să fie făcute periodic?

Sunt mai multe investigații pe care va trebui să le faci anual sau chiar mai des, însă toate diferă de la un pacient la altul, medicul fiind cel care le recomandă în funcție de particularitățile fiecărei persoane. Chiar și așa, există o listă de analize comune pe care ar trebui să le faci și care sunt de obicei recomandate de toți medicii:

          Analizele de sânge;

          Analizele de urina;

          Electrocardiograma;

          Radiografiile pulmonare, mai ales în cazul fumătorilor;

          Măsurarea tensiunii arteriale.

La toate acestea se adaugă analizele specifice pentru femei și cele pentru bărbați. Analizele ginecologice sunt cele care vor detecta la timp prezența formațiunilor anormale în timp ce analizele pentru bărbați vor detecta rapid riscul de cancer de prostată sau dezvoltarea cancerului de prostată. Cu cât aceste probleme sunt detectate mai devreme, cu atât cresc șansele de a beneficia de tratament cât mai rapid și de a ataca boala încă din faza de debut. Vizitele oftalmologice sunt de asemenea foarte importante pentru că sunt cele care vor detecta glaucomul, o afecțiune care poate produce orbire. De asemenea, vizitele la medicul stomatolog ar trebui să fie în topul priorităților unei persoane interesată să aibă o viață sănătoasă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA