AcasăLifestyleCasele moderne: principalele caracteristici și avantaje

Casele moderne: principalele caracteristici și avantaje

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa: Shutterstock

 

Casele moderne se construiesc pe principiile unui stil arhitectural născut cândva la începutul secolului trecut. Ușor paradoxal, pentru că suntem tentați să interpretăm modernul doar în opoziție cu clasicul, cu vechiul. Însă, realitatea este că, în arhitectură, stilul modern sau modernist se referă la câteva principii clare: funcționalism, lipsa ornamentelor și utilizarea eficientă a spațiului.

Află din acest articol care sunt caracteristicile și avantajele unei case moderne.

Ce caracteristici are o casă modernă?

O casă modernă are o serie de caracteristici particulare ce țin atât de arhitectură, cât și de inginerie și tehnologie. Iată care sunt acestea:

Ferestre mari

În casele moderne accentul se pune pe frumusețea luminii naturale și a împrejurimilor, nu pe a operelor de artă. Ferestrele locuințelor moderne sunt mari și numeroase, uneori înlocuind chiar un perete exterior. Găsim preponderent ferestre de dimensiuni mari pe laturile de sud ale locuinței, dar și ferestre de dimensiuni mai mici pe celelalte laturi, pentru a crea în interior o atmosferă echilibrată.

Expunere

Având atât de multe ferestre panoramice – neacoperite cu perdele sau draperii – casele moderne expun o suprafață considerabilă din interior. De obicei este vorba despre holuri sau livinguri. Se păstrează intimitatea dormitoarelor și a încăperilor utilitare.

Contopire cu împrejurimile

La construcția unei case moderne se ține cont de vecinătăți, de elementele naturale din jur și de regulile comunității. De exemplu casele de vânzare din Dumbrava Vlăsiei. Toate clădirile din comunitate respectă un regim de înălțime și câteva reguli de construcție: amprenta casei pe maximum 30% din suprafața terenului, proprietăți fără garduri, distanțe minime de 6 metri față de stradă și vecini.

Tehnologii inovatoare

Stilul arhitectural modern a ținut seama de la început de noile descoperiri tehnologice. La construcția unei astfel de case se folosesc materiale izolatoare de calitate, iar sistemele de iluminat, de climatizare, de siguranță etc. sunt integrate într-o interfață unică.

Combinații de materiale

Casele moderne se construiesc combinând materiale variate precum lemn, sticlă, piatră, metal  și texturi diferite.

Acoperiș simplu, plat

Acoperișul este cât mai simplu, plat sau cu o singură înclinație. Poate fi folosit ca terasă, ca zonă de relaxare, ca acoperiș verde, cu vegetație, sau poți instala panouri fotovoltaice.

 

Concept open floor

Dispar pereții separatori dintre încăperi precum living, dining, hol, bucătărie. Se mizează pe spații deschise, ce comunică între ele, creând o atmosferă primitoare.

Linii drepte, asimetrie

De multe ori, alăturarea ferestrelor de diferite dimensiuni duce la un aspect asimetric al casei moderne. Elementele de construcție sunt masive, dar simple. Lipsesc cu desăvârșire ornamentele arhitecturale, arcadele, coloanele.

Care sunt avantajele unei case moderne?

Multă lumină naturală

Mai multă lumină naturală înseamnă mai multă serotonină, mai multă productivitate, mai multă vitamina D. Din punct de vedere al designului interior, lumina naturală are și alte avantaje: conferă senzația unui spațiu mai mare, evidențiază culorile, înveselește atmosfera.

Confort

Pentru că funcționalitatea și inovația tehnologică primează într-o casă modernă, o astfel de locuință este întotdeauna confortabilă. Suprafața este compartimentată optim, iar amenajarea se face ținând cont de utilitatea obiectelor.

Eficiență energetică

Maximizarea luminii naturale și buna izolație termică implică un consum mai mic de energie, ce reduce impactul asupra mediului. Datorită formei plate, acoperișul casei moderne poate fi transformat în acoperiș verde folosind rulouri de vegetație cultivată special pentru astfel de suprafețe. Plantele vor juca un dublu rol: vara vor păstra răcoare, micșorând cheltuielile cu aerul condiționat, iar iarna vor izola termic casa.

 

Casele moderne îți oferă confort, liniște, simplitate, conectare la natură, într-o lume din ce în ce mai alertă. Sunt durabile, datorită materialelor naturale, și sunt ecologice, datorită modului în care prioritizează consumul eficient de energie. Chiar dacă nu este nou, stilul arhitectural modern caracterizează adevăratele case ale viitorului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA