AcasăActualitateSocialCĂSĂTORII - Zeci de minori din Maramureş au trecut pe la starea...

CĂSĂTORII – Zeci de minori din Maramureş au trecut pe la starea civilă anul trecut

DISTRIBUIȚI

Zeci de minori din Maramureş s-au căsătorit în anul 2015 şi înainte de a face marele pas au trebuit să facă alte demersuri pentru a intra în legalitate.

Deocamdată în România căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani dar, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei în anul 2015 au fost eliberate 42 de dispense de vârstă pentru minorii care s-au prezentat în faţa ofiţerului de stare civilă pentru a spune marele „Da”.

„Aprobarea sau încuviinţarea căsătoriei înainte de împlinirea vârstei legale revine instanţei de tutelă. Instanţa de tutelă nu există încă potrivit Codului de Procedură Civil din 2011 şi o aprobă instanţa de judecată”, a declarat Mariana Macarie, directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Maramureş. .

Un număr foarte mare de astfel de cereri au fost înregistrate în anul 2011, 64 de astfel de dispense de vârstă când, până la intrarea în vigoare a Codului Civil, în luna octombrie 2011, instituţia competentă era alta dar şi procedurile erau altele. În anul 2012 au fost eliberate 48 de documente care aprobă căsătoria în avans, un an mai târziu 37 iar în 2014, 35 de dispense.

Aceste dispense se eliberează pentru încheierea căsătoriilor atunci când unul dintre viitorii soţi sau chiar amândoi au vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, în România vârsta legală pentru încheierea unei căsătorii fiind de 18 ani.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA