AcasămodeleCASA LUI IULIU MANIU - Prima etapă a lucrărilor de reabilitare și...

CASA LUI IULIU MANIU – Prima etapă a lucrărilor de reabilitare și consolidare a fost finalizată

DISTRIBUIȚI

După nouă luni de la demararea campaniei publice „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”, timp în care oameni inimoși au pus mână de la mână și au strâns peste 70.000 de lei, au fost mobilizate resurse umane și materiale, primii pași în salvarea monumentului istoric memorial au fost făcuți, iar că lucrările de reabilitare și consolidare a fundației Casei lui Iuliu Maniu au fost încheiate.

Astfel, cu sprijinul Episcopiei Greco – Catolice Oradea s-a finanţat proiectul tehnic de consolidare şi reabilitare, care a costat 15 000 lei, banii adunați în urma campaniei publice fiind folosiți la refacerea şi consolidarea fundaţiei.

Tot în anul acesta s-au făcut demersurile şi s-au obţinut avizele şi autorizaţiile necesare începerii lucrărilor, branşamentul electric şi organizarea de şantier, demolarea anexei “parazit” de lângă prispa laterală, anexă construită în anii comunismului.

Casa Memorială Iuliu Maniu, construită în 1879, potrivit documentului găsit în fundația casei, document care dezvăluie numele celor care au lucrat la casă, e locul care mai păstrează încă viu spiritul celui care a fost marele om politic Iuliu Maniu. Iar asta în ciuda eforturilor autorităților comuniste, și, apoi, prin neimplicare și dezinteres, a celor care au condus țara după 1989, de a-l arunca în uitare pe cel care a avut curajul să pună mai presus de orice interesele românilor, cel care a făcut totul pentru ridicarea națiunii române în spiritul unei morale creștine, a unui naționalism luminat, cel care a refuzat să se înscrie în masonerie, pentru că “singurul ordin pe care trebuie să-l urmez conform conștiinței mele este al convingerilor mele”.

Chiar dacă prima etapă a lucrărilor de reabilitare și consolidare a fost finalizată, mai sunt multe de făcut pentru a se putea reabilita total monumentul istoric memorial, acolo unde se regăsește o parte importantă a istoriei poporului român. Istorie pe care nu avem voie să o lăsăm uitării, pentru că fără istorie, poporul român ar fi ca un om fără memorie, fără conștiință de sine.

Deocamdată, se așteaptă de la proiectant lista următoarelor lucrări de executat, pentru a se putea obține o altă ofertă, însă următorul pas va consta în consolidarea pereților și refacerea în totalitate a acoperișului. Iar pentru asta, e nevoie, în continuare de susținere, de susținerea voastră, cei care, atât cât puteți, prin orice sumă donată, sunteți singurii care mai puteți face ceva, pentru că, așa cum s-a văzut în ultimii 26 de ani, de la nivel central nu s-a făcut, și nu se va face, nimic în direcția asta. Așa că singura șansă pentru a putea salva istoria națională, pentru a putea salva Casa lui Iuliu Maniu, sunteți voi, oamenii inimoși, cei pentru care istoria poporului român mai înseamnă, încă, ceva. (voceatransilvaniei.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA