AcasăMARAMURESUL ISTORICCartea neagră a guvernării portocalii! Victor Ponta a denunțat dezastrul preluat de...

Cartea neagră a guvernării portocalii! Victor Ponta a denunțat dezastrul preluat de la PDL

spot_img

DISTRIBUIȚI

Premierul Victor Ponta a denunţat luni, într-o conferinţă de presă, „15 bombe cu ceas” pe care Executivul le-a preluat de la guvernările PDL, între acestea fiind Oltchim, Poşta Română, Hidroelectrica, subvenţiile din agricultură, subfinanţarea spitalelor, dar şi problemele cu care se confruntă în prezent marile oraşe aflate în pericolul de a nu primi căldură în iarna acestui an.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, Victor Ponta a prezentat un document care conţine cele „15 probleme grave” pe care actuala guvernare le-a preluat sau pe care le-a soluţionat deja în ultimele cinci luni, lăsate României de guvernarea PDL.
„Sunt cele 15 bombe cu ceas pe care le-am moştenit, asupra cărora ne-am aplecat în aceste cinci luni de guvernare. Ştiu că cei de la PDL voiau să prezinte un bilanţ şi m-am gândit să-i sprijin, să le aduc anumite ceea ce au distrus, ceea ce au furat şi ceea ce au stricat în această ţară şi pot să spun că prin muncă şi prin eforturi importante pe care le facem cu toţii nu doar cei aflaţi la guvernare (…) încercăm pe cât posibil să înlăturăm efectele acestor fapte comise de guvernul PDL. Cred încă o dată că perioada 2012 – 2016 e necesară pentru PDL dacă doreşte să reflecteze asupra a celei cât a fost la guvernare şi eventual să se reformeze în aşa fel încât, la un moment dat, să poată să spună ceva din nou pe scena politică românească. După aceste fapte cred că tăcerea în cazul lor este de aur, fără să fac vreo aluzie spre aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri”, a spus premierul.

Potrivit acestuia, primul punct de referă la „sistemul de corupţie organizat în cadrul ANAF de PDL, Sorin Blejnar şi toţi ceilalţi reprezentanţi ai PDL, sistem de corupţie şi de evaziune fiscală care a dus ani de zile la pierderi grave pentru bugetul de stat”.
„Am arătat că doar în primul trimestru după schimbarea lui Sorin Blejnar şi a celor din conducerea ANAF încasările au crescut cu peste un miliard de lei. Vreau să mai reliefez ca bombă cu ceas lăsată de PDL faptul că, în conformitate cu Codul fiscal, legea 571 pe 2003 (…), se prevedea foarte clar că în luna martie 2012 trebuiau aprobate noile niveluri pentru impozite şi taxe locale. Nefăcând guvernul PDL acest lucru, a apărut pe site abia în luna octombrie această obligaţie care aparţinea guvernului PDL şi bomba a explodat în perioada guvernări noastre. În 2013, din punctul de vedere al guvernului şi al majorităţii parlamentare nu se poate susţine o creştere a taxelor şi impozitelor – rămâne 16%”, a declarat Ponta.

Punctul doi din document se referă la Poşta Română, unde, potrivit premierului, paguba se ridică la peste 100 de milioane de lei, la care se adaugă fapte de corupţie „coordonate de la Ploieşti de preşedinta organizaţiei PDL Prahova”.
„Din fericire, am reuşit să dezamorsăm această bombă. Ministrul Comunicaţiilor m-a informat şi zilele trecute asupra discuţiilor avansate pe care le are cu un investitor strategic, fie că e vorba de Poşta belgiană sau de cea franceză, pentru a salva Poşta Română, locurile de muncă şi activitatea acestei instituţii de tradiţie şi absolut necesară în orice ţară”, a arătat şeful Executivului.

În al treilea rând, el s-a referit la Hidroelectrica, unde, după cum susţine Ponta, prejudiciul se ridică la 1,2 miliarde de euro, prejudiciu „produs de PDL, Adriean Videanu şi de băieţii deştepţi”, dar şi la cazul cel mai mediatizat în ultima perioadă – situaţia combinatului Oltchim.
„700 de milioane de euro şi o bombă socială şi economică pe care încercăm prin toate eforturile posibile să o dezamorsăm în această perioadă şi să găsim acea metodă de restructurare care să asigure plata salariilor restante şi repornirea treptată a combinatului în aşa fel încât anul viitor un investitor strategic să poată să preia un combinat care în mod realist să poată să funcţioneze”, a afirmat Ponta.

Un alt punct din document se referă la blocajul de la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi de la alte programe operaţionale sectoriale, precum şi Programul Operaţional Regional – blocate „pentru gravele deficienţe” constatate de auditurile internaţionale şi europene în perioada 2012 – 2011.
„Din fericire, şi în cazul POSDRU, şi al altor programe, în urma eforturilor pe care le-am făcut în acest an, se pare că la sfârşitul acestui an avem asigurări că se reiau decontările de la nivel european. Până atunci, Guvernul asigură plata din bugetul naţional a sumelor necesare pentru beneficiari”, a detaliat premierul.

Punctul cinci face referire la „faimoasa” taxă de clawback, „adoptată de Guvernul Boc prin două ordonanţe succesive şi care făceau imposibilă încasarea acestei taxe” la care se adaugă un deficit în acest moment – prezentat de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat – de 700 milioane de lei în funcţionarea spitalelor.
„Practic, pe baza bugetului aprobat de guvernul PDL, spitalele trebuiau închise în luna septembrie 2012, deoarece nu li se asigura funcţionarea pentru ultimul trimestru al anului”, a subliniat Victor Ponta.

În al şaselea rând, acesta s-a referit la subvenţiile pentru agricultură prevăzute a fi scăzute de la 32 la 12 euro la hectar. „Vorbesc de contribuţia la bugetul naţional, subvenţie care nu va fi scăzută, ci dimpotrivă, anul acesta, în baza eforturilor făcute de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii, pentru prima dată vom fi în măsură de a da chiar din luna noiembrie avansul la aceste subvenţii, în aşa fel încât să sprijinim agricultorii afectaţi de secetă şi să-i ajutăm atunci când au nevoie mai mare în această perioadă”, a argumentat premierul.

Documentul face referire şi la subfinanţarea „cronică şi calculată” a Armatei Române, aspect discutat şi în cadrul CSAT. „Practic, nici jumătate din ceea ce România s-a angajat la momentul aderării la NATO ca parte a PIB nu a fost alocat cheltuielilor militare. Reuşim şi, după ce se vor finaliza negocierile, reuşim cel puţin în ceea ce priveşte protecţia aeriană în spaţiul românesc să avem o decizie şi să ne îndeplinim obligaţiile ca partener în cadrul NATO”, a arătat premierul.

Cât priveşte personalul din Poliţia Română – o altă „bombă cu ceas” -, şeful Executivului spune că au fost deblocate deocamdată posturile pentru absolvenţii Academiei de Poliţie promoţiile 2011 şi 2012. „Şi am evitat ceea ce ar fi fost o lovitură cumplită pentru prestigiul Academiei de Poliţie – în mod normal anul acesta nu s-ar fi organizat examen pentru anul I, pentru că nu erau prevăzute fondurile necesare. În plus, am deblocat 500 de posturi din administraţia locală. Sunt primării foarte multe care nu mai pot funcţiona din cauza lipsei unui contabil sau a unui funcţionar”, a arătat premierul.

Şi la CNAS, Ponta a acuzat „fapte grave de corupţie” şi neasigurarea bugetelor pentru spitale şi medicamente.

Şeful Executivului a susţinut că Guvernul Boc, „sub semnătura preşedintelui Traian Băsescu, s-a angajat în negocieri cu partenerii internaţionali privind creşterea preţului la gaze”.
„Este o obligaţie asumată de Guvernul Boc, chiar dacă, după aceea, dl Boc, odată devenit primar, m-a criticat că mă ţin de ceea ce a promis Guvernul Boc. (…) Din păcate, cea mai grea lovitură şi cea mai puternică bombă pe care Guvernul Boc a lăsat-o marilor oraşe este eliminarea totală a subvenţiilor la încălzire. Practic, cele mai mari oraşe din România, prin deciziile luate de Guvernul Boc, nu au asigurată încălzirea pentru această iarnă. Împreună cu MAI şi Ministerul Finanţelor am identificat câteva dintre soluţiile necesare”, a adăugat premierul.

Punctul 11 din documentul prezentat de Victor Ponta se referă la situaţia SRTv. „Am văzut că PDL din nou a uitat foarte repede, şi îi aducem aminte, că a lăsat TVR cu peste 100 de milioane de euro datorii. Chiar dacă acum ne critică, chiar dacă sigur vor să fie reprezentanţi în CA, să nu uitam faptul că măsurile dificile pe care conducerea TVR trebuie să le ia sunt generate de datorii de peste 100 milioane de euro acumulate”, a arătat Ponta.

Alte „bombe cu ceas”, după cum au fost ele denumite de premier, sunt, potrivit acestuia, indemnizaţiile pentru mame, banii pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, „faimoasa” taxă auto care trebuie restituită, aplicarea unor coduri juridice fără niciun leu în buget şi, nu în ultimul rând, situaţia din educaţie.
„Practic, promisiunile făcute în cadrul MCV de guvernul PDL privind legea de aplicare a Codului penal au fost simple vorbe goale atât timp cât nu s-a alocat niciun leu. Mai mult, MJ are în acest moment conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistraţi şi a faptului că Guvernul Boc s-a angajat să plătească sumele rezultate din aceste procese, lucru evident de care nu s-a ţinut şi a dus la această situaţie. Reliefez şi aici, în „bombele cu ceas” lăsate noului guvern în zona de justiţie, faptul că numirea noului procuror general şi a procurorului şef al DNA se desfăşoară în această perioadă exact pe legea şi procedurile aplicate în 2005 şi 2008. Acum legea nu mai este bună, legea pe baza căreia dna Kovesi şi dl Morar au fost numiţi nu mai este apreciată de PDL odată ce a trecut în Opoziţie şi criticile şi asaltul împotriva României ca ţară şi a instituţiilor de drept dat de PDL se bazează evident pe o minciună”, a precizat preşedintele PSD.

Referindu-se la situaţia din educaţie, Victor Ponta a spus că nu a fost asigurat bugetul de funcţionare până la finele acestui an şi a susţinut că fostul ministru a introdus clasa pregătitoare „pentru a deturna 50 de milioane de lei din bani publici pentru firme aparţinând PDL”. El a mai denunţat blocarea de către PDL a posturilor din învăţământul preuniversitar şi „problema spinoasă cauzată de încercarea fostului guvern PDL de a despărţi facultăţile din cadrul UMF Târgu Mureş”.

O „bombă suplimentară” enumerată de premier se referă la problema revoluţionarilor „făcuţi pe bandă rulantă de omul PDL George Costin”, aflat acum în închisoare şi care a lăsat „peste 3.500 de certificate eliberate în mod fraudulos”. „E neplăcut, îmi pare rău să am manifestanţi în faţa partidului sau a guvernului, dar să dau bani din bani publici, de la spitale, de la şcoli pentru 3.500 de revoluţionari falşi făcuţi în ultimii ani de dl Costin, care e la închisoare, nu voi face acest lucru şi îmi asum aceasta”, a mai spus premierul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA