spot_img
spot_img
AcasăLifestyleCare sunt motivele pentru care stresul și anxietatea cauzează disfuncție erectilă?

Care sunt motivele pentru care stresul și anxietatea cauzează disfuncție erectilă?

DISTRIBUIȚI

Disfuncția erectilă este caracterizată prin incapacitatea de a menține erecția necesară pentru a avea relații sexuale.

Deoarece aceasta poate avea numeroase cauze, disfuncția erectilă nu este o afecțiune rar întâlnită, mulți bărbați prezentând  ocazional această problemă în perioadele de stres sau anxietate.

Cu toate acestea, dacă disfuncția erectilă este frecventă atunci este necesară apelarea la un consult medical specializat, medicul putând evidenția cu exactitate cauza și tratamentul corespunzător.

Riscul de a apariție a disfuncției erectile crește odată cu înaintarea în vârstă, cauzele putând fi atât psihologice cât și fizice. Cu toate acestea, un studiu publicat în 2012 (1) a menționat că factorii psihologici reprezintă cauzele cele mai frecvente de apariție a acestei probleme.

Vestea bună însă, este că aceste cauze pot fi de obicei tratate și vindecate.

Cum poate fi stresul o cauză a disfuncției erectile?

Chiar dacă există multe cauze pentru disfuncția erectilă, stresul reprezintă una dintre cele mai des întâlnite, această cauză putând crea un cerc vicios care poate fi greu de întrerupt.

Deoarece stresul duce la creșterea producției de adrenalină, proces care face ca ritmul cardiac să crească pentru a putea trimite mai mult sânge organelor importante cum ar fi creierul, mușchii și plămânii, alte organe cum ar fi cele reproducătoare sunt ignorate în favoarea celor esențiale.

Având în vedere că erecția implică transportul sângelui către penis în urma unui semnal trimis de către creier, stresul poate împiedica trecerea acestor semnale de la creier la corp, creând astfel un episod de disfuncție erectilă.

Cele trei tipuri de stres care pot duce la această problemă includ:

  • Stresul psihologic – prezentat de obicei de bărbații tineri, acesta putând fi cauzat fie de ideea în sine a actului sexual, fie de anxietate legată de performanța sexuală.
  • Stresul profesional – prezentat de obicei de adulții de vârstă mijlocie.
  • Stresul apărut în urma anumitor evenimente – acest tip referindu-se la stresul datorat problemelor de cuplu, despărțirilor, concedierilor, etc.

Deoarece stresul poate duce la disfuncție erectilă iar disfuncția erectilă poate duce la apariția stresului asociat cu performanța sexuală, această cauză poate crea un cerc vicios care poate fi greu de întrerupt în unele cazuri.

 

Cum poate fi anxietatea o cauză a disfuncției erectile?

Conform unui studiu publicat în 2003 (2), anxietatea are un rol important în dezvoltarea problemelor asociate cu disfuncția erectilă, răspunsurile psihologice și comportamentale apărute putând duce la distanțare, conflicte și neliniște.

Chiar dacă există o diferență între stres și anxietate, prima afecțiune manifestându-se prin simptome fizice și mintale cum ar fi oboseala, durere de mușchi și tulburări de somn iar a doua prin îngrijorare excesivă și persistentă fără un motiv anume, ambele pot cauza simptome similare cum ar fi irascibilitate, insomnie, dificultate de concentrare etc.

Nu este de mirare astfel că atât stresul cât și anxietatea pot reprezenta cauze principale ale disfuncției erectile, având în vedere că:

  • Stresul și anxietatea pot declanșa o creștere a producției de hormoni de stres și o scădere a testosteronului.
  • Anxietatea, la fel ca și stresul, poate afecta felul în care creierul trimite semnale către organele reproducătoare pentru a crește circulația sanguină.
  • Anxietatea, stresul și alte probleme psihice pot afecta stima de sine, situație care poate duce la apariția disfuncției erectile dar și a altor probleme mai severe.

 

Cum poate fi tratat acest tip de disfuncție erectilă?

Tratamentul pentru cauzele psihologice ale disfuncției erectile implică de cele mai multe ori terapie, mai ales pentru a rupe cercul vicios menționat mai sus. Alte tratamente pot include suplimente pentru potență sau medicamente prescrise de către un medic specialist. 

Indiferent de cauză, dacă disfuncția erectilă persistă sau afectează calitatea vieții atunci este necesară o consultație specializată, medicul putând alege tratamentul corespunzător în funcție de fiecare caz în parte.

Referințe:

  1. Rajiah, Kingston, et al. Psychological Impotence: Psychological Erectile Dysfunction and Erectile Dysfunction Causes, Diagnostic Methods and Management Options. 6 Jan. 2012, citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.401.8776&rep=rep1&type=pdf. 
  2. Hedon, F. “Anxiety and Erectile Dysfunction: A Global Approach to ED ENHANCES Results and Quality of Life.” Nature News, Nature Publishing Group, 24 June 2003, www.nature.com/articles/3900994. 
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA