AcasăLifestyleMondenCAPITALELE MONDIALE ALE LENII - Top 10 mari oraşe ale lumii în...

CAPITALELE MONDIALE ALE LENII – Top 10 mari oraşe ale lumii în care se munceşte cel mai puţin

spot_img

DISTRIBUIȚI

“Munca l-a înnobilat pe om, dar nici lenea n-a omorat pe nimeni”, este zicala după care se ghidează mulţi dintre contemporani, disperaţi că statul la serviciu le răpeşte din timpul de distracţie. Topul de faţă a fost întocmit de Suisse UBS, a luat în calcul 14 profesii şi are la bază mai mulţi parametri, între care concedii, numerele de zile libere şi alte particularităţi din contractele de muncă.

 

  1. Paris – 30,84 ore de muncă pe săptămână

Este capitala mondială a statului degeaba, timpul mediu de muncă abia trecând de şase ore pe zi, în condiţiile în care programul clasic al unui parizian este 10-18. Oricum, nu se pune problema orelor suplimentare, iar angajaţii întârzie frecvent la lucru. Într-un oraş unde se munceşte atât de puţin nu-i de mirare că lumea îşi umple o mare parte din timp cu demonstraţii.

2. Lyon – 31,36 ore de muncă pe săptămână

În termeni reali, acest calcul relevă faptul că un lyonez muncește în medie 31 de ore şi 22 de minute pe săptămână. Studiul arată că pauzele de masă sunt cele care fac diferenţa şi de aceea lyonezii sunt atât de sus în clasament, deşi practic stau opt ore la locul de muncă.

3. Moscova – 31,67 ore de muncă pe săptămână

A trecut vremea stahanoviştilor şi a muncii neprecupeţite pentru partid. Moscoviţii au prins gustul obiceiurilor occidentale, mai ales în ce priveşte relaxarea. În ciuda autoritarismului conducerii de la Kremlin, statisticile băncii Suisse UBS plasează capitala Rusiei în Top 3 cele mai leneşe oraşe.

4. Helsinki – 31,90 ore de muncă pe săptămână

Despre finlandezi se ştie că sunt mari consumatori de alcool şi că au o sumedenie de sporturi ciudate, cum ar fi alergatul cu nevasta în spate. Aceste activităţi par să le răpească destul de mult timp din zi, astfel că le mai rămâne puţină vreme şi pentru lucru, de ceva vreme ei externalizându-şi şi producţia de telefoane Nokia.

5. Viena – 32,26 ore de muncă pe săptămână

Capitala Austriei este evocată în primul rând prin muzică, vals şi muzee. Este un oraş turistic, iar localnicii şi-au însuşit destul de bine reveria vizitatorilor lor. Există chiar o hotărâre de Consiliu Local în care este specificat ca în zilele de duminică şi de sărbătoare magazinele să rămână închise.

6. Milano – 32,51 ore de muncă pe săptămână

Oraşul are numeroase atribute. Este capitala mondială a modei, unul dintre motoarele economice ale Italiei, o importantă piaţă financiară şi culturală. Statistica relevă încă că un milanez abia dacă munceşte mai mult de şase ore pe zi, de luni până vineri. Ca şi la Viena, şi aici majoritatea magazinelor sunt închise duminica.

7. Copenhaga – 32,63 ore de muncă pe săptămână

Monumentul emblematic al capitalei daneze este Mica Sirenă, o statuetă care măsoară 1,25 metri înălţime. Tot aici se produce şi celebra bere Carlsberg, astfel că din moment ce localnici sunt prinşi între poveşti şi alcool de calitate, nu vă aşteptaţi să găsiţi oameni la birou după ora 17, în acest colţ al Europei.

8. Luxemburg – 32,75 ore de muncă pe săptămână

Este un paradis fiscal, unde banii lucrează pentru proprietarii lor şi se înmulţesc, dar nici cei din clasa de mijloc nu o duc rău. Nivelul de trai este ridicat, iar timpul efectiv de lucru abia dacă trece de şase ore pe zi, astfel că luxemburghezii n-ar trebui să plece prea osteniţi de la serviciu.

9. Vilnius – 33 ore de muncă pe săptămână

Oraşul găzduieşte aproximativ 540.000 de locuitori, adică 15% din populaţia Lituaniei şi produce nu mai puţin de 40% din PIB-ul ţării. Şi încă o dovadă că timpul mai scurt de muncă poate determina o eficientă sporită trebuie subliniat că Vilnius este cel mai bogat oraş din Europa de Est.

10. Bruxelles – 33,01 ore de muncă pe săptămână

Este un oraş cu bere excelentă, unde fotbalul este la mare preţ şi care îşi revendică titlul de inventator al yachting-ului. Aceste activităţi nu sunt compatibile cu munca, astfel că oraşul se plasează în Top 10 al celor mai leneşe. Este prima capitală europeană în care numărul musulmanilor l-a depăşit pe cel al creştinilor, iar ajutoarele sociale oferite de stat sunt foarte consistente.

Realitatea.net.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA