AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 9 octombrie

CALENDAR RELIGIOS – 9 octombrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Sf. Cuv. Andronic și Atanasia. Duminica a 20-a după Rusalii

Greco-catolic – Duminica 20 dR. Sf. ap. Iacob al lui Alfeu; Sf. Andronic și Atanasia

Romano-catolic – Duminica a 28-a de peste an
Ss. Dionisie, ep. și îns., m.; Ioan Leonardi, pr.; Abraham, patriarh

 

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu este pomenit la data de 9 octombrie, zi marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră.

Sfântul Apostol Iacob era fiul lui Alfeu și fratele lui Matei, vameșul și evanghelistul. A fost unul din cei doisprezece ucenici și apostoli ai lui Iisus Hristos. Numele său este menționat în Evanghelii fiind martor al propovăduirii și faptelor minunate ale Mântuitorului, al răstignirii, morții și Învierii Sale.

saint_james_the_less_menologion_of_basil_ii

A participat, de asemenea, la alegerea lui Matia în locul lui Iuda Iscarioteanul, cel care îl vându-se pe Iisus. A fost împreună cu ceilalți apostoli în ziua Cinzecimii și a propovăduit Evanghelia la diferite neamuri și popoare.

Iacob a auzit cuvintele Domnului și a mărturisit minunile Sale. După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii Iacov, Alfeu, și Andrei Cel Întâi-Chemat (30 noiembrie) au făcut călătorii misionare prin Iudeea, Edessa, Gaza și Eleuteropolis, propovăduind Evanghelia, vindecând orice fel de boală, și aducându-i pe mulți pe calea mântuirii. Sfântul Iacob și-a încheiat munca apostolească mucenicește în orașul egiptean Ostrachina, unde a fost crucificat de păgâni.

Tot în această zi sunt pomeniți Preacuviosul Parintele Andronic și Atanasia, soția lui.

”Acest cuvios Andronic, a fost din Antiohia cea mare, lucrator de argint, foarte cucernic, plin de fapte bune si bogat; si a luat luisi pe Atanasia, femeie curata si iubitoare de Dumnezeu; iar bogatia lor o împarteau în trei parti; o parte la saraci, alta la împodobirea bisericilor si a treia la trebuinta casei lor. Au nascut ei un fiu si o fiica, iar dupa nasterea celor doi fii, n-au mai adaugat a se cunoaste trupeste, ci amândoi se nevoiau pururea în curatie, la rugaciune, si a face bine saracilor si a cauta pe bolnavi. Traind asa doisprezece ani împreuna, fiind fiii lor la o vârsta care putea sa dea bucurie parintilor, într-o zi îmbolnavindu-se amândoi fiii au murit (…)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA