Ortodox – Soborul Sf. 70 de Apostoli; Sf. Cuv. Teoctist; Sf. Cuv. Apolinaria
Greco-catolic – Adunarea celor 70 Apostoli; Cuv. Teoctist
Romano-catolic – Sf. Angela din Foligno, văduvăDeosebit de cei doisprezece apostoli și de Sfântul Apostol Pavel, în Noul Testament se mai amintește și de alte persoane, cărora mai târziu li s-a zis apostoli. Hristos a mai ales, după cei doisprezece, încă un grup de ucenici ai Lui, în număr de șaptezeci.
Acești șaptezeci de Apostoli sunt prăznuiți ca unii pe care i-a ales Domnul și i-a trimis câte doi, înaintea Sa, în toate cetățile și locurile unde avea să meargă El, zicându-le: „Secerișul este mult, iar lucrătorii puțini, rugați deci pe Domnul secerișului ca să scoată lucrători la secerișul Său” (Luca 10, 2).
Toți acești ucenici ai Domnului s-au ostenit, fiecare în felul său, să smulgă pe oameni de la idoli, întorcându-i la cuvântul lui Hristos, și s-au mutat către Domnul, îndurând chinuri și prigoniri.
În ceea ce privește numele celor 70 de ucenici ai Mântuitorului, Eusebiu, episcopul Cezareei Palestinei, spune în cartea sa cea dintâi (Istoria Bisericească), în capitolul al 12-lea. „Numele fiecăruia din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos din destul se încredințează, din mărturiile Evangheliei, iar pentru cei șaptezeci de apostoli nici un catalog sigur nu se află undeva”.
Tot în această zi pomenim pe Sfânta Cuvioasă Apolinaria (†470), care a trăit pe vremea lui Leon cel Mare, fiind fiica lui Antemie, ocârmuitorul Romei. De tânără, a dorit fecioria şi se ruga lui Dumnezeu să rămână fecioară până la moarte.
Luând slugi, slujnice, aur şi argint, a plecat cu voia părinţilor ei la Ierusalim, unde, după ce s-a închinat la Locurile Sfinte, a eliberat pe robi şi a împărţit toate averile ei săracilor. Apoi a plecat la Alexandria, unde s-a nevoit mulţi ani într-o luncă, după care a intrat într-un schit, spunând că este famen şi că se numeşte Dorotei. Cuvioasa Apolinaria a vindecat-o pe sora ei, care era chinuită de un duh necurat.