Ortodox – Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei
Greco-catolic – Aducerea moaștelor Sf. ep. Ignațiu Teoforul
Romano-catolic – Sf. Valeriu, ep.
Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul), a fost episcop în marea cetate a Antiohiei, în vremea împăratului Traian (98-117). Era grec de origine, ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul. Pentru credința sa, a fost condamnat să fie mâncat de fiare în circul de la Roma.
În scrisoarea trimisă către credincioșii din Roma, Sfântul Ignatie îi ruga să nu se împotrivească jertfei sale, pentru dragostea deșartă pe care o nutresc pentru el. Avea convingerea că numai suferind moartea de mucenic poate fi cineva ucenic adevărat al lui Hristos.
Spunea Sfântul Mucenic Ignatie, că prin legăturile cu care era legat spre a fi adus la Roma a învățat ca nimic lumesc sau deșert să poftească. Din Siria până la Roma cu fiarele s-a luptat pe pământ și pe mare, noaptea și ziua, și aceste erau închipuite de o ceată de ostași (leoparzi), care din ce în ce mai răi se făceau. Însă nedreptățile lor îl convingeau mai mult că mântuirea este numai prin jertfă.
După ce a fost sfâșiat în circul de la Roma, creștinii din Roma și cei care-l însoțiseră din Antiohia la Roma au adunat cu grijă oasele ce rămăseseră și le-au pus într-un loc însemnat, în afara cetății. Dar, nu după multă vreme, sfintele moaște au fost trimise din Roma în Antiohia. Această călătorie a lor a fost cu multă slavă pentru creștini, toți dorind să le cinstească.
Sfintele moaște au fost puse întâi în cimitirul de lângă poarta Dafne din Antiohia, iar în vremea împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450), au fost așezate într-o biserică din cetate, și erau cinstite ca un izvor de puteri dumnezeiești în viața creștinilor.
Viața și lucrarea sa pentru răspândirea credinței sunt marcate în fiecare an la 20 decembrie. În această zi, 29 ianuarie, se face pomenire numai de aducerea sfintelor lui moaște de la Roma la Antiohia.