CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Cuv. Hariton Mărturisitorul; Sf. Proroc Baruh
Greco-catolic – Cuv. Hariton Mărturisitorul
Romano-catolic – Ss. Venceslau, m.; Laurențiu Ruiz și îns., m.; Fer. Amalia, m.
Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin la 28 septembrie. Cuviosul Hariton era locuitor al cetății Iconia, din eparhia Licaoniei. A trăit în vremea împăratului Aurelian (270-275).
Era unul dintre creștinii cunoscuți din cetate, astfel că în timpul persecuțiilor a fost prins și dus înaintea guvernatorului provinciei, pentru interogatoriu. A fost închis și torturat, dar întâmplându-se moartea împăratului, prigoana a încetat și Cuviosul Hariton a fost eliberat.
Retrăgându-se din lume pentru a petrece viață pustnicească, Cuviosul a fost prins de o ceată de tâlhari care l-au legat într-o peșteră, sfătuindu-se să-l omoare. Aceștia au băut însă dintr-un vin otrăvit și au murit, iar Sfântul Hariton a transformat peștera într-o mănăstire, unde în scurt timp s-a format o obște monahală.
Dornic de liniște, a părăsit acel așezământ și a mers în pustie, fiind întemeietorul altor două mănăstiri.
Sfântul proroc Baruh
Adevărata oglindă a proorocilor, a fost următor dascălului său Ieremia, când acesta plângea prădarea și pustiirea Ierusalimului. Și în timpul cât a durat pustiirea Ierusalimului, Baruh se închisese într-o peșteră și plângea înstrăinarea lui Ieremia, și n-a ieșit de acolo până la întoarcerea poporului.
Iar când s-a întors poporul, Baruh, ieșind din peșteră, auzit-a iarăși cu Abimeleh cele ce văzuseră Ieremia în uimire când era lovit cu pietre. Și se arătau a fi ca un suflet în două trupuri acești doi prooroci, deoarece dumnezeiescul Duh însemna și îi adeverea pe amândoi.
Baruh a propovăduit mai limpede despre orânduiala întrupării lui Hristos, zicând: „Acesta este Dumnezeul nostru, nu se va socoti altul lângă Dânsul”. După ce a îngropat pe Ieremia cu sârguință, curând după petrecerea aceluia, către Domnul s-a petrecut și Baruh.