Ortodox – Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Alexandru și Ipatie
Greco-catolic – Sf. aep. Tarasie al Constantinopolului
Romano-catolic – Sf. Cezar, medic
Sfântul Tarasie, pomenit în calendarul creștin la 25 februarie, s-a născut la Constantinopol, în prima jumătate a secolului al VIII-lea, într-o familie influentă din capitale imperiului, urmând tatălui său în înalte funcții publice din administrația bizantină.
În anul 784, a fost chemat în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina. Demersul acesteia a venit după moarte împăratului Leon IV (775-780) — prigonitor al iconodulilor (apărători ai icoanelor), în dorința de a pune capăt tulburărilor și de a restabili dogma dreptei credințe.
Instalat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Tarasie a convocat un mare sinod, invitând toate bisericile patriarhale și biserica Romei. Este vorba despre Sinodul VII Ecumenic ținut la Niceea, în anul 787, prezidat de Sfântul Tarasie, prin care icoanele și-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.
Patriarhul Tarasie a păstorit până în anul 806, când a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.