Ortodox – Nașterea Domnului (Crăciunul; Harți)
Greco-catolic – Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos – Crăciunul
Romano-catolic – Nașterea Domnului (Crăciunul). Ss. Eugenia, m.; Anastasia, m.
Praznicul împărătesc al Nașterii Domnului este sărbătorit în Biserica Ortodoxă la 25 decembrie (după calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (după calendarul iulian) în fiecare an.
Mare este praznicul de astăzi, spune arhimandritul Ilie Cleopa în volumul „Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an”. S-a născut Hristos Domnul din Fecioara Maria în peștera cea săracă din Bethleem. Astăzi a venit Fiul lui Dumnezeu pe pământ ca să ne scoată din legătura păcatelor și să ne ridice la cinstea cea dintâi, dinainte căderii lui Adam prin neascultare.
La nașterea Pruncului, imnul păcii și al împăcării între cer și pământ, între Dumnezeu și oameni pe care l-au cântat îngerii la Bethleem a fost: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14).
Astăzi copiii cu steaua vestesc bucuria Nașterii Domnului în casele creștinilor, iar aceștia cântă pe tot pământul colinde sfinte care înveselesc inimile credincioșilor și slăvesc pe Iisus Hristos, Care a venit la noi să ne împace și să ne mântuiască, spune părintele Cleopa.
Și trebuie să știm că Hristos S-a născut cu trupul numai o dată, la Bethleem, dar duhovnicește Se naște permanent în inimile și sufletele noastre, prin biserică, prin rugăciune, prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine. Căci peștera din Bethleem s-a transformat în nenumărate biserici creștine, răspândite astăzi în toată lumea.