Ortodox – Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. Duminica a 33-a după Rusalii
Greco-catolic – Duminica 33 dR. Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustatie al Antiochiei.
Romano-catolic – Duminica a 2-a din Post. Sf. Petru Damian, ep. înv.
Sfântul Cuvios Timotei a trăit în timpul împăratului Constantin Copronim (741-775) și a fost ucenic al cuviosului Teoctist, starețul mănăstirii aflate în pustiul Simboli, de lângă muntele Olimp (Asia Mică).
Datorită unei vieți ascetice aspre practicate încă din tinerețe, Cuviosul Timotei s-a învrednicit de darul tămăduirii și al alungării demonilor. A pustnicit în mai multe locuri și s-a dus la Domnul în pace.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei. Era originar din Sid (Pamfilia, Asia Mică), a fost mai întâi episcop în Bereea Siriei (Alep) și de aici a devenit arhiepiscop al Antiohiei (324-330).
A fost unul dintre cei mai învățați și vrednici ierarhi ai Bisericii creștine din veacul său și unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva arianismului.
Sfântul Eustatie a fost episcopul care a ținut în fața împăratului Constantin cel Mare cuvântul de deschidere a Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325) și a prezidat ședința. După sinod, a luat măsuri energice împotriva ereticilor arieni, atât în eparhia sa, cât și în întreaga Sirie.
Pentru acest fapt, episcopii arieni Eusebiu de Nicomidia, Teognis de Niceea, Teona din Marmarica și alții au început să-i aducă tot felul de acuzații. Au mers până acolo încât au plătit o femeie desfrânată să jure că are un copil cu Sfântul Eustatie. Femeie s-a îmbolnăvit grav și în cele din urmă a recunoscut că a susținut un neadevăr.
Pentru această învinuire Sfântul Eustatie a fost depus din scaun și exilat la Traianopolis în Tracia și apoi la Filipi, împreună cu mai mulți preoți și diaconi, unde a și trecut la Domnul la scurt timp. În anul 487 sfintele sale moaște au fost aduse în Antiohia.