CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului (Dezlegare la pește). Duminica dinaintea Nașterii Domnului
Greco-catolic – Duminica dinaintea Nașterii Domnului. Sf. m. Sebastian și cei împreună cu el
Romano-catolic – Duminica a 4-a din Advent. Ss. Malahia, profet; Grațian, ep
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 decembrie.
Sfântul Cuvios Daniil s-a născut într-un sat nu departe de Rădăuți, din părinți bine-credincioși, la începutul secolului al XV-lea, primind la botez numele Dumitru. A fost călugărit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți, sub numele de David.
După o perioadă de ascultare la mănăstirea din Rădăuți, călugărul David a plecat la Schitul „Sfântul Lavrentie”.
A îmbrăcat schima cea mare, primind numele de Daniil, și s-a retras în munte, pe o stâncă de pe malul pârâului Vițău, azi localitatea Putna, unde a săpat o chilie, la un kilometru depărtare de Mănăstirea Putna. Un alt loc unde a sihăstrit Sfântul Cuvios Daniil a fost Stânca Șoimului, lângă Voroneț.
Posturile neîntrerupte, rugăciunile, ascultarea și smerenia au făcut din schimonahul Daniil un duhovnic renumit în părțile de nord ale Moldovei, în jurul său adunându-se mulțimi de credincioși. Între fii săi duhovnicești se numără și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Cuviosul Daniil este „unul din cei mai mari sfinți pe care i-a odrăslit pământul Moldovei, sihastru și duhovnic vestit, cel care la Putna, într-o mică chilie săpată în piatră și apoi, timp de 20 de ani la Voroneț, a creat o mișcare isihastă fără egal pentru timpul său”, arată site-ul oficial al Mănăstirii Voroneț (http://www.manastireavoronet.ro).
Primul sfetnic duhovnic și rugător către Dumnezeu al voievodului Ștefan, Cuviosul Daniil Sihastrul a fost înmormântat în pronaosul bisericii Mănăstirii Voroneț. A fost pictat ca sfânt pe fațada de miazăzi și în Calendarul Ortodox din pridvorul acestui așezământ.
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992.
Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Sebastian și Zoe, care au pătimit în secolul al III-lea.
Sfântul Mucenic Sebastian s-a născut în cetatea Narvoniei și a crescut în Mediolan (Milan — Italia). Era apropiat de conducerea imperiului, comandat în armata romană. Își ținea credința creștină tăinuită pentru a putea să îi ajute pe creștinii care se aflau prigoniți și în mari suferințe.
A fost legat de un stâlp pe un câmp și a fost străpuns cu săgeți de soldați, scăpând viu din această încercare a fost dus în hipodrom, unde a fost bătut până la moarte (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).