Ortodox – Sf. Mc. Longhin Sutașul; Sf. Mc. Domnin
Greco-catolic – Sf. Longin, sutașul; Sf. Maria Margareta Alacoque
Romano-catolic – Ss. Margareta M. Alacoque, călug.; Hedviga, călug.; Longin, m.
Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este pomenit în calendarele creștine la 16 octombrie.
A făcut parte din grupul de soldați romani care a executat ordinul de crucificare a Mântuitorului Hristos, se pare că Sfântul Longhin a fost cel care a lovit cu sulița coasta Domnului, după răstignire.
Fiind martor la semnele care au însoțit pătimirea lui Iisus, întunericul, cutremurul, sfâșierea catapetesmei templului, precum și la Învierea Sa de a treia zi, Longhin a crezut în Hristos.
Sfântul Mucenic Longhin a rostit, în momentul morții Domnului, „Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu era Acesta” (Matei 27; 54). Fiind pus să păzească mormântul Domnului, Sfântul Longhin și alți doi ostași n-au primit arginții pentru care ar fi trebuit să tăgăduiască Învierea Mântuitorului.
Când Domnul, cu mare slavă, a înviat din mormânt și prin minunata Sa sculare a înspăimântat pe străjeri, îngerul Domnului, pogorându-se din cer, a prăvălit piatra de pe mormânt și de frica lui s-au cutremurat străjerii și s-au făcut ca morți. Atunci Longhin împreună cu alți doi ostași ai săi au crezut desăvârșit în Hristos și s-au făcut propovăduitori ai Învierii Lui, mărturisind lui Pilat și arhiereilor toate cele ce s-au făcut.
După Înviere și-a părăsit slujba militară, s-a întors în Capadocia, ținutul său natal, și s-a dedicat propovăduirii Evangheliei. Din acest motiv a fost arestat și ucis, capul său a fost adus la Ierusalim spre încredințarea iudeilor care i-au uneltit moartea, fiindu-i aruncat în locul în care se strângeau gunoaiele.
Capul Sfântului Mucenic Longhin a fost descoperit în urma unei vindecări minunate întâmplate în acele locuri, și a fost îngropat în Capadocia.