Ortodox – Sf. Ap. Bartolomeu și Barnaba; Sf. Ier. Luca, arhiepiscopul Crimeei
Greco-catolic – Sf. ap. Bartolomeu și Barnaba
Romano-catolic – Ss. Barnaba, ap.; Ioan de Facundo, pr.; Fer. Iolanda, călug.
Sfinții Apostoli Bartolomeu și Barnaba sunt pomeniți în calendarul creștin la 11 iunie.
Sfântul Bartolomeu a fost unul din cei doisprezece apostoli. Este pomenit în Evangheliile sinoptice (primele trei evanghelii din Noul Testament: Matei, Marcu și Luca) și în Faptele Apostolilor, iar prăznuirea lui se face astăzi (împreună cu Sfântul Apostol Barnaba) și în 25 august (mutarea sfintelor sale moaște).
Sfântul Apostol Bartolomeu a propovăduit Evanghelia în Siria și Asia împreună cu Sfântul Apostol Filip și sora acestuia, Mariamni. În Hierapolis, cei doi sfinți apostoli au fost crucificați cu capul în jos.
Sfântul Bartolomeu a fost dat jos de pe cruce în timpul unui mare cutremur care i-a înspăimântat pe prigonitori, însă Sfântul Filip murise deja.
A mers apoi în India, a tradus Evanghelia după Matei și a vindecat-o pe fiica regelui Armeniei. În Armenia a suferit moarte martirică.
Creștinii i-au îngropat trupul, dar datorită minunilor care se întâmplau lângă sfintele sale moaște, păgânii au aruncat sicriul său în mare. Sicriul a ajuns în insula Lipara, unde a fost înmormântat într-o biserică. De aici, moaștele sale au fost trimise la Roma.
Sfântul Barnaba a fost unul din cei 70 de apostoli. A studiat cu Saul (mai târziu Sfântul Apostol Pavel) la școala lui Gamaliel, învățător al Legii iudaice din secolul I., conducător al uneia din principalele școli rabinice ale vremii (din partida fariseilor) și membru al Sinedriului.
După convertirea Sfântului Pavel, Sfântul Barnaba este cel care a dat mărturie despre fostul prigonitor, în fața celorlalți apostolilor și a creștinilor.
A fost martirizat în insula Cipru, fiind ucis cu pietre, și a fost înmormântat de către Sfântul Marcu.