Acasăsinucidere maramuresCalendar. Memoria zilei - 3 martie

Calendar. Memoria zilei – 3 martie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Gândul zilei: ”Dacă observăm cine sunt aceia care nu laudă pe nimeni, care învinuiesc mereu, care nu sunt mulțumiți de nimeni, veți recunoaște că sunt aceiași de care nimeni nu este mulțumit.” (La Bruyere)

Religie
Ortodox = Sf. Mc. Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc.
Romano-catolic = Ss. Cunegunda, împ.; Marin, ostaş m.
Reformat(Calvin) = Kornélia.
Greco-catolic = Ss Eutropiu, Cleonic şi Basilisc, m (+ sec IV).
Mozaic = 27. Adar 5771.
Musulman = al-khamis: 27. Rabi al-Awwal 1432.

Sărbători
Ziua Mondială a Scriitorilor
Încoronarea regelui Hassan al II-lea al Marocului (1961). Sărbătoarea tronului. Sărbătoare naţională.

Evenimente
1075 – Dictatus Papae: Papa Grigore al VII-lea proclamă autoritatea universală a pontifului roman.
1431: Eugeniu al IV-lea devine papă
1845: Florida devine al 27-lea stat al S.U.A.
1907: Răscoalele țărănești din 1907: A avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată, la Pașcani. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local
1916: A avut loc premiera piesei „Patima roșie”, de Mihail Sorbul, la Teatrul Național din București
1918 – A fost semnat Tratatul de pace de la Brest-Litovsk, între guvernul sovietic şi Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria şi Turcia, prin care a luat sfîrşit participarea Rusiei la primul război mondial.
1949 – În cadrul unei Plenare a CC al PCR, se hotărăşte trecerea la cooperativizarea agriculturii (după modelul colhozurilor sovietice), proces ce se va încheia în 1962. După 1958, a fost declanşată teroarea împotriva celor care refuzau să semneze “cererile” de intrare în cooperative.
1955: Elvis Presley apare la tv pentru prima dată
1995: Accidentul de la Balotești, catastrofă aeriană soldată cu 60 de morți

2002 – Armata americană a utilizat pentru prima dată o nouă armă de mare putere – bomba “termobarică” (ce poate absorbi oxigenul din subteranele unde s-ar mai putea ascunde încă elemente ale reţelei al-Qaida sau talibani) – în Afganistan

Nașteri
1455: Regele Ioan al II-lea al Portugaliei (d. 1495)
1693: James Bradley, astronom englez (d. 1762)
1778: Frederica de Mecklenburg-Strelitz, regină a Hanovrei (d. 1841)
1847 – S-a născut Alexander Graham Bell, medic american, profesor de fizică la Universitatea din Boston, cunoscut ca inventator al telefonului (m.02.08.1922).
1851: Alexandros Papadiamantis, scriitor grec (d. 1911)
1871: Constantin Argetoianu, politician român (d. 1939)
1882 – S-a născut Ion Mihalache, unul dintre fondatorii Partidului Ţărănesc, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, ministru de Interne în guvernele Vaida-Voievod şi Iuliu Maniu (m.05.02.1963 în penitenciarul Rîmnicu Sărat).
1895: Ragnar Frisch, economist norvegian, laureat al Premiului Nobel (d. 1973)
1899: Yuri Olesha, romancier rus (d. 10 mai 1960)
1904: Mircea Vulcănescu, filosof, sociolog și economist român (d. 1952)
1919: Peter Abrahams, scriitor sud-african
1922: Alexandru Vona, scriitor româno-francez (d. 2004)
1926: Nicolae Filip, fizician
1930 – S-a născut Ion Iliescu, om politic, preşedinte al României şi al PDSR.
1948: Snowy White, chitarist britanic (Thin Lizzy, Pink Floyd)
1982: Jessica Biel, actriță americană

Decese
1703: Robert Hooke, astronom și fizician englez (n. 1653)
1706: Johann Pachelbel, compozitor german (n. 1653)
1768: Nicola Porpora, compozitor italian (n. 1686)
1863: Iancu Văcărescu, poet român (n. 1792)
1932: Eugen d’Albert, compozitor german (b. 1864)
1961 – A murit pianistul austriac Paul Wittgenstein; în timpul primului război mondial şi-a pierdut braţul drept, dar a continuat să cânte numai cu o mână, devenind un virtuoz al pianului, pentru care au scris concerte speciale pentru mâna stângă Serghei Prokofiev, Maurice Ravel şi Richard Strauss (n.05.11.1887).
1983: Arthur Koestler, scriitor austriac (n. 1905)
1996 – A murit scriitoarea franceză Marguerite Duras (romanul “Amantul”, scenariul pentru filmul “Hiroshima, dragostea mea”) (n.04.04.1914).
1999: Gerhard Herzberg, chimist de origine germană, laureat Nobel (n. 1904)

2008 – Tenorul italian Giuseppe Di Stefano a decedat (n. 1921). A fost, ani de-a rândul, partenerul principal al Mariei Callas şi a cântat sub conducerea unor dirijori prestigioşi, precum Herbert Von Karajan

Personalitatea zilei – Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell (n. 3 martie 1847 în Edinburgh Scoția, d. 2 august 1922 pe insula Cap Breton în Canada) a fost un om de știință, inventator și, ulterior, industriaș american, care în anul 1876 a devenit prima persoană care a brevetat un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite.

În transmițătorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet permanent. Diafragma și magnetul vibrau, și un efect numit inducție electro-magnetică producea un curent variabil într-o bobină alăturată. Acest curent variabil era transmis prin cabluri la un receptor în care trecea prin bobina unui electromagnet. Curentul variabil producea un câmp magnetic variabil, care făcea să vibreze o diafragmă subțire de fier, pentru a reproduce vibrațiile sonore inițiale. Transmițătorul lui Bell producea doar un semnal slab, fără mijloace de a-l amplifica.

Învață până la vârsta de 14 ani în Edinburgh unde a învățat latina și greaca, după care continuă școala în Londra; pe bunicul său îl preocupă tehnica vorbirii, fiind interesat de un sistem fonetic de scris universal (alfabetic fonetic). Urmează pe tatăl său care este profesor și predă la „House Academy pentru tehnica vorbirii și muzică” din Elgin Scoția, mai târziu predă la „University College pentru tehnic vorbirii” din Londra. Graham studiază până în anul 1870 anatomia și fiziologia glasului uman. Părăsește Anglia 1870 împreună cu tatăl său care dorește clima mai sănătoasă a Canadei, după ce doi frați ai lui Graham mor de tuberculoză.
Descoperirea istorică a telefonului în 1876 care după introducerea în sistemul de comunicație internațional fiind la început firma „Bell Telephone Company”, devenind ulterior un concern gigant de comunicație A & T. În anul 1876 se căsătorește cu fiica surdă a unui partener de afaceri Hubbard, căsătorie din care va avea două fiice și doi fii care mor în copilărie.
În anul 1882 primește cetățenia americană (SUA), până la moartea sa se ocupă mai ales cu studiul eugenic al surzeniei Francis Galton (1822-1911) care este de fapt o fază preliminară a studiilor genetice la om.
Deja în 1861 profesorul german Johann Philipp Reis a descoperit un „aparat de vorbit la distanță” care funcționa, mulțumindu-se cu acesta și fără a căuta perfecționarea lui. La scurt timp după aceasta, Elisha Gray și Antonio Meucci experimentează in USA transmiterea sonoră prin cabluri electrice.
In anul 1873 Bell încearcă să perfecționeze „telegraful harmonic”. Aceste experimentări ale lui au folosit mai târziu la înregistrarea sonoră. Construiește „fonoautograful” care înregistrează tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine.
Directorul școlii „Clarke School for the Deaf” „Gardiner Greene Hubbard” și „Thomans Sanders” aflând de cercetările „telegrafului harmonic”, oferă finanțarea lor. Bell descoperă întâmplător transmiterea tonului, cu toate că nu reușește din nou să-l reproducă. La 14 februarie 1876 i se acordă patentul pentru descrierea fenomenului, cu solicitarea de a trimite un aparat care funcționează.
Alexander Graham Bell a experimentat cu aparatul inventat de profesorului german Johann Philipp Reis. Reis a si denumit aparatul inventat „Telephon” si este inventatorul initial a aparatului de telefon construit in Germania deja in octombrie 1861. Bell a depus pe data de 14. Februar 1876 cererea de patent in America. Dupa patentul acordat gresit lui Bell aparatul lui nu putea sa functioneze niciodata. Un fapt care a dus la mari controverse.
Acordarea falsa a patentului lui Graham Bell are loc cu câteva ore înaintea lui Elisha Gray. Gray a realizat perfecționarea aparatului construit de profesorul de fizică Reis si a prezentat spre deosebire de Bell un aparat in stare de funcționare. Bell a prezentat si el un aparat in stare de functionare mult mai târziu dupa acordarea oficiala a patentului, dar acest aparat nu era construit dupa patentul acordat inițial lui Bell.
Aparatul lui Bell construit după patentul depus inițial nu putea să funcționeze. Deci si acordarea patentului si denumirea de inventator al telefonului este gresită. După această realizare (descoperire este un termen fals) Bell ajunge împreună cu Thomas Sanders și Gardiner G. Hubbard proprietarul „Bell Telephone Company”.
Pagină realizată de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA