Acasăsinucidere maramuresCalendar. Memoria zilei - 20 decembrie

Calendar. Memoria zilei – 20 decembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Religie
Ortodox = Înainteprăznuirea Naşterii Domnului; Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul
Romano-catolic = Ss. Abraham, Isaac şi Iacob, patriarhi.
Reformat(Calvin) = Otilia, Domokos (Dominic).
Greco-catolic = Sf. ep. m. Ignaţiu Teoforul.
Mozaic = 24. Kislev 5772.
Musulman = ath-thalatha’: 24. Muharram 1433

Evenimente
1803: Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari
1842: Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848
1915: Prima audiție, la Ateneul Român din București, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc „Acteon” de Alfred Alessandrescu
1917: Consiliul Comisarilor Poporului decretează înființarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluției (CEKA), prima organizație de poliție secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB
1937: Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Țară câstigă poziția a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal și numește premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală
1940: A fost deschisă prima autostradă din California
1946: Este „etatizată” Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice
1973: A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București
1989: Revoluția română din 1989: Într–o intervenție televizată și radiodifuzată, Nicolae Ceaușescu se adresează populației declarând că evenimentele de la Timișoara sunt opera unor „huligani”, „grupuri fasciste și antinaționale”
1997: A avut loc premiera filmului „La vita é bella” (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar
1999: Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială
2000: Președintele ales, Ion Iliescu, a depus juramântul în fața Camerelor Parlamentului
2004: Noul președinte al României, Traian Băsescu, a depus juramântul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului

Nașteri
1808: Andrei Șaguna, mitropolit, cel care prin întreaga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (d. 1873)
1837: Constantin Ene, maior român, Erou al Războiului de Independență, căzut în luptele de la Rahova (d. 1877)
1852 – S–a născut Ion Mincu, arhitect, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor din România, întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de fete) (m.06.12.1912).
1861: Constantin Mille, gazetar și scriitor român (d. 1927)
1890: Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat al Premiului Nobel (d. 1967)
1934: George Apostu, sculptor român (d. 1986)
1939: Ștefan Glăvan, politician român
1943: Ruxandra Sireteanu, actriță româncă de teatru și film
1946: Andrei Codrescu, eseist, poet și prozator evreu american de origine română
1957: Anna Vissi, cântăreață greacă, originară din Cipru
1975: Iulian Claudiu Manda, politician român
1990: Joanna „JoJo” Levesque, cântăreață americană de muzică pop/R&B

Decese
1765: Ludovic, Delfin al Franței, tatăl regilor Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea (n. 1729)
1903: Kornél Ábrányi (tatăl), memorialist, muzicolog și compozitor maghiar (n.1822)
1944: Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român (n. 1883)
1963: Paul Constantinescu, compozitor român (n. 1909)
1966: Mihail Sorbul, dramaturg român (n. 1885)
1968: John Steinbeck, scriitor american (n. 1902)
1982: Arthur Rubinstein, compozitor și pianist american de origine poloneză (n. 1887)
1996: Carl Sagan, astronom american, scriitor (n. 1934)
1998 – A murit Alan Lloyd Hodkin, laureat britanic al premiului Nobel pentru medicină în anul 1963 (n.05.02.1914).
1999: Valeriu Munteanu, filolog și lexicograf român (n. 1921)
2001 – A murit Léopold Senghor, poet, om politic, fost preşedinte al statului Senegal (1960–1980). Promotor al conceptului “la négritude”, Senghor a fost unul dintre luptătorii din avangarda mişcării pentru unitate africană (n.09.10.1906).
2001 – A murit Jacques Mauclair, actor, dramaturg, regizor francez, unul dintre primii care au pus în scenă piesele dramaturgului român Eugen Ionescu (n.12.01.1919).
2009: Brittany Murphy, actriță americană (n. 1977)

Personalitatea zilei – John Ernst Steinbeck.
John Ernst Steinbeck (n. 27 februarie 1902, Salinas, California – d. 20 decembrie 1968, New York) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939) , romanul La răsărit de Eden (1952) și nuvela Șoareci și oameni (1937). El a fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri; Steinbeck fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.
Motivația Juriului Nobel
„pentru scrierile sale realiste și imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observație socială ascuțită”
Născut la Salinas, în comitatul Monterey, California, John Steinbeck a fost fiul unuia dintre pionierii regiunii și al unei învățătoare. Școala elementară și liceul le-a urmat în orășelul natal, după care s-a înscris la Universitatea din Stanford ca student special, deoarece trebuia să-și finanțeze singur studiile. Din acest motiv și-a întrerupt adesea cursurile, făcând diferite munci ocazionale ca lucrător de fermă, culegător de fructe, zugrav, muncitor constructor și altele. După patru ani, fără să-și termine studiile, a părăsit Universitatea, în frecventarea căreia a arătat o pasiune deosebită pentru biologie și mai ales pentru biologia marină.
Din Stanford a plecat la New York, unde a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereușind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar și muncitor agricol, pribegind din loc în loc.
Un timp a trăit pe o ambarcațiune proprie, câștigându-și existența din pescuit. Locuind în Pacific Grove cunoaște pe conducătorul unui laborator de biologie, Ed Ricketts, care devine un prieten apropiat și sfătuitor al lui Steinbeck. Împreună ei au publicat în 1941 o carte: Sea of Cortez (Marea lui Cortez), în care romancierul și-a expus în mod sistematic opiniile asupra literaturii și asupra destinului uman, văzute dintr-o perspectivă biologistă, organicistă.
Primul roman al lui Steinbeck, Cup of Gold (Cupa de aur), fusese publicat în 1929, fiind o povestire romantică de aventuri care, ca și următoarele două cărți (Pastures of Heaven, Pășunile Raiului, culegere de nuvele publicată în 1932, și To a God Unknown, Unui Dumnezeu necunoscut, 1933), nu s-a bucurat de succes sau de atenția criticii. De remarcat totuși, că în Pășunile Raiului, scriitorul se oprește asupra obiceiurilor și miturilor regiunii în care a trăit și a peregrinat, ceea ce a constituit apoi filonul întregii sale epici.
Cu noua sa carte, Tortilla Flat (Cartierul Tortilla), din 1935, istorisire a aventurilor unei fictive comunități de vagabonzi excentrici din Monterey, Steinbeck devine un nume cunoscut în literatura americană. Scrisul romancierului se maturizează în anii marii depresiuni, oamenii mărunți și muncitorii agricoli migratori devenind eroii principali al cărților sale. Viața umiliilor paisanos din Monterey sau a fermierilor săraci din Salinas Valley sau Oklahoma este descrisă cu cald umor și culoare regionalistă, tehnica realistă a narațiunii alunecând uneori într-un naturalism brutal, în care protestul social este atenuat de frecvente implicații mistice.
După Tortilla Flat, Steinbeck a publicat o succesiune de cărți, bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor: In Dubious Battle (Bătălie îndoielnică) în 1936, Of Mice and Men (Oameni și șoareci) în 1937, care va fi și dramatizată, și The Grapes of Wrath (Fructele mâniei), în 1939, cel mai bun roman al scriitorului, inspirat de o călătorie întreprinsă împreună cu un grup de okies (familii de fermieri săraci din Oklahoma, izgoniți de pe pământurile lor) în migrația lor spre vest, în căutare de lucru pe meleagurile fertile ale Californiei. Cartea va fi distinsă cu Premiul Pulitzer și va avea un ecou larg în opinia publică din SUA.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Steinbeck a fost corespondent special în Europa al forțelor aeriene americane și al ziarului New York Herald Tribune.
După război a continuat să publice romane și scrieri cu caracter documentar sau de reportaj, încercând să repete succesul Fructelor mâniei, dar fără să reușească. Cu romanele: East of Eden (La răsărit de Eden), 1952, și apoi The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre), 1961, o critică ascuțită a declinantelor valori ale societății americane, Steinbeck a câștigat o mai largă apreciere din partea cititorilor și a criticii.
În anul 1962, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură. Romancierul a murit în decembrie 1968.
Scenarii de film
1941 – The Forgotten Village (film documentar)
1943 – Lifeboat – regia: Alfred Hitchcock
1947 – The Pearl – regia: Emilio Fernández
1949 – The Red Pony – regia: Lewis Milestone
1952 – Viva Zapata! – regia: Elia Kazan
1952 – O’Henry’s Full House
Traduceri în limba română
Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea
Fructele mâniei
La răsărit de Eden
Șoareci și oameni
Cartierul Tortilla
Pasiunile raiului
Nopți fără lună,
Perla
Iarna vrajbei noastre
Călătorii cu Charley
Joia dulce
Jurnal rusesc
Strada sardinelor
Către un zeu necunoscut
Nehotărâții sorți ai bătăliei
Pagină realizată de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA