Acasăsinucidere maramuresCalendar. Memoria zilei - 17 octombrie

Calendar. Memoria zilei – 17 octombrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Religie
Ortodox = Sf. Prooroc Osea; Cuv. Mc. Andrei Criteanul.
Romano-catolic = Sf. Ignaţiu din Antiohia, ep. m.
Reformat(Calvin) = Hedvig, Szilamér.
Greco-catolic = Pf. Osea; Cuv. m. Andrei din Creta.
Mozaic = 19. Tishri 5772.
Musulman = al-‘ithnayn: 19. Dhu l-Kada 1432.
Sărbători
Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei

Evenimente
1346: Bătălia de la Neville’s Cross: Regele David al II-lea al Scoției este capturat de Eduard al III-lea al Angliei în apropiere de Durham și închis în Turnul Londrei timp de 11 ani.
1604: Astronomul german Johannes Kepler observă explozia unei supernove în constelația Ophicus; nu au mai fost observate explozii ale unei supernove până în 1987.
1610: Încoronarea lui Ludovic al XIII-lea al Franței la Reims.
1662: Charles al II-lea al Angliei a vândut orașul Dunkerque Franței pentru 40 000 de lire.
1777: Trupele americane le-au învins pe cele britanice în Bătălia de la Saratoga.
1912: Bulgaria, Grecia și Serbia declară război Imperiului Otoman în Primul Război Balcanic.
1931: Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani.
1933: Albert Einstein ajunge în SUA ca refugiat din Germania nazistă.
1957: Scriitorul francez Albert Camus primește Premiul Nobel pentru Literatură.
1973: OPEC emite embargoul; anunță decizia de a opri exportul de petrol spre Statele Unite și alte națiuni care ofereau ajutor militar Israelului în cadrul Războiului Yom Kippur din octombrie 1973.

1979 – Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India. A fondat ordinul Misionarii Carităţii şi timp de peste 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.
1989: Un violent cutremur de 7.1 pe scara Richter lovește San Francisco.
1998 – Fostul dictator al Republicii Chile, generalul Augusto Pinochet, este arestat în capitala Marii Britanii, la cererea Justiţiei spaniole, care doreşte să–l interogheze în legătură cu crimele comise în perioada în care Chile a fost condusă de regimul militar.
2001 – Medicii de la Clinica de Ortopedie din Timişoara au reuşit, pentru prima dată în România, o autotransfuzie post–operatorie. În urma unei intervenţii chirurgicale dificile, ei au schimbat sângele infestat al unei femei de 76 de ani, cu ajutorul unui dispozitiv special, prin care au reinjectat acelaşi sânge, dar purificat.
2003: Carlos Mesa devine președinte al Boliviei.

Nașteri
1813: Georg Büchner, scriitor german (d. 1837)
1853: Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României (d. 1920)
1873 – S-a născut Gheorghe Ţiţeica, matematician, deschizător de drumuri în geometria diferenţială, membru al Academiei Române (m.05.02.1939).
1904: Dinu Bădescu, tenor român (d. 1980)
1905: Alexandru Dima, critic și istoric literar român (d. 1979)
1912: Papa Ioan Paul I (d. 1978)
1915: Arthur Miller, scriitor american (d. 2005)
1931: José Alencar, politician brazilian (d. 2011)
1935 – S–a născut diplomatul de carieră Mihai Răceanu, ultimul condamnat la moarte în România regimului comunist. I s–a dat pedeapsa capitală sub acuzaţia de trădare Sentinţa nu a mai fost pusă în aplicare, însă asta numai după intervenţia lui George Bush senior. Cu trei luni înainte de Revoluţie, sentinţa a fost comutată la 20 de ani de închisoare şi a fost anulată abia în 2000, la 10 ani de la abrogarea pedepsei capitale. În prezent, Răceanu este consilier al Departamentului de Stat pentru problemele Europei Răsăritene. In februarie 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor.
1946: Adam Michnik, scriitor polonez
1946: Drusilla Modjeska, scriitor australian
1972: Eminem, rapper american
1979: Kimi Räikkönen, pilot auto finlandez

Decese
0532: Papa Bonifaciu al II-lea
1744 – A murit Giuseppe Guarneri, unul dintre cei mai faimoşi meşteri italieni de viori ai vremii; una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini şi se află expusă în Sala Rossa a Palatului Municipal din Genova (n.21.08.1698).
1849: Frédéric Chopin, muzician și compozitor polonez-francez (n. 1810)
1887 – A murit Gustav Robert Kirchhoff, fizician german, descoperitorul legilor care îi poartă numele şi al analizei spectrale (n.12.03.1824).
1904: Ștefan Petică, poet român (n. 1877)
1967: Pu Yi, ultimul împărat al Chinei (n. 1906)
1967: Carl Sandburg, poet și prozator american (n. 1878)
1973 – A murit scriitoarea austriacă Ingeborg Bachmann. Opera scriitoarei (lirică, teatru radiofonic şi proză) este marcată de dorinţa de evadare dintr–o existenţă adversă şi năzuinţa către o existenţă plenară (“Timpul amânat”, “Bunul Dumnezeu din Manhattan”, “Malina”) (n.25.06.1926).
1976: Franz Altheim, istoric și filolog german, membru de onoare al Academiei Române (n. 1898)
1983: Romulus Guga, scriitor român (n. 1939)
1983: Raymond Aron, filosof, sociolog și politolog francez (n. 1905)
1988: Anthony A. Hoekema, teolog american născut în Tările de Jos (n. 1913)

Personalitatea zilei – Arthur Miller
Arthur Asher Miller (17 Octombrie 1915 – 10 Februarie 2005) dramaturg si eseist, a fost o figura marcanta a literaturii si a cinematografului american, scriind în 61 de ani, o larga varietate de piese, incluzand The Crucible, A View from the Bridge, All My Sons, si Death of a Salesman, care este inca jucata si studiata in lumea intreaga. Miller a fost mult mai cunoscut, insa, in ochiul publicului, pentru ca a refuzat sa dea declaratii impotriva unor colegi de ai sai, in fata comisiei House Un-American Activities Committee (Comitetul de cercetare al Activitatilor Anti-Americane), cat si pentru mariajul sau cu Marilyn Monroe, decat ca este unul dintre laureatii Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie, cat si pentru alte premii luate de-a lungul vietii sale literare. In momentul mortii, Arthur Miller a fost considerat unul dintre cei mai mari dramaturgi americani.

Arthur Miller s-a nascut intr-o familie modesta de evrei, in Manhattan, New York, in 1915. Tatal sau Isidore, facea afaceri cu haine si paltoane de dama si avea o mica fabrica, care, bineinteles ca s-a prabusit in momentul in care a venit Wall Street Crash of 1929 si dupa aceasta Criza Mondiala, care a tinut pana in 1933. Dupa faliment familia s-a mutat in cartierele sarace din Brooklyn. Din cauza efectului zdrobitor al crizei asupra familiei sale, Arthur Miller, nu a mai avut bani sa-si continue studiile, dupa ce a terminat liceul Abraham Lincoln High School (New York). Dupa ce si-a cerut un loc la University of Michigan, a trebuit sa munceasca in diferite slujbe, pentru a avea bani sa-si plateasca studiile. In cadrul Universitatii Michigan, Miller si-a inceput activitatea in jurnalism, ca reporter si editor de noapte la Michigan Daily, ziarul studentesc. In aceasta perioada a scris Miller, prima sa lucrare, No Villain.

Dupa ce a castigat primul sau premiu din cariera – Avery Hopwood Award pentru No Villain, Miller si-a schimbat optiunea universitara inspre Limba si Literatura Engleza si acolo a avut o intalnire extrem de importanta pentru viata sa,  profesorul Kenneth Rowe, care l-a ajutat in invatarea artei scrierii dramatice. In 1937, Miller a publicat volumul Honors at Dawn, care deasemenea a fost premiat cu Avery Hopwood Award.

In 1938, Miller a primit licenta in Limba si Literatura Engleza. Dupa absolvire, s-a alaturat programului Federal Theater Project un program National Federal, care avea ca menire sa ajute pe tinerii absolventi sa-si gaseasca de lucru in domeniul teatrelor profesioniste.
Pe 5 August 1940, la varsta de 25 de ani s-a casatorit cu iubirea sa din Facultate – Mary Slattery – fiica vanzatorului de asigurari. In urma casatoriei lor, au avut doi copii Jane si Robert. Robert v-a deveni mai tarziu regizor, scriitor si producator, care, printre multe alte proiecte, a devenit producatorul filmului The Crucible, varianta din 1996, realizat dupa scenariul tatalui sau.

Arthur Miller a fost absolvit de Serviciul Militar in perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, datorita unei fracturi capatate la rotula genunchiului stang, in timpul unui meci de fotbal din liceu.
Miller isi construieste un studio in Roxbury, Connecticut, intr-un mic orasel, ce avea sa-i fie multa vreme, de aici inainte, casa lui. Aici, intr-o perioada de numai sase saptamani, a terminat de scris Death of a Salesman, (Moartea uni comis voiajor), opera care este cea mai cunoscuta din creatia sa si care s-a jucat de atunci si pana in prezent, pe toate meridianele lumii. Moartea unui comis voiajor a avut premiera pe Broadway pe 10 Februarie 1949, regizat de Elia Kazan si avandu-l ca personaj principal pe Lee J. Cobb in rolul lui Willy Loman. Piesa a primit un Tony Award pentru cea mai buna piesa, un Premiu Pulitzer si a inregistrat 742 de reprezentatii.

In 1952, Elia Kazan a fost chemat in fata House Un-American Activities Committee (HUAC)(Comitetul de cercetare al Activitatilor Anti-Americane) si fara nici un fel de teama de a fi pus pe lista neagra de la Hollywood, a numit opt membri ai Group Theater – cel infiintat in 1932 de catre Lee Strasberg – care au fost membri ai Partidului Comunist.

Dupa discutia avuta cu Elia Kazan, in privinta declaratiei acestuia, Artur Miller a rupt prietenia lor, pentru urmatorii zece ani. Deasemenea, dupa aceasta discutie, Miller a plecat spre Salem – Massachusetts pentru a face cercetari in privinta Vrajitoarelor judecate si condamnate in 1692. The Crucible, o piesa alegorica scrisa dupa aceasta inspiratie, in care Miller facea limpede referire si o paralela intre activitatea Comitetului (HUAC) si vanatoarea de vrajitoare din perioada inchizitiei a fost lansata la Beck Theatre pe Broadway pe 22 Ianuarie 1953. In acea perioada, piesa a fost considerata un insucces, datorita unor factori ce tineau mai mult de politic, decat de calitatea dramatica. In zilele noastre, The Crucible, a devenit una dintre cele mai jucate piese ale lui Artur Miller, odata cu „Moartea unui comis voiajor”. Miller si Kazan, si-au intrerupt prietenia lor, reala si artistica, de aproape zece ani, dar au continuat sa-si apere, fiecare, punctul de vedere prin subiectele abordate in urmatoarele lor proiecte. Au facut un fel de razboi mediatic la distanta, fiecare atacand si parand prin creatii artistice propriile pareri asupra gesturilor lor politice.
Elia Kazan a realizat filmul On the Waterfront, cu Marlon Brando in rolul docherului care se lupta marturisind impotriva unui sef de uniune corupt, in timp ce replica lui Miller a venit prin A View from the Bridge, unde un alt docher, ia decizia de a informa asupra a doi emigranti ilegali, pentru avantaje personale.

Dupa despartirea celor doi artisti, HUAC a deschis o ancheta si asupra lui Miller si i-au retras pasaportul cu care trebuia sa plece la Londra, unde avea loc premiera cu piesa sa The Crucible. Dupa o perioada de cativa ani, HUAC si-a retras acuzatiile directe, dandu-i voie lui Miller sa aiba si sa foloseasca pasaportul, dar opiniile lui Miller despre comisie au ramas aceleasi, pentru totdeauna.
In 1956, cunoscutul regizor teoretician si om de teatru Peter Brook, a dorit sa produca A View from the Bridge, in London.

In Iunie 1956 Miller divorteaza de sotia sa Mary Slattery, si in 29 Iunie, se casatoreste cu Marilyn Monroe. Miller si Monroe se intalnisera pentru prima data in 1951, cand au avut o aventura trecatoare, dar au ramas in contact de atunci.

In momentul in care HUAC a anuntat ca decizia de necolaborare a lui Miller ar putea afecta cariera sotiei sale Marilyn Monroe, a acceptat sa apara in fata comisiei, cu conditia de a nu i se pune intrebari decat in ceea ce-l priveste pe el. Desi initial acceptata si aprobata aceasta derogare, in desfasurarea procesului, ceialalti membri ai comisiei nu au pregetat sa-l intrebe de relatiile colegilor sai cu partidul comunist.

In 1957, Miller a fost gasit vinovat de activitati anti-americane si condamnat la plata a 500$, 30 de zile de inchisoare si cedarea pasaportului american catre autoritati. Miller a facut cerere si procesul a fost rejudecat. Peste un an, curtea de apel a hotarat nevinovatia lui Miller si retragerea tuturor acuzatiilor. Dupa ce acuzatiile au fost retrase, Miller a inceput filmarea la The Misfits, cu Monroe in rolul principal, cu care nu s-a inteles de nici un fel in timpul filmarilor si putin timp dupa terminarea lor, au divortat. La un an dupa, Marilyn Monroe a fost gasita moarta, aparent datorita unei supradoze.
Pe 17 Februarie 1962, Miller se casatoreste pentru a treia si ultima oara cu Inge Morath, o foarte apreciata fotografa. Rebecca, primul lor copil, s-a nascut in acelasi an in Septembrie. Fiul lor Daniel, s-a nascut bolnav de Syndrom Down. A fost internat si i s-au dat toate ingrijirile, dar a fost indepartat din viata personala a lui Miller, la insistentele lui. Cuplul a ramas impreuna pana in 2002, la moartea sotiei Inge. Finul lui Arthur Miller, actorul de origine britanica, Daniel Day-Lewis, a insitat extrem de mult pentru reunirea dintre Miler si fiul sau bolnav, deja ajuns la maturitate.
In 1964 urmatoarea piesa a lui Miller a fost  After the Fall, o profunda vedere personala asupra relatiei lui cu Marilyn Monroe. Piesa este importanta, pentru ca reuneste dupa aproape 12 ani, cuplul de artisti si prieteni – Arthur Miller – Elia Kazan, care au colaborat pentru acest spectacol si la scenariu si la regie.
After the Fall a deschis in 23 Ianuarie 1964 – ANTA Theatre in Washington Square Park avand o publicitate extraordinara, mai ales prin faptul ca au pus-o pe Marilyn pe scena ca personaj, sub numele de Maggie.

In acelasi an Miller a scris Incident at Vichy, iar in 1965 a fost ales primul Presedinte American al PEN – Asociatia luptatorilor pentru drepturile scriitorilor dizidenti – o pozitie castigata pentru patru ani. In aceasta perioada, a scris o drama de familie, extrem de profunda si percutanta The Price, publicată in 1968, ea a fost practic, cea mai de succes piesa a lui Miller, dupa „Moartea unui comis voiajor”
In 1983, Miller a fost invitat in China, pentru a produce si regiza spectacolul sau dupa „Moartea unui comis voiajor” in Teatrul de Arta al Poporului din Beijing.  Spectacolul a fost un succes rasunator in China, iar in 1984 a aparut o carte dupa calatoria sa in China – Salesman in Beijing. Cam in aceeasi perioada Death of a Salesman a fost produs ca serial de televiziune, avandu-l ca star, in rolul lui Loman pe Dustin Hoffman. Filmul a reusit sa atraga un numar de 25 de milioane de spectatori.

In 1987, Arthur Miller isi publica autobiografia, Timebends. Pana atunci era stiut ca nu raspundea reporterilor intrebarilor despre relatia dintre el si Marilyn Monroe, dar in Timebends, Miller vorbeste despre aceasta relatie cu lux de amanunte. Tot in inceputul anilor 1990, Miller mai scrie inca trei piese: The Ride Down Mt. Morgan (1991), The Last Yankee (1992), si Broken Glass (1994).

In 1996, cea mai proaspata ecranizare dupa The Crucible, avandu-i ca staruri pe Daniel Day Lewis si Winona Ryder a fost lansata. Tot in aceasta productie, producator al filmului era fiul sau Robert Miller, rezultat din prima sa casatorie. Miller a lucrat aproape o jumatate de an la adaptarea scenariului.
Mr. Peters’ Connections a fost pusa in scena pe off-Broadway in 1998, iar Death of a Salesman a fost relansata pe Broadway in 1999 pentru a celebra cea de-a 50 – a aniversare de la lansare. Piesa a fost inca odata un mare succes de public si de critica, reusind sa castige un premiu Tony, pentru cea mai buna revenire a unei piese.

Pe 1 Mai 2002, Miller a fost premiat in Spania cu Principe de Asturias Prize for Literature drept ”the undisputed master of modern drama” (indiscutabilul maestru al teatrului modern).
Aproape de sfarsitul anului, sotia sa, Ingeborg Morath inceteaza din viata, la varsta de 78 de ani. In anul urmator, Miller primeste Jerusalem Prize.

In Decembrie  2004, Miller in varsta de 89 de ani, anunta ca are o relatie cu artista plastica Agnes Barley, si ca isi doresc sa se casatoreasca.
Ultima piesa a lui Miller, Finishing the Picture, a avut premiera la Goodman Theatre, Chicago, la finalul anului 2004.

Miller a murit in Roxbury in seara zilei de 10 Februarie 2005 – exact in ziua in care se implinea a 56 aniversare de la debutul pe Broadway a spectacolului cu „Moartea unui comis voiajor” – la varsta de 89 de ani, inconjurat de familie.

Dupa moartea sa multi actori, regizori si producatori au amintit de maretia lui Arthur Miller, iar teatrele de pe Broadway si-au stins luminile, in semn de respect pentru marele dramaturg. University of Michigan a deschis in 2007, la dorinta expresa a lui Arthur Miller, singurul teatru din lume care sa-i poarte numele – Arthur Miller Theatre.

Rubrică realizată de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA