Acasă sinucidere maramures BUNA VESTIRE – Ziua în care Fecioara Maria a aflat că îl...

BUNA VESTIRE – Ziua în care Fecioara Maria a aflat că îl va naște pe Iisus. Tradiții, obiceiuri.

DISTRIBUIȚI

Buna Vestire sau Blagovestenia, ziua in care Fecioara Maria a primit vestea ca-l va naste pe Iisus, este sarbatorita miercuri, fiind prima din postul Pastelui in care este dezlegare la peste. Totodata, estesi ziua in care, potrivit traditiei, oamenii nu trebuie sa se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul. Buna Vestire este o sarbatoare cu data fixa, 25 martie, de la care pana la Craciun, cand Fecioara Maria l-a nascut pe Iisus, sunt exact noua luni.

In ziua de Buna Vestire  este marcat momentul in care Fecioara Maria din Nazaret, crescuta in templu pana la 15 ani si apoi data in tutela lui Iosif, caci parintii ei murisera, a fost aleasa de Dumnezeu sa-l nasca pe fiul sau si a primit instiintare prin Arhanghelul Gavriil, sarbatorit pe 26 martie. Locul unde se crede ca Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Iisus este in prezent ocupat de o impunatoare biserica, Buna Vestire  din Nazaret. Aceasta este o biserica catolica moderna, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.

In aceasta biserica se afla o grota, ce poate fi vizitata de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost instiintata de Arhanghelul Gavriil ca il va naste pe Mantuitor. Biserica este decorata cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de catre comunitati crestine din intreaga lume, inclusiv din Romania.

Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi a saptamanii ar cadea aceasta. In unele biserici, in aceasta zi se ajuneaza pana la ora 17.00, cand are loc Sfanta Liturghie. Apoi, crestinii, care nu au mancat si s-au spovedit, se impartasesc, dupa care mananca peste, impreuna cu toata comunitatea bisericii.

De Buna Vestire se crede ca sosesc randunelele, iar cucul canta prima oara in an, de aceea sarbatorii i se mai spune si Ziua Cucului. Cucul anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Cei care nu indeplinesc aceste conditii, nu vor beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. Daca primul cantec al cucului este auzit pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, este semn de rau augur.

Pe de alta parte, conform obiceiului, de Buna Vestire flacaii si fetele il intreabau pe cuc lucruri care ii interesau, precum: “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ Pan’ m-oi insura (marita)?”. Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare. Traditia mai spune ca, in aceasta zi, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca altfel vor avea necazuri tot anul.

De Buna Vestire, este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare, ca hrana pentru ingeri. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se “amenintau” cu toporul si se stropeau cu tuica. In Bucovina, nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi din ele pui cu doua capete si patru picioare.

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA