spot_img
AcasăAdministrațieBULETIN RUTIER/ RECOMANDĂRI ALE AUTORITĂȚILOR - Care este starea drumurilor și a...

BULETIN RUTIER/ RECOMANDĂRI ALE AUTORITĂȚILOR – Care este starea drumurilor și a vremii azi, în județul Maramureș. Vine GERUL: ce ne recomandă autoritățile

spot_img

DISTRIBUIȚI

BULETIN RUTIER Vremea a fost apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul a fost variabil, mai mult noros seara si noaptea cand pe arii extinse a nins slab. Cantitatea maxima de apa inregistrata a fost de 2.3 l/mp in Baia Mare. Vantul a suflat slab la moderat, cu unele intensificari in zona inalta de munte de pana la 47 km/h la Iezer. Cel mai rece a fost la Cavnic si Ocna Sugatag -2 grade.

Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Starea de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice este urmatoarea: DN1C si E58 are carosabilul curat si umed. Pasul Gutai carosabil curat si umed. DN19 si DN18B au carosabilul curat si umed. Zapada framantata cu grosimea de pana la 1 cm se gaseste pe Dealul Hera, intre km 85 si km 94, respectiv pe intreg sector DN18 Viseu de Sus si Borsa, respectiv DN17C. S-a actionat cu 24 de utilaje si raspandit 250 tone de material antiderapant. Sectoarele de drumuri judetene au carosabilul partial acoperit cu zapada in zona de deal, curat si umed in rest. SC Drumuri Poduri a actionat cu 27 de utilaje si 334 tone de material antideraant. La, Cavnic in zona montana se semnaleaza mazga pe carosabil.

Cerul este acoperit, fulguieste in Baia Mare, ninge slab la Petrova, Viseu de Sus si Borsa. Sunt asigurate utilitatile la nivelul judetului. Debitele si nivelurile cursurilor de apa din judet au fost in scadere. Nu au fost semnalate probleme. Exploatarea acumularii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta. Gheata este prezenta la malul raurilor Ruscova si Viseu. Curg sloiuri de gheata pe raul Ruscova.

Stratul de zapada masoara: 15 cm la Vf. Iezer, 10 cm la Baiut, 6 cm la Cavnic, 5 cm la Sacel si Luhei, 4 cm in Baia Borsa, pe Valea Vaserului, 3 cm la Firiza, Pasul Gutai, Baia Mare, Copalnic, Leordina, Bistra, 2 cm pe Valea Viseului, Borsa, Sieu, Mara, Sighetu Marmatiei, Razoare, Suciu de Jos, Grosii Tiblesului, Coroieni si Busag, 1 cm la Ocna Sugatag, Stramtura si Vadu Izei.

Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -8 grade la Vf. Iezer, -6 grade in Pasul Prislop, -3 grade la Borsa si Pasul Gutai,-2 grade la Cavnic si Ocna Sugatag, -1 grad la Viseu de Sus, 0 grade la Sighetu Marmatiei, Seini, Somcuta Mare si Targu Lapus, 1 grad in Baia Mare, Baia Sprie. In Pasul Gutai este semnalata ceata. Vremea va fi astazi in judet, in general frumoasa, dar noaptea si dimineata va fi rece, local geroasa. Cerul va fi variabil, temporar noros in prima parte a zilei cand local va ninge slab. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari temporare de pana la 50-60 km/h, iar pe crestele montane de pana la 70-90 km/h, viscolind sau spulberand zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 1 si 4 grade, iar cele minime intre -13 si -9 grade.

Avand in vedere ca urmeaza o perioada cu temperaturi negativ si vreme local geroasa. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor sa nu se expuna la frig si sa evite sederea indelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie sa se imbrace adecvat in zona extremitatilor corpului.

Este indicat sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase (din bumbac sau lana). Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor varstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mainilor si picioarelor in perioadele cu temperaturi negative. EvitatiTrecerea brusca de la caldura la ger care poate favoriza probleme de sanatate. Persoanele cu boli cronice, afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca de ger. Temperaturile negative (ger) pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii.

Conform specialiștilor în medicină, organismul uman tinde să își mențină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea, dacă temperatura mediului devine tot mai scăzută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alți factori, acest proces crește exponențial. În acest context, medicii sfătuiesc populația să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice și recomandă o alimentație corectă, bazată pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai, supă caldă). Rugam populatia sa nu utilizeze instalatii improvizate de incalzire care pot genera producerea unor situatii de urgenta care sa le puna in pericol viata sau pot duce la distrugerea de bunuri materiale.

Informații furnizate de Instituția Prefectului Județul Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA