spot_img
AcasăberzmudeBuletin electoral, scris cu leuca de leuca de la car (2) Cum...

Buletin electoral, scris cu leuca de leuca de la car (2) Cum s-au supărat pe sat doi văcari liberali din Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI


Văcarul, conform fișei postului, păzește animalele sătenilor, fiindcă aceștia trebuie să meargă la munca câmpului. Pe văcar, care nu are timp de munca câmpului, beneficiarii serviciilor sale îl plătesc în bani și produse. Dacă extrapolăm puțin chestiunea, ajungem la concluzia că avem de-a face cu o tranzacție de tip câștig-câștig. A devenit uzuală expresia ”văcarul s-a supărat pe sat”, situație în care văcarul renunță la a păzi animalele, ca atare nu mai primește banii și produsele care îi asigurau existența. În dificultate se vor afla și proprietarii de animale, care vor fi nevoiți să stea la coada vacii, fără a se putea ocupa de alte lucruri mai serioase. Cu alte cuvinte, relația comercială dintre cele două părți se transformă automat în una de tip pierdere-pierdere.

Doi văcari liberali din Maramureș s-au supărat pe satul PNL și comuna USL, din motive absolut puerile. Unul dintre ei, Dorel Iacob, vicepreședinte al filialei și șef peste organizația din Tăuții Măgherăuș, s-a supărat pentru că USL n-a dorit să încalce protocolu și să-l pună pe el candidat în locul actualului primar Anton Ardelean, aflat de trei mandate în post. În bazaconia asta a crezut numai el și doi vecini de bătătură, motiv pentru care a demisionat din PNL și va candida din partea partidului ”Doru după Anghel”, că PNȚCD ni s-ar bloca tastatura dacă am scrie. Sigur, cât a fost văcar pe vremea guvernării PNL, firma lui a mai prins câte un contract pentru construcția unei grădinițe, renovarea unor școli și alte acareturi, ba chiar și a Palatului Administrativ. Tot de dorul contractelor s-a înscris și în PC, mai ales că Sereș ajunsese ministru al Economiei. Ca și în cazul clasic al văcarului, bănuiesc că  beneficiile de pe urma contractelor de care vorbeam erau de tip câștig-câștig. Altfel spus, la alegerile din 10 iunie, văcarul Iacob va lupta împotriva satului și al comunei. Urât sfârșit pentru un văcar ce promitea destul de mult la început!

Al doilea văcar este din Târgu Lăpuș, orașul cu vreo zece sate, cum i se mai spune. Răspunde la numele de Victor Munteanu și a plecat din PNL din aceleași motive, diferența fiind că nu el a vrea să fie primar, ci un individ descoperit pe ultima sută de metri. El zice că îl susține din toți rărunchii, pentru că (după mintea lui) este mai bun decât cel nominalizat să se înfrunte cu fosta cătană, actualul primar Mitru Leșe. Mecanicul-forestier Munteanu a beneficiat din plin de pe urma exercitării meseriei de văcar, liberalii punându-l în fruntea Direcției Silvice Maramureș! A uitat cine l-a scos din anonimat, așa că s-a supărat și a plecat din satul PNL. Sigur că nu-i nicio pagubă după el, mult mai important mi se pare faptul că după această ispravă i s-a putut face o radiografie corectă a caracterului. Și rezultatele nu sunt bune de loc.
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA