AcasăActualitate112BRAZII LA CONTROL - Polițiștii maramureșeni acționează pentru prevenirea și combaterea comerțului...

BRAZII LA CONTROL – Polițiștii maramureșeni acționează pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal de pomi de Crăciun

spot_img

DISTRIBUIȚI

Înaintea sărbătorilor de iarnă, polițiştii maramureşeni intensifică acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul tăierii, transportului şi comercializării de materiale lemnoase şi a pomilor de Crăciun.

Având în vedere faptul că în luna decembrie se intensifică activităţile de tăiere, transport, prelucrare, procesare şi comercializare a materialelor lemnoase, în special arboretele de răşinoase, extrăgându-se exemplarele tinere de brad şi molid, pentru a fi valorificate sub forma „Pomilor de Crăciun”, polițiștii maramureşeni intensifică în această perioadă acțiunile în sistem  integrat  pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite și pentru asigurarea respectării legalităţii în domeniul silvic.

Poliţiştii acţionează, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, pe drumurile forestiere, pe drumurile publice, în zonele împădurite, în pieţe, târguri, oboare, staţii şi triaje CFR sau în alte locuri de depozitare şi/sau comercializare, în scopul depistării şi luării măsurilor prevăzute de lege faţă de cei care încalcă legislaţia în domeniul silvic. Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă fac următoarele precizări:

* Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar — dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele — dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).

* La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).

* În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

* Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.

Informații furnizate de IPJ Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA