AcasăEvenimentBOLILE SISTEMULUI – Curtea Constituțională a decis: avansările din ultimii patru ani...

BOLILE SISTEMULUI – Curtea Constituțională a decis: avansările din ultimii patru ani în Poliția Română s-au făcut ilegal!

spot_img

DISTRIBUIȚI

O modificare la Statutul Polițistului, făcută în anul 2011, prevedea ca evaluările polițiștilor să se facă prin ordin de ministru. Judecătorii CCR au decis că este neconstituțională. Până la adoptarea unei legi, niciun polițist nu mai poate fi înaintat în grad sau numit în funcție.

Decizie surprinzătoare pentru polițiștii care așteaptă să fie înaintați în grad de Ziua Națională a României – 1 Decembrie – sau să fie numiți în funcții. Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a declarat, marți, neconstituțională evaluarea polițistului prin ordin de ministru, așa cum este reglementată în Statutul Polițistului, din anul 2011. Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial, schema Poliției Române, va rămâne „bătută în cuie” până ce va fi dată o lege în acest sens.

Decizia CCR a fost luată după ce sătmăreanul Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) a ridicată excepția de neconstituționalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Polițistului. Curtea a admis excepția cu majoritate de voturi și a precizat că evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului – funcţionar public civil cu statut special – trebuie reglementată prin lege organică. Mai mult, prin delegarea reglementării acestor aspecte importante ministrului de resort se încalcă Constituţia. În consecință, susțin reprezentanții SNAP, toate numirile din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

Efectele acestei decizii sunt stoparea avansărilor în grad și numirile în funcții, care au la bază o evaluare profesională. Acest lucru se va întâmpla, însă, după comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial.

„Poate să dureze câteva zile sau câteva luni. Însă, cu cât mai repede se va pune în practică decizia CCR, cu atât mai bine pentru a stopa discriminările între agenți și ofițeri. Până acum, fiecare ministru venea cu câte o modificare. Odată stabilită o lege care trebuie aprobată de Parlament, se vor stabili criterii clare de evaluare profesională”, a declarat președintele SNAP, Iulian Surugiu. Acesta a mai precizat că SNAP va înainta CCR și excepția de neconstituționalitate a Ghidului Cariere care, de asemenea, este stabilit prin ordin de ministru.

În forma actuală a Statutului Polițistului, activitatea şi conduita poliţistului sunt evaluate o dată pe an, de către șefi, care le înaintează, mai departe, și sunt aprobate de ministru. Reprezentanții MAI au comunicat că „după publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, împreună cu argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate, Ministerul Afacerilor Interne va întreprinde, în termen legal, demersurile necesare în sensul respectării deciziei CCR”.

Unii dintre polițiștii chestionați de noi susțin că, în noua lege, evaluările ar trebui făcute în funcție de Fișa postului – în care sunt trecute activitățile și competențele care îi revin fiecărui agent sau ofițer și de indicatorul de prevenire. Apoi, evaluarea ar trebui făcută în ianuarie sau februarie, pentru anul precedent, nu în noiembrie, ca până acum.

„Sunt agenți cărora le sunt delegate mult mai multe competențe decât ofițerilor”, a explicat un om al legii. Printre criteriile pe care SNAP urmează să le propună se numără și indicatorul de prevenire.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA