AcasăActualitateSocialBILANŢ O.R.I. - Aproape 100 de străini au cerut azil în România....

BILANŢ O.R.I. – Aproape 100 de străini au cerut azil în România. Majoritatea sunt din Africa de Nord, dar şi din state asiatice

spot_img

DISTRIBUIȚI

Evaluarea activităţii pentru Biroului Imigrări Maramureş şi a Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Maramures, în anul 2011. Astăzi, 30 ianuarie a.c. în cadrul unei şedinţe prezidată de către domnul chestor principal de poliţie dr.Nelu Pop, directorul general al Oficiului Român pentru Imigrări(ORI), a fost prezentată Evaluarea activităţii desfăşurate, în anul 2011 a Biroului pentru Imigrări Maramureş şi a Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Maramures. La întâlnire a participat dl Prefect, Sandu Pocol, şeful SRI- Maramureş, Dl. Gherghel Ioan, şeful SIIPI Maramureş, dl Bărbos Augustin,  şeful IPJ Cupşa Ioan, dna Mihaela Porumb, din partea DGA Maramureş, reprezentanţi ai instituţiilor locale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dl primar al oraşului Şomcuta Mare, dl. Alb Vasile Dorinel, dl Dan Bucă, purtător de cuvânt al Prefectului.

In domeniul Migraţiei

Pe parcursul anului 2011, în evidenţele Biroului se aflau înregistraţi 1.113 cetăţeni Non-UE şi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, proveniţi din 63 de ţări  ale lumii, comparativ cu anul 2010 când în evidenţă erau înregistraţi un număr de 954 cetăţeni străini.

Cei mai mulţi cetăţeni străini  înregistraţi în evidenţă, provin din: Italia (214), Republica Moldova (162), Ucraina (157),  Germania (87) si Austria (86).

În ceea ce priveşte admisia în România în perioada de referinţă au fost depuse 58 de invitaţii, dintre care 54 au fost admise. Potrivit competenţelor, în perioada analizată au fost soluţionate 24 de cereri pentru eliberarea de autorizaţii de muncă lucrătorilor angajaţi în muncă sau detaşaţi, 383 cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară sau permanentă, înregistrarea rezidenţei temporare sau aprobarea rezidenţei permanente în România, schimbare reşedinţa, sau cereri de întregire a familiei, dintre care pentru state terţe un număr de 237, iar pe spaţiul UE şi SEE un număr de 146. În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor pe teritoriului României, a muncii la negru şi a actelor care pot aduce atingere siguranţei naţionale, în decursul anului 2011 au fost depistaţi în situaţii ilegale 47 de cetăţeni străini, 11 au fost puşi în legalitate iar 25 au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României, persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional, fiind aplicate amenzi contravenţionale în suma totală de 10300 lei şi 6 avertismente scrise.

In domeniul azilului

În perioada analizată la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri Maramures au fost procesate 124 cereri de azil. Deasemenea, 94  solicitanţi de azil au beneficiat de cazare în spaţiile special amenajate în cadrul centrului iar 124  solicitanţi de azil au beneficiat de ajutoare materiale. Majoritatea solicitanţilor de azil sunt proveniţi din statele din Nordul Africii, precum Algeria (30%), Tunisia (12%), Maroc (25%) dar şi din state asiatice precum Egipt (10%) şi Afganistan (3%).

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri Marmures a emis documente specifice pentru 108  de persoane, după cum urmează: documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil (56), permise de şedere (23) şi paşapoarte (29). În ceea ce priveşte activitatea personalului medical al Centrului, acesta a efectuat 150 consultaţii medicale.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Oficiul Român pentru Imigrări este structura specializată, cu personalitate juridică, organizată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, la nivel de direcţie generală, care exercită atributele ce îi sunt date prin lege pentru implementarea politicilor României în domeniile migraţiei, azilului şi al integrării străinilor, precum şi a legislaţiei relevante în aceste domenii. Combaterea şederii ilegale a străinilor pe teritoriul României constituie un domeniu bine reprezentat, fapt care converge spre realizarea acestui obiectiv principal stabilit prin lege în sarcina Oficiului Român pentru Imigrări; fermitatea deosebită şi promptitudinea de care  s-a dat dovadă sunt reliefate de rezultatele deosebite obţinute.

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri Maramures a fost înfiinţat în anul 2006, fiind unul dintre centrele importante de acest gen de pe frontiera de nord a ţării. Acesta are competente în procesarea cererilor de azil depuse de străini la autorităţile din judeţele: Maramures, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa, Cluj, Sibiu, Alba, Mureş si Harghita. Misiunea Centrului Regional Maramures este aceea de a exercita atribuţiiile, ce îi sunt date în competenţă prin legislatia in vigoare, cu privire la primirea si cazarea solicitantilor de azil, care nu dispun de mijloace materiale pentru întreţinere pe durata procedurii de azil sau pentru motive justificate de interes public, în limita locurilor disponibile, si a celor care au primit o formă de protectie în România.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA