AcasăActualitateSocialBilant CJSU si ISU Maramures: 45 de persoane salvate dintre care 27...

Bilant CJSU si ISU Maramures: 45 de persoane salvate dintre care 27 copii. Patru morti si 10 raniti. Doi pompieri raniti si unul intoxicat in timpul interventiilor (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, este constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în scopul asigurării managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă, pe teritoriul administrativ al judeţului Maramureş.

La nivel judeţean activitatea inspectoratului este coordonată de prefect, conform prevederilor Legii nr.340/2004 privind instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare.
Misiunea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş este  aceea de a sprijini comunităţile, cetăţenii şi echipele de răspuns în demersul acestora de a construi, susţine şi perfecţiona capacităţile necesare protecţiei şi intervenţiei şi a reduce, pe cât posibil, vulnerabilitatea comunităţilor la riscurile la care sunt expuse.
Ritmul rapid al schimbărilor din întreaga lume, de la cele climatice la cele economice, are un impact deosebit asupra activităţii Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi implicit asupra instituţiei noastre și impune o adaptare permenentă a tehnicilor de management a situaţiilor de urgenţă, dar şi a metodelor de intervenţie.
Este deci crucial pentru instituţia noastră să identificăm tendinţele de manifestare a dezastrelor şi a catastrofelor, a modului de manifestare a riscurilor la care sunt expuse comunităţile şi cetăţenii de evoluţia societăţii şi a impactului acestei evoluţii asupra securităţii cetăţeanului. Aceasta presupune că  I.S.U. Maramureș va trebui să conlucreze cu toate nivelurile societăţii, dar mai ales cu cetăţenii – partenerii noştri cei mai importanţi, de a asigura un răspuns rapid şi eficient la producerea unor situaţii de urgenţă care să implice protecţie suficientă, participare extinsă, rezultate palpabile şi eficienţă în utilizarea resurselor.
Inspectoratul şi-a desfăşurat activitatea în baza prevederilor legale în vigoare, a „Planului de acţiuni pentru implementarea strategiei actualizate privind reforma instituţională a Ministerului Afacerilor Interne” şi a „Planului unic cu principalele activităţi ale Inspectoratului General din anii 2013 -2014”. De asemenea, au fost îndeplinite activităţile cuprinse în planul de activităţi pentru realizarea în judeţul Maramureş a obiectivelor cuprinse în programul de guvernare.
Obiectivul fundamental al activităţii desfăşurate în perioada analizată, a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă la nivelul zonei de competenţă, sens în care s-au întreprins acţiuni pentru:

  • creşterea rezilienţei societăţii civile, faţă de producerea dezastrelor naturale şi asigurarea unui răspuns prompt şi eficient al forţelor de intervenţie;
  • o abordare cuprinzătoare a managementului situaţiilor de urgenţă, la nivelul Judeţului Maramureş;
  • reducerea timpilor de răspuns la intervenţii;
  • eficientizarea acţiunilor preventive prin implementarea conceptului de securitate la incendiu în acord cu cerinţele reglementărilor europene actuale;
  • gestionarea cu maximă eficienţă a tuturor resurselor;
  • îmbunătăţirea cooperării şi colaborării interinstituţionale;
  • intensificarea expunerii mediatice, menţinerea şi creşterea imaginii pozitive a inspectoratului în mass-media;
  • accesarea de fonduri europene în vederea iniţierii de noi proiecte în domeniul situaţiilor de urgenţă;
  • implicarea şi responsabilizarea autorităţilor locale în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Trebuie menţionat faptul că rezolvarea greutăţilor întâmpinate de instituţia noastră pe plan logistic nu ar fi fost posibilă fără sprijinul autorităţilor publice județene și locale:  Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, unele primării şi consilii locale, instituţiile publice deconcentrate, agenţi şi operatori economici.

REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENŢĂ

Dintre cele mai importante realizări ale anului 2014 amintim derularea unor proiecte de dezvoltare instituţională cum ar fi:
–         Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – etapa a III a, îmbunătăţirea nivelului tehnic şi de performanţă a servicilor publice judeţene de urgenţă din Regiunea Nord – Vest privind achiziţionarea autospecialei de intervenţie şi salvare la înălţimi ( Stadiul proiectului este de implementare );
–         Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în cazul dezastrelor naturale în zona transfrontalieră. Sistem de informare, alertare şi monitorizare în cazul unor dezastre naturale – creşterea prin acest proiect a unui sistem de monitorizare şi sprijin al deciziilor pentru situaţii de urgenţă cauzate de ameninţări hidrologice şi meteorologice( Stadiul proiectului este de implementare ).

A. Îndeplinirea misiunilor
Multiplele tipuri de risc care au generat situaţii de urgenţă în anul recent încheiat, au evidenţiat trecerea bruscă de la fenomene meteorologice caracterizate prin precipitaţii şi intensificări ale vântului, la caniculă, secetă hidrologică şi pedologică. În  anul 2014, serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Maramureş au fost alertate la 7 551 situaţii de urgenţă, în medie 20,79 pe zi.
Comparativ cu anul 2013, numărul situaţiilor de urgenţă la care am fost solicitaţi a crescut cu 327 intervenţii (de la 7 264 în anul 2013 la 7 551 în anul 2014 reprezentând cu 3,95% mai multe situaţii de urgenţă).
Dacă anul precedent a fost primul an în care am înregistrat o scădere a numărului de intervenţii din ultimii 15 ani, în acest an se înregistrează o nouă creştere a intervenţilor.

Intervenţia la incendii şi alte situaţii de urgenţă
Pe această linie unitatea noastră a fost solicitată la 1041 acţiuni astfel:
–         305 incendii;
–         234 arderi necontrolate;
–         322 alte intervenţii;
–         22 salvări de animale;
–         16 protecţia mediului;
–         9 asistenţa persoanelor;
–         26 evenimente publice de amploare care pot genera situaţii de urgenţă;
–         5 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie neexplodată;
–         39 întors din drum;
–         2 şedinţă de distrugere a muniţiei asanate;
–         40 alte situaţii;
–         15 deplasari fără intervenţie;
–         6 alerte false.

Cele mai multe incendii au fost generate de: instalaţiile electrice defecte 77, coş de fum defect sau necurăţat 144, acţiunea intenţionată a unor persoane 36, fumat 57, foc deschis 117, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzire 20, mijloace de încălzire nesupravegheate 15, trăsnet alte fenomene naturale 7, sudură 3, mijloace de încălzire improvizate 6, aparate electrice sub tensiune 11, jocul copiilor cu focul 6, sisteme de încălzire defecte 5, echipamente electrice improvizate 4, scurgeri scăpări de produse inflamabile 4, scântei mecanice electrostatice şi frecare 3, autoaprindere 1, foc deschis în spaţii închise 18, defecţiuni tehnice de montaj 2, în curs de stabilire 3. Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 45 persoane adulte, 27 copii, precum şi bunuri în valoare de 30.418.900 lei.

Din păcate,  pe timpul intervenţiilor au fost înregistrate şi victime:
–               4 persoane decedate;
–               7 persoane adulte rănite;
–               3 copii răniţi;
–               2 pompieri răniţi;
–               1 pompier intoxicat cu noxe.
Pagubele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă au fost estimate la 4.677.250 lei.
Durata medie a intervenţiilor a fost de 1 oră 19 minute şi 27 secunde, în scădere cu aproximativ 18 minute comparativ cu anul precedent.
Ca o concluzie pe linia intervenţiilor la incendii, se observă o scădere a arderilor necontrolate, atât de vegetaţie uscată, cât şi a celor izbucnite la coşurile de fum faţă de cele din anii precedenţi, dintre factorii care au contribuit la aceste scăderi evidenţiem campaniile iniţiate de I.G.S.U. difuzate prin mijloacele mass media naţionale, implicarea Inspecţiei de Prevenire prin campanii de prevenire şi activităţi de instruire precum şi activitatea serviciilor voluntare prin componenta preventivă.
Au fost asigurate, de asemenea transmiterea către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi grupurile de suport tehnic a unui număr de 90 mesaje de atenţionare/avertizare COD GALBEN, 3 atenţionări/avertizări COD PORTOCALIU şi 40 informări meteorologice însumând un total de 28.196 SMS-uri.

Acţiuni ale staţiilor de intervenţie pentru asistenţă medicală de urgenţă, reanimare şi descarcerare (S.M.U.R.D.)
Echipajele constituite la nivelul inspectoratului nostru au fost solicitate la 6 546 acţiuni, faţă de 6 146 în anul 2013 (cu 6,52% mai mult faţă de anul precedent), astfel:
–         ajutor medical de urgenţă – 6 204;
–         asistenţa persoanelor – 203;
–         descarcerare – 56;
–         întors din drum – 46;
–         alerte false – 14;
–         deplasare fără intervenţie – 21;

Tipul autospecialelor folosite se prezintă astfel:
–         echipaj terapie intensivă mobilă – 1 281;
–         echipaj de prim ajutor – 5 056;
–         descarcerare, fără prim ajutor – 327;
–         maşină medic de urgenţă – 567;
În perioada 12-13 iunie, inspectoratul nostru a organizat și desfășurat ediția a 3-a a Competiție de descarcerare și prim ajutor calificat, faza II – zonă – concurs la care au participat echipele reprezentative ale inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Satu Mare, Cluj, Bistrița Năsăud și Sălaj. La această competiție echipa noastră de prim ajutor calificat a obținut un merituos loc I iar cea de descarcerare locul III, echipa de prim ajutor calificându-se la, faza națională, unde a obținut locul IV.
În perioada 30 iulie – 01 august tot în Maramureș s-a desfășurat faza zonală a Concursului Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, unde echipa reprezentativă a inspectoratului nostru a obținut locul II. De menționat faptul că echipa noastră a ocupat, la toate probele individuale locul I, mai puțin la proba Scara de ferestră, unde a obținut locul IV, din cauza lipsei turnului de instrucție din dotarea unității.

B. Activităţile inspecţiei de prevenire
Inspecţia de Prevenire şi-a desfăşurat activitatea  având ca obiective creşterea nivelului de protecţie a vieţii oamenilor, a proprietăţii publice şi private împotriva efectelor incendiilor, dezastrelor şi accidentelor. De asemenea, Inspecţia de Prevenire a acţionat pentru determinarea autorităţilor administraţiei publice locale şi conducătorilor operatorilor economici să operaţionalizeze serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă şi a desfăşurat activităţi  menite să crească gradul de conştientizare publică a riscului producerii dezastrelor, prin implicarea în activităţile preventive a tuturor factorilor reprezentativi de la nivelul comunităţilor judeţene şi locale. În consecinţă, în cursul anului au fost executate 1.573 controale. De asemenea s-au executat 401  verificări.
Cu ocazia acestor activităţi s-au constatat 2.331 deficienţe, din care 961 au fost înlăturate operativ. Pentru încălcarea unor prevederi legale s-au aplicat 506 sancţiuni, din care 428 avertismente şi 78 amenzi contravenţionale în valoare de 36.500 lei.
Au fost emise 151 avize de securitate la incendiu, 4 avize de protecţie civilă şi 34 autorizaţii de securitate la incendiu.
S-au avizat Planurile Urbanistice Generale ale localităţilor Giuleşti, Remetea Chioarului, Copalnic Mănăştur, Şişeşti şi Mireşu Mare, precum şi un număr semnificativ de planuri urbanistice zonale  în cadrul Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului şi urbanism a Consiliului Judeţean Maramureş.
Au fost  respinse 167 de solicitări de emitere a avizelor şi 34 solicitări de emitere a autorizaţiilor de securitate la incendiu până la remedierea aspectelor necorespunzătoare.
Personalul din Compartimentul Avizare-Autorizare a participat la un număr de 17 recepţii tehnice la finalizarea lucrărilor de construcţii.
În cadrul celor 32 şedinţe în Colectivul de analiză  tehnică de pe lângă Agenţia de Protecţie a Mediului, au fost evaluate 187 documentaţii, pentru unele din acestea fiind solicitate măsuri suplimentare de siguranţă, corelate cu reglementările în vigoare.
Urmare activităţilor specifice executate împreună cu Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş Sistemul de Gospodărire a Apelor – Maramureş, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Maramureş, S.C. ,,Conversmin” S.R.L. – Baia Mare, C.N.M.P.N. ,,Remin” S.A. – Maramureş la 5 staţii de epurare a apei de mină din zona de competenţă, s-au analizat şi dispus măsuri pentru menţinerea acestora în condiţii de siguranţă.
Inspecţiile anuale la cele 4 obiective SEVESO (S.C. ,,Aramis Invest” S.R.L. – Baia Mare, S.C. ,,Romaltyn Mining” S.R.L., S.C. ,,Restart” S.R.L. – Baia Mare şi S.C.
,,Maria Style” S.R.L. – Sighetu Marmaţiei), executate împreună cu reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Comisariatul Judeţean Maramureş al Gărzii Naţionale de Mediu a reliefat o reală preocupare a managerilor şi responsabililor cu sistemul de management al securităţii, pentru înlăturarea deficienţelor evidenţiate în documentele de control.

Pentru prevenirea producerii unor evenimente grave pe timpul transportului
substanţelor periculoase s-au desfăşurat activităţi de pregătire a responsabililor autorităţilor publice locale din judeţ implicaţi în gestionarea şi controlul acestor tipuri de activităţi, formaţiunile judeţene cu sarcini de intervenţie şi operatorii economici care transportă deşeuri periculoase.
Au fost emise 59 de autorizaţii pentru ruta transporturilor deşeurilor periculoase şi 339 de notificări.
În ceea ce priveşte activitatea privind supravegherea introducerii pe piaţă a mijloacelor şi instalaţiilor cu rol de apărare împotriva incendiilor, controalele executate şi implementarea procedurilor şi metodologiei de lucru, au contribuit la cunoaşterea evoluţiei şi executării măsurilor proiectate pentru siguranţa construcţiilor. Totodată, au fost executate 12 audituri de supraveghere .
S-au desfăşurat activităţi pentru operaţionalizarea serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă prin  executarea a 98 controale la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, 16 controale la serviciile private pentru situaţii de urgenţă, 146 exerciţii şi aplicaţii desfăşurate cu serviciile voluntare, 27 exerciţii şi aplicaţii cu serviciile private, precum şi angrenarea personalului din cadrul serviciilor la acţiuni practice pe timpul desfăşurării celor 25 exerciţii de alarmare publică.
S-au desfăşurat concursuri profesionale cu serviciilor voluntare  si private pentru situaţii de urgenţă, la care au participat 64 echipaje, calificându-se la faza judeţeană  7 echipaje ale serviciilor voluntare şi 4 echipaje ale serviciilor private.
Câştigătoarele locurilor I, au participat la faza interjudeţeană care s-a desfăşurat în judeţul Satu Mare, unde Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă a localităţii Recea a obţinut locul I iar Serviciul privat pentru situaţii de urgenţă a S.C. ,,Aramis Invest” S.R.L. – Baia Mare s-a clasat pe locul IV. Apreciem faptul că Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Recea a reprezentat judeţul nostru la faza naţională, ocupând un onorabil loc IV. De asemenea au fost desfăşurate concursuri cu cercurile tehnico-aplicative de elevi ,,Prietenii Pompierilor” şi ,,Cu viaţa mea apăr viaţa”.
Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a reprezentanţilor instituţiei prefectului şi a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică locală s-a realizat  prin participarea la cursuri, organizate la Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Ciolpani şi la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Cluj – Napoca, la care a participat un număr de 27 persoane

din 72 planificate.
Pregătirea populaţiei, salariaţilor, studenţilor şi elevilor s-a realizat prin executarea a 25 de exerciţii de alarmare publică şi 27 exerciţii de evacuare din clădiri publice.
Pregătirea elevilor în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a desfăşurat şi prin participarea la faza judeţeană a concursurilor cu cercurile tehnico-aplicative de elevi  “Prietenii Pompierilor” şi concursul cu tematică de protecţie civilă “Cu viaţa mea apăr viaţa”, precum şi derularea Campaniilor naţionale ,,FOC – Flăcările omoară copii !” şi ,,RISC – Siguranţa nu e un joc de noroc !”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean – Maramureş – cu sprijinul E.ON România, la care au participat 22.817 adulţi şi copii.

Pentru informarea preventivă a populaţiei, au fost publicate: 29 articole în presă, 21 emisiuni la radio, 18 emisiuni la TV, fiind elaborate şi distribuite 44 broşuri, 928 afişe şi 10.892 pliante.
OBIECTIVE ŞI PRIORITĂŢI 2015
–         eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă la nivelul zonei de competenţă;
–         reducerea timpilor de răspuns a forţelor şi mijloacelor la intervenţii în zona de competenţă;
–         creşterea capacităţii de management şi de răspuns în cazul dezastrelor naturale în zona transfrontalieră;
–         perfecţionarea cadrului organizatoric şi procedural de desfăşurare a activităţii de prevenire şi continuarea operaţionalizării serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, promovarea voluntariatului prin îmbunătăţirea încadrării serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;
–         gestionarea cu maximă eficienţă a tuturor resurselor;
–         intensificarea expunerii mediatice, menţinerea şi creşterea imaginii pozitive a inspectoratului în mass-media;
–         accesarea de fonduri europene în vederea iniţierii de noi proiecte în domeniul situaţiilor de urgenţă;
–         dotarea subunităţilor operative cu materiale specifice pentru pregătirea de specialitate şi fizică, poligoane cu dotări aferente conform reglementărilor pe linie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA