Acasăsinucidere maramuresBERINTA: Preşedintele Zamfir Ciceu a participat la aniversarea academicianului Augustin Buzura

BERINTA: Preşedintele Zamfir Ciceu a participat la aniversarea academicianului Augustin Buzura

DISTRIBUIȚI

Academicianul Augustin Buzura, originar din satul Berinţa, a împlinit ieri 75 de ani, prilej cu care Reprezentanţa Maramureş a Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia „Nord Literar”, Primăria Comunei Copalnic-Mănăştur şi familia l-au sărbătorit la căminul cultural din localitatea natală. 
Au participat scriitori, intelectuali ai comunei, rude ale scriitorului, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu – după cum chiar el a declarat – „în calitate de admirator şi cititor al romanelor lui Augustin Buzura”.
La eveniment s-a vorbit despre opera lui Augustin Buzura, despre copilăria lui, despre felul în care Fundaţia Culturală Română – devenită ulterior Institutul Cultural Român – a promovat cultura românească în străinătate. A fost proiectat filmul „Augustin Buzura – arta de a birui frica” – realizat de TVR Cultural în 2010. O mare parte din filmări au fost realizate în Berinţa, câţiva dintre sătenii prezenţi în sală fiind personaje în film. De asemene, împreună cu cei prezenţi, s-au depănat amintiri, într-un mod care aminteşte de sărbătorile săteşti de altădată.
„Înainte de a fi om politic, sunt un iubitor al lecturii, al literaturii de calitate. Este onorant pentru Maramureş că are un sat cu doi academicieni, aşa cum este Berinţa, pentru că se ştie, aici îl avem pe marele prozator Augustin Buzura şi pe regretatul profesor Vasile Gheţie. După cum este onorant faptul că multe din romanele sale au ca sursă de inspiraţie locurile şi oamenii acestor locuri. Întotdeauna am privit cu admiraţie spre oamenii liberi, spre acei oameni care şi-au dobândit libertatea prin cultură, prin lectură şi muncă. Această formă de libertatea nu ţi-o poate lua nimeni. Iar Augustin Buzura a fost şi este un spirit liber, un ardelean serios şi demn şi de aceea este o voce auzită, un scriitor pe cât de mare, pe atât de incomod uneori. Cred că mulţi dintre oamenii politici ar avea multe de învăţat de la asemenea modele.” – a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu.
Biroul de presă 

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA