AcasăLifestyleBeneficiile și rolul desenului în dezvoltarea copiilor

Beneficiile și rolul desenului în dezvoltarea copiilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/eyk0oB0tr0k

 

Desenul sau pictura sunt printre primele modalități prin care un copil începe să exprime vizual ceea ce simte. Această activitate creativă reprezintă pentru el un mod de a manifesta felul în care percepe lumea, exprimarea prin intermediul imaginilor fiind naturală și firească pentru cei mici. Este important, ca părinte sau educator, să încurajezi astfel de acțiuni și să stimulezi abilități artistice de expresie, deoarece ele sunt esențiale în formarea copiilor.

 

Iată mai jos care rolul desenului în dezvoltarea celor de vârste preșcolare și școlare, și care sunt beneficiile pe care le au desenele sau alte moduri de exprimare în viața micuților.

  • Desenul dezvoltă creativitatea celor mici

Pictura și desenul reprezintă una din sursele primare care ajută la dezvoltarea abilităților creative ale unui copil. Imaginația este lăsată liberă, neîngrădită, iar prin desen pot lua naștere forme și modalități noi de exprimare.

 

Creativitatea, sau capacitatea de a pune în practică idei și soluții noi, reprezintă un suport esențial în orice proces de învățare, având nenumărate beneficii pe termen lung. Deși în sistemul tradițional de învățământ nu se pune accentul atât de mult pe stimularea acestea, poți încuraja formarea laturii creative a copilului tău cu ajutorul materialelor educative pe care le găsești pe https://www.omfal.ro/.

 

Fiind special concepute pentru stimularea expresivității, aceste forme sau mulaje îi ajută pe cei mici în formarea unor deprinderi de lucru de bază pentru a realiza desene sau picturi, fiind concepute în funcție de vârstă sau de curriculum-ul pentru școlari sau preșcolari.

  • Desenul stimulează inteligența emoțională la copii

Celor mici, mai ales copiilor de vârste preșcolare, le este uneori destul de dificil să-și exprime ceea ce simt prin intermediul cuvintelor sau chiar al gesturilor. Desenul reprezintă o modalitate foarte bună prin care ei pot să comunice, și să-și folosească emoțiile într-un mod constructiv.

 

Practic, poți afla foarte multe despre ceea ce simte un copil și ce dorește să transmită, doar privind desenele pe care le face. Din astfel de imagini poți afla mai multe despre bucuria, tristețea sau fericirea unui copil, așa că nu neglija să le privești cu atenție și să încerci să înțelegi ceea ce are de comunicat.

  • Prin intermediul desenului, copiii învață despre forme și culori

Desenul dezvoltă, în egală măsură, creativitatea dar și funcțiile cognitive ale celor mici. Întrucât la baza alcătuirii unei lucrări artistice stau forme geometrice primare, precum cercul, pătratul, triunghiul, cei mici învață întâi prin intermediul desenului despre aceste figuri, pe care apoi le vor reconstrui și reașeza, după propria imaginație, într-o viitoare pictură.

Dezvoltarea unei astfel de abilități este însă importantă și pentru alte domenii pe care cel mic le poate aborda pe viitor, cum ar fi de exemplu fotografia, arhitectura, științele aplicate.

  • Prin desen, copiii cunosc și află mai multe despre lumea din exterior și interior

Copiii au fost mereu fascinați de forme și de culori, acestea reprezentând pentru ei o modalitate prin care își pot dezvolta imaginația, creativitatea sau inteligența emoțională. Cei mici transpun astfel ceea ce văd în exterior dar și ceea ce resimt în interiorul lor, desenele ajutând la formarea unei gândiri în imagini.

 

Prin astfel de metode de stimulare vizuală, copiii recunosc și înțeleg mai bine relațiile de poziționare a obiectelor în spațiu, iar în acest fel se bun bazele unei percepții spațiale a lumii înconjurătoare.

  • Desenul are și beneficii de ordin fizic

Deși poate nu pare la fel de evident, prin desen sunt stimulate și funcții motorii ale copiilor, printre care atenția, concentrarea și mai ales coordonarea între ochi și mâini.

 

Astfel de abilități formate de la vârste mici aduc beneficii pe termen lung, de exemplu vor fi utile când copiii învață să scrie sau să practice un sport, dar și pentru orice tip de activități ce presupun motricitate sau funcții motorii.

 

Activitățile artistice, precum desenul și pictura, sunt esențiale în special în primii ani de viață ai copiilor, deoarece ajută la formarea unor abilități de bază, utile pe termen lung. Asigură-te că ești alături de cel mic cu toate materialele necesare pentru ca el să se poată exprima cât mai liber și mai expresiv în acest sens.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA