AcasăOPINIIBăse cântă, USL joacă

Băse cântă, USL joacă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Până acum, campanie electorală pentru demiterea președintelui s-a desfășurat strict după agenda președintelui suspendat. Campania a debutat practic odată cu suspendarea d-lui Băsescu cu așa-numitul ”scandal al procurorilor”. Doi procurori de rang înalt au fost descoperiți – lucru, desigur, nemaiîntâlnit în România – că încercau să își facă lobby, pentru a fi numiți în cele mai înalte funcții de la DIICOT și DNA.

Culmea, pozițiile în care se aflau îi îndreptățeau să aspire la aceste posturi. Problema n-ar fi avut importanță, dacă cineva nu s-ar fi ingrijit să livreze presei o stenogramă, altminteri nesemnificativă, a unei convorbiri telefonice între Victor Ponta și unul dintre impricinați.
S-a continuat apoi, la foc automat, scandalul plagiatului lui Ponta. A fost, ba n-a fost, ba a fost etc. Planeta s-a oprit în loc, fiindcă a plagiat Ponta. Probabil că Ponta a fost ales președinte PSD, fapt ce i-a permis să ajungă premier, tocmai datorită doctoratului. Și atunci, plagiatul a devenit o piatră de hotar în politica românească.

Al treilea scandal, în plină desfășurare, este cel al prostituatelor de lux. Zilnic, se scoate câte un nume de politician mărunt sau de om de afaceri. Probabil că, săptămâna viitoare, procurorii vor scoate din dosare și nume mai mari de politicieni. Deocamdată, a spune că lui Ilie Năstase sau lui Adi Mutu le plac fetele nu este o informație nici pentru gazeta de perete a Gării de Nord. Scandalul are însă potențial pentru ultima săptămână de campanie: sex cu ”premiante”, virgine din Republica Moldova, yaht-uri și hoteluri de lux la Dubai, Monaco, Nisa.

Între timp, oamenii lui Traian Băsescu au accelerat: ba că, dacă se votează DA la referendum, România iese din Europa, ba că e loviturăde stat, ba că ne ocupă rușii etc. Probabil că ultima săptămâna de campanie va fi plină de stenograme aruncate pe piață de oamenii lui Băsescu, de ”dezvăluiri”care să-i privească pe adversarii politici și, poate, dacă DNA face un ultim efort, și de una-două arestări spectaculoase.

De partea cealaltă, USL-ul nu a făcut altceva decât să joace strict în termenii dictați de Traian Băsescu. Ponta se tot apără de plagiat, auditurile de la ministere nu s-au terminat, Traian Băsescu este atacat singur, ca și cum singur ar fi condus România, fără Emil Boc și PDL. Președintele Băsescu dă senzația că este singur împotriva celor care au pus mâna pe Putere. Că el se luptă pentru ca Justiția să îi aresteze pe corupții USL, iar aceștia nu se lasă. În campania USL nu apar faptele și persoanele care, cu precădere, în ultimii trei ani, au dus la erodarea poziției președintelui. Nu apare faptul că dl. Băsescu a menținut la putere, împotriva tuturor normelor democratice, cel mai slab guvern din instoria României: Guvernul Boc de după decembrie 2009. USL nu e capabil să argumenteze, deși presa a oferit de-a lungul timpului nenumărate dovezi, cine a jefuit România. Cine a furat la Hidroelectrica, de ce kilometrul de autostrada costă în România 27 de milioane de euro și în Bulgaria 2,5 milioane, de ce sistemul sanitar nu are de nici unele, de ce nu mai există școli, de ce s-a blocat Administrația și de ce Justiția a devenit lacheul ticălos al Puterii?

Urmare a avansului considerabil luat de campania d-lui Băsescu, USL, care a acceptat pragul la referendum – (doar România și Lituania în Uniunea Europeană au așa ceva) – se află în situația în care, dacă nu va reacționa intr-o manieră spectaculoasă în ultima săptămână de campanie, se va trezi înapoi la Cotroceni cu un președinte care, deși respins de milioane de români, nu va avea nicio problemă să-și reocupe scaunul. Războiul actual va continua cu și mai mare forță.

În această situație, de adâncire a haosului politico-economico-juridic din România, intrarea oficială în faliment a țării se va produce, probabil, până la sfârșitul acestui an.
Bogdan Chirieac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA