AcasăAdministrațieBAIA MARE PUNCT STRATEGIC ÎNTRE EUROPA ȘI ASIA: A fost semnat un...

BAIA MARE PUNCT STRATEGIC ÎNTRE EUROPA ȘI ASIA: A fost semnat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea de relații economice cu China

spot_img

DISTRIBUIȚI

Municipiul Baia Mare a fost la finalul săptămânii gazda unei întruniri extrem de importante. O delegație oficială din China, municipiul Ningbo, a semnat un protocol de colaborare cu reprezentanții administrației locale din Baia Mare.

Scopul întâlnirii organizate de către Camera de Comerț și Industrie România – China, filiala Maramureș este dezvoltarea relațiilor economice între municipiul Baia Mare și municipiul Ningbo din China. Datorită acestui demers, vor fi identificați producătorii și comercianții autohtoni din domeniul agroalimentar, care doresc să își promoveze și exporte produsele autentic românești în China.

Baia Mare, punct strategic între Europa și Asia

Suntem onorați ca și comunitate băimăreană și maramureașeană să avem între noi reprezentanți ai poporului chinez, din orașul Ningbo. Le mulțumesc pentru că astăzi, în a 11-a zi din periplul pe care îl fac prin Europa de Sud-Est, s-au oprit în Baia Mare. Deși suntem considerați, la nivel politic, din Europa de Est, noi suntem în centrul Europei și nu în Europa de Est. Europa de Est se termină la Urali. Acest lucru ne poate transforma într-o punte de legătură foarte bine consolidată între tot ceea ce înseamnă vestul Europei și zona asiatică, pentru că suntem într-o poziție strategică, între Ungaria, Ucraina și România. Așadar noi, municipiul Baia Mare, ne oferim să fim această punte de legătură, acest punct strategic între Europa și Asia„, a declarat primarul Cătălin Cherecheș.

Primarul Cherecheș speră la investiții de ordinul miliardelor de euro în Baia Mare

Acesta a amintit despre investițiile importante realizate cu capital chinez la 150 de km de Baia Mare, la Debrecen/Ungaria, unde există un proiect de dezvoltare de ordinul miliardelor de euro. Cătălin Cherecheș își dorește ca o continuare sau un nou pas strategic al investițiilor chineze în această zonă a Europei să fie Baia Mare.

Simt nevoia să repet: Baia Mare și România nu se află în Europa de Est, ci în Europa Centrală, considerând Rusia parte a Europei și fiind geografic, cultural si istoric estului Europei. Sunt convins că după o perioadă tulbure din perspectiva politică, geostrategică și geopolitică, ne vom reașeza și din punct de vedere economic, într-o formulă echilibrată, astfel încât Asia și Europa, incluzând bineînțeles China și Rusia, să fie partenerii noștri consolidați și strategici. Atât ai României, cât și ai actualei Uniuni Europene„, a mai spus Cătălin Cherecheș.

Protocolul cu chinezii de la Baia Mare, un model care ar trebui urmat de către Guvernul României

Semnarea acestui protocol este vital pentru dezvoltarea economică a județului Maramureș și ar putea să reprezinte și un model demn de urmat pentru Guvernul României.

Am convingerea că ceea ce am realizat noi astăzi, prin semnarea acestui protocol, este și un model pentru Guvernul României, astfel încât să se apropie mai mult de Statul Chinez, de oportunitățile pe care le putem dezvolta împreună cu China. Să reconsolidăm parteneriatul, prietenia istorică dintre popoarele noastre, cu impact punctual și intens în economie, cultură, educație„, a mai spus primarul.

Mesaj de susținere pentru mediul de afaceri băimărean

Primarul Cătălin Cherecheș a susținut în fața investitorilor chinezi mediul de afaceri din Baia Mare, subliniind încrederea pe care o are în reprezentanții prezenți și mulțumind pentru efortul pe care aceștia îl depun pentru Baia Mare și Maramureș. „Am transmis oaspeților noștri chinezi să aibă toată încrederea în reprezentanții mediului de afaceri prezenți. Sunt oameni care reprezintă companii și afaceri relevante pentru municipiul Baia Mare, pentru județul Maramureș și pentru România. Sunt oameni cu idei inovative, oameni care au depus foarte mult efort pentru a ajunge la acest nivel și pe care îi recomand cu foarte multă căldură, entuziasm și cu foarte multă încredere„, a declarat Cherecheș.

Aeroportul Internațional Baia Mare ar putea deveni un hub de transfer strategic între Europa și Asia

Legat de dezvoltarea Aeroportului Internațional Baia Mare (Maramureș), primarul ar dori că aceasta să se desfășoare prin parteneriate sau asocieri strategice, într-un mod formal, legal, competitiv.

Dacă aș fi președintele Consiliul Județean, aș invita într-o astfel de asociere Air China, gândind dezvoltarea aeroportului ca un hub de transfer comercial strategic între Asia și Europa. Eu aș deschide porțile unui parteneriat, unei asocieri, unde să invităm Air China sau alți investitori globali, să fie co-proprietari ai acestui aeroport, respectiv dezvoltatorii unuia dintre cele mai mari infrastructuri cargo din Europa, îmbinând facilitățile de transport aviatic cu cele rutiere și cu cele feroviare„, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA