spot_img
AcasăNews AlertBAIA MARE - Ceremonial religios și militar de 9 mai: proclamarea Independenţei...

BAIA MARE – Ceremonial religios și militar de 9 mai: proclamarea Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europe

spot_img

DISTRIBUIȚI

Proclamarea Independenţei de Stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei au fost marcate astăzi și în municipiul Baia Mare. La Monumentul Ostașului Român reprezentanții autorităților locale și județene, dar și cei ai societății civile și-au întors gândurile și recunoștința pentru cei care au luptat pentru independență. Manifestările dedicate sărbătoririi zilei de 9 Mai au fost marcate printr-un ceremonial militar și religios. La manifestările dedicate sărbătoririi zilei de 9 Mai au fost prezenți și reprezentanții Coaliției pentru Baia Mare. 9-mai-ceremonial-(3)

Manifestarea a debutat cu prezentarea onorului prefectului de către Detașamentul de Onoare.

9-mai-ceremonial-(6)

„9 Mai nu înseamnă doar data de naștere al proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, a dorinței de solidaritate, o zi a marii familii din care facem parte toți cetățenii Uniunii Europene. Ea este așadar ziua cetățenilor Europei unite care s-a construit de-a lungul anilor ca o unitate de diversitate”, a spus Sebastian Mihai Lupuț, prefectul județului Maramureș. La finalul discursului reprezentantului Guvernului în teritoriu a avut loc un moment de reculegere dedicat celor doi soldați români care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă din Afganistan.

9-mai-ceremonial-(5)

Prezent la manifestări, viceprimarul Istvan Ludescher a vorbit despre importanța zilei de 9 Mai. „Ziua de 9 Mai are o semnificație aparte pentru națiunea noastră prin proclamarea independenței în 1877, victoria Coaliției în 1945 și punerea bazelor pentru construcția europeană din 1950. Trăim în fiecare an la 9 Mai o zi a demnității în care prețuim împreună ceea ce au făcut înaintașii noștri în fața cărora ne plecăm frunțile pentru a păstra în amintire pioase gânduri de recunoștiință. Ne cinstim așadar eroii așa cum o facem de obicei. În astfel de momente realizăm un firesc gest de civilitate și de apreciere a trecutului, gest propriu oricărei națiuni civilizate care își asumă istoria. Suntem stat membru al Uniunii Europene fiindcă am știut să credem că pentru a ne afirma este nevoie de creativitate și inovare dar și de abordarea cu succes a valorilor democrației europene moderne. Solidaritatea și unitate sunt esențiale în edificarea sistemului de securitate europeană”, a declarat Istvan Ludescher, viceprimarul municipiului Baia Mare.

9-mai-ceremonial-(1)

În cinstea sacrificiului înaintașilor noștri pe câmpul de luptă, cei prezenți la manifestare au depus coroane de flori la Monumentul Ostașului Român. La final Detașamentul de Onoare a defilat sub ropotele de aplauze ale celor prezenți.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA