AcasăNews AlertBAIA MARE - Care sunt cele mai importante proiecte pe care Administrația...

BAIA MARE – Care sunt cele mai importante proiecte pe care Administrația Publică Locală dorește să le implementeze în 2016

spot_img

DISTRIBUIȚI

În cadrul conferinței de presă susținută marți, 5 ianuarie, primarul municipiului Baia Mare a prezentat care sunt principalele proiecte pe care Administrația Publică Locală le va derula în acest an. Planurile de dezvoltare cuprind toate segmentele astfel încât după implementarea acestora Baia Mare să aibă o nouă înfățișare.

Majoritatea proiectelor pun accent pe dezvoltarea educației și a învățământului, domenii în care autoritatea locală vine cu proiecte unice și inedite. Proiecte importante sunt propuse și în ceea ce privește dezvoltarea economică, dar și investițiile în infrastructură.

Proiect pilot unic la nivelul României implementat la nivel de educație în Baia Mare

„Îmi doresc să avem acceptul Ministerului Educației pentru ca la nivelul municipiului Baia Mare să creăm un proiect educațional pilot astfel încât să ne orientăm spre vocația pe care o are fiecare copil în parte și să încercăm să arătăm că putem să modernizăm modul în care sunt tratați din perspectivă educațională copiii noștri. Asta înseamnă modul în care orientăm educația spre interesul copilului din perspectiva vocației, talentelor pe care le are dar din această perspectivă trebuie să-i introducem într-un anumit sistem de perfecționare inclusiv pe educatori, pe învățători, pe profesori. Tot din această perspectivă va trebui să reorientăm și dotările pe care le avem în școli. Am o sinteză a celor mai bune 30 de modele școlare identificate în lume ca fiind ca cele mai performante și vom realiza un grup de lucru care va analiza ce se potrivește comunității noastre dar va an analiza și modul în care vom putea dezvolta o infrastructură școlară, vom putea dezvolta dotările și vom putea face în așa fel încât să ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante sisteme școlare”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

catalin chereches 5 ian (1)_800x533Pe același sistem școlar performant urmează să fie înființată în Baia Mare și Universitatea Baia Mare. Instituția de învățământ universitar își va avea locația în centrul municipiului Baia Mare, în fosta clădire a companiei Remin, Primăria Baia Mare și Hotelul Maramureșul astfel încât să se realizeze în zonă un centru educațional integrat.

„Universitatea Baia Mare va fi o universitate nu comună, așa cum întâlnim peste tot în țară, ci o universitate cu specializări foarte bine alese, astfel încât să ne raportăm la dezvoltarea Băii Mari, a Maramureșului, a României, a Europei și a lumii într-o perspectivă de 50 de ani. Pentru că astăzi cei care sunt în zona învățământului preuniversitar și intră peste un an, doi sau trei în această Universitate Baia Mare vor trebui să aibă repere despre cum se va mișca lumea și cum va evolua lumea peste 20, 30 sau 50 de ani”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Pe partea de învățământ, în acest an autoritatea băimăreană își mai dorește comasarea Grădiniței nr. 26 cu Grădinița nr. 30, finalizarea lucrărilor de reabilitare ale Grădinițelor nr. 8, 9 și 7, construirea unei noi grădinițe pe strada Grănicerilor precum și reabilitarea Liceului de Arte, finalizarea lucrărilor la Liceul Vasile Lucaciu și la Colegiul Național Gheorghe Șincai. În ceea ce privește Liceul cu Program Sportiv, Administrația Publică Locală dorește mutarea acestei instituții de învățământ la Liceul „Aurel Vlaicu”, acolo unde în cursul acestui an vor începe lucrările de construcție a unei adevărate baze sportive cu bazine de înot și dotări necesare pentru desfășurarea activității sportive. Tot în cursul acestui an, la nivelul municipiului Baia Mare va fi implementat un proiect unic pentru a determina copiii să ducă o viață sănătoasă prin sport. Este vorba despre dezvoltarea unui plan numit Daciada și va fi implementat la nivelul grădinițelor, claselor primare, claselor gimnaziale precum și al liceelor din Baia Mare, adresându-se astfel la aproximativ 22.000 de copii și tineri.

catalin chereches 5 ian (2)_800x533

„Vom introduce în această Daciadă toți profesorii de sport din orașul nostru contra unei sume de 100 până la 500 de lei, pe care îi vor primi lunar, pentru a-i educa din perspectivă sportivă pe acești copii. Acești copii, pe grupe de vârstă, vor putea să aleagă în a face tenis, fotbal, handbal, rugby, volei, diverse sporturi. Municipiul Baia Mare le va oferi tuturor echipament sportiv însemnând echipament de joc, trening, pantofi de sport și acești copii vor face sport sub această platformă, Daciada, nu în orele de sport, ci în afara acestora. Vor fi antrenamente absolut gratuite și vom face campionate școlare pe fiecare grupă de vârstă în parte. Vom coopta și cluburile de copii și juniori care nu tind neapărat spre înalta performanță, dar se ocupă de educarea sportivă a copiilor. Eu cred că acest model poate să fie un model reprezentativ din punct de vedere sportiv, al sănătății sportive pentru întreaga Românie”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Infracționalitatea va fi eliminată din pungile de sărăcie ale municipiului. Baia Mare, supravegheată video în permanență

Începând din 5 ianuarie, zonele sărace din municipiul Baia Mare respectiv Craica, Pirită, Horn Ferneziu, Gară, Cuprom sau Horea vor fi atent monitorizate și supravegheate de polițiștii locali. Aceștia vor avea ca și sarcină de serviciu să și verifice dacă copiii din aceste zone frecventează cursurile școlare.

catalin chereches 5 ian (3)_800x539

„Cel mai important lucru pe care îl vom face în aceste zone, chiar începând de astăzi, este o monitorizare a vieții de acolo. Pentru fiecare zonă în parte avem alocați șase polițiști locali care permanent vor merge în aceste locuri. Vor fi în aceste zone și prezența lor nu va fi una din mașină”, a declarat Cătălin Cherecheș.

De asemenea, blocurile Horea 46A și B vor intra în reabilitare. Mai mult, în această primăvară toate blocurile și locuințele sociale vor fi igienizate, iar cele trei blocuri de la Cuprom vor fi eliberate.

În ceea ce privește ordinea publică și siguranță cetățenilor, administrația locală a demarat deja un proiect de monitorizare video a municipiului. Implementarea planului de dezvoltare se află la stadiul de licitație și în urma acestuia pe străzile și în mai multe locuri publice din Baia Mare vor fi montate 800 de camere de supraveghere.

„Este singurul proiect care poate să rezolve foarte multe lucruri și care poate să aducă o economie majoră la bugetul local. Aici mă refer la eliminarea celor care distrug, celor care fură și a celor care fac anumite acte de vandalism. Aceste camere video sunt amplasate pentru monitorizarea platformelor de gunoi, parcărilor din curțile de blocuri, locurilor de joacă, curților de școli, grădinițe și licee, a parcurilor, pentru monitorizarea traficului astfel încât nimic din Baia Mare să fie nesupravegheat. Aceasta este soluția pentru a elimina tot ce înseamnă infracționalitate de un nivel mai grav sau mai puțin grav”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Garajele vor fi înlocuite cu parcări supraterane și toate drumurile din cartierele băimărene vor fi reabilitate

În cursul acestui an, toate drumurile care au fost sparte din cauza lucrărilor efectuate pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizarea precum și a introducerii acestor servicii vor intra în reparații capitale. De asemenea, prin intermediul acestui proiect va fi soluționată și problema parcărilor din municipiul Baia Mare.

catalin chereches 5 ian (5)_800x533„Cred că comunitatea băimăreană trebuie să înțeleagă că pe o suprafață de trei-patru hectare e mult mai util să ai o parcare supraterană de trei nivele decât să ai 100 de garaje. Și e mult mai util să îi dai fiecărui proprietar de garaj câte un loc de parcare și o boxă în subsol pentru depozitare decât să lași niște garaje care de multe ori sunt inestetice, ocupă foarte mult loc și nu îi satisfac pe toți cetățenii. Una dintre parcările de mari dimensiuni va fi în Centrul Istoric al municipiului Baia Mare, o parcare de aproximativ 300 de locuri și o altă parcare va fi în zona Sălii Sporturilor. Vom vedea exact locul în care o vom poziționa, dar știm că va fi o parcare subterană, de mari dimensiuni, pentru a putea să eliminăm locurile de parcare de la bulevard”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Raportat la drumuri, Administrația Publică Locală va supune finanțării europene un pachet consistent de proiecte care constă în reabilitarea arterelor principale din municipiu, majoritatea bulevardelor, a drumului care duce la Firiza-Blidari. Toate aceste drumuri vor fi reabilitate și modernizate într-o manieră plăcută mediului înconjurător. Mai mult, va fi realizat și un traseu de piste de biciclete.

Parcul Municipal Regina Maria va deveni emblema municipiului Baia Mare

În ceea ce privesc proiectele implementate în segmentul zonelor verzi, administrația locală dorește ca în acest an să finalizeze Parcul Mara, obiectiv care va fi inaugurat în 1 mai, și să realizeze proiectarea și execuția extinderii acestui perimetru. Mai mult, în 2016 va fi finalizat și Parcul Colonia Topitorilor, astfel perimetrul verde va fi readus în viața comunității. Finalizarea celui de-al doilea stadiu al proiectului care prevede reabilitarea și modernizarea Câmpului Tineretului din Baia Mare este tot un proiect important pe care autoritatea băimăreană dorește să îl ducă la bun sfârșit în 2016.

„Un lucru important, dificil de făcut, și deja am contactat specialiști care vor face acest lucru este regenerarea și extinderea parcului vechi, Parcului Regina Maria. În special regenerarea pentru că de-a lungul anilor, pe măsură ce copacii s-au depreciat, s-au uscat, s-a pus în loc într-o manieră în care nu întotdeauna suntem mulțumiți. Am reabilitat lacul și acum trebuie să gândim regenerarea parcului inclusiv regândirea aleilor astfel încât acest parc să fie emblema orașului. O să tratăm și zona de deal acolo și să vedem cum proiectul pe care îl avem acolo poate să fie ușor adaptat pentru a nu fi agresiv față de mediu”, a spus Cătălin Cherecheș.

În acest an vor fi finalizate toate locurile de joacă pentru copii. În acest moment mai trebuie reabilitate 12 locuri de joacă și vor fi în ființate alte două noi.

Proiecte inedite și la capitolul dezvoltare economică

În ceea ce privește dezvoltarea economică a municipiului Baia Mare, autoritatea dorește implementarea a trei mari proiecte. Este vorba despre crearea unui parc pentru industrii creative, un proiect important cuprins și în caietul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, dezvoltarea unui parc industrial, în primă etapă pe o suprafață de 800 de hectare precum și realizarea unei burse a locurilor de muncă. Aceasta va fi una inedită și va avea loc la începutul lunii viitoare.

catalin chereches 5 ian (6)_800x533„Această bursă a locurilor de muncă va fi pe două paliere. Un palier în care identificăm locurile de muncă dar și un altul în care vânăm personal. Vânarea asta de personal va fi făcută de către un colectiv al primăriei și luăm de la licee elevii care au absolvit în ultimii ani, vedem la ce universități s-au dus în țară sau străinătate, îi identificăm pe fiecare în parte să vedem care sunt dorințele lor și care este utilitatea pentru ei și pentru noi ca și comunitate să vină acasă”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Administrația Publică Locală este de părere că în dezvoltarea economică a municipiului Baia Mare un factor important îl reprezintă Aeroportul Internațional Baia Mare. Astfel că autoritatea băimăreană și-a manifestat încă o dată public dorința de a prelua aerogara sau de a deveni partener în implementarea unui proiect de dezvoltare.

Tinerii valoroși ai comunității vor primi locuințe din partea Administrației Publice Locale

În ceea ce privește segmentul de locuințe, autoritatea locală dorește ca în cursul anului să finalizeze lucrările la blocul Melodiei nr. 4, recuperarea blocului Melodiei nr. 2, finalizarea proiectului de continuare a construcției blocului aflat la intersecția bulevardului Republicii cu strada Vasile Alecsandri.

„Un lucru important pe care l-am descoperit, municipiul Baia Mare are aproximativ 100 de case date unora și altora. Majoritatea dintre ele sunt în zona Centrului Istoric și am stabilit o comisie care să se ocupe de identificarea și analizarea fiecărei case în parte și cred că astfel de case pot să fie cheia de aducere înapoi a tinerilor de foarte bună calitate, specialiști plecați din Baia Mare. Sau nu neapărat care au plecat din Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Colonia Pictorilor, finalizată în acest an

Pe segmentul de cultură, autoritatea băimăreană va lansa în dezbatere publică, o lansare a evenimentelor culturale care urmează să aibă loc în acest an. Aici au fost incluse manifestări dedicate Zilelor Culturale, Sărbătorii Castanelor precum și evenimentului gândit de o anvergură internațională prin prezența unor DJ cu renume mondial. De asemenea, în cursul acestui an urmează să fie inaugurată și Colonia Pictorilor, locul care va fi gazda sărbătoririi a 120 de ani de la înființarea Școlii băimărene de pictură.

„În luna august vom finaliza întreaga lucrare. Toate clădirile vor fi finalizate, reabilitate, inclusiv parcul, pentru ca în septembrie să putem face toată manifestarea pentru aniversarea înființării Școlii de Pictură de la Baia Mare într-un spațiu modern care respectă și istoria, dar dă o șansă și celor care sunt astăzi exponenți ai școlii de pictură. Îmi doresc foarte mult ca într-un astfel de spațiu să vină să creeze cel puțin o săptămână pe an artiștii băimăreni Adrian Ghenie, Mircea Suciu sau Gorzo”, a spus Cătălin Cherecheș.

Proiecte oportune și în zona de sport

În domeniul sportului, atenția va fi îndreptată în acest an spre Clubul Sportiv Minaur, clubul de drept public înființat în vara anului trecut. Echipele de handbal masculin și feminin, dar și cea de fotbal vor fi preluate în cadrul acestui club. Cel mai probabil, băieții de la Minaur vor activa în campionatul național sub noul club la finele acestei luni, urmând ca fetele să facă acest pas doar din sezonul competițional viitor.

Alte proiecte importante

În anul 2016, autoritatea băimăreană își va îndrepta atenția și către persoanele vârstnice. Pentru ei vor fi construite trei centre de îngrijire, locațiile acestora urmând a fi în cartierele Gării, Ferneziu sau Vasile Alecsandri. Mai mult, pe Valea Borcutului va fi construită Casa Seniorului, un centru dedicat nevoilor persoanelor vârstnice care au rămas singure. În cursul acestui an vor fi reabilitate și Piața Izvoare, dar și Albina din Baia Mare. De asemenea, bazele sportive primite în patrimoniu de la Ministerul Tineretului și Sportului vor intra în reabilitare, majoritatea dintre proiecte fiind deja în diferite stadii de implementare. Pe programele de dezvoltare europeană vor fi depuse proiecte care vor prevedea reabilitarea Pieței de la Gară, a Pieței Libertății, malurile râului Săsar precum și a Pieței Universității, perimetru care va fi realizat în zona numită Buclă.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA