AcasăActualitateSocialAzi, la Sighetu Marmaţiei, s-a deschis noul Centrul de Recuperare pentru...

Azi, la Sighetu Marmaţiei, s-a deschis noul Centrul de Recuperare pentru Copii cu Nevoi Speciale

DISTRIBUIȚI

Azi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a prefectului judeţului, Anton Rohian şi a preşedintelui SERA România, dr. Bogdan Simion,  noul Centru de Recuperare pentru Copii cu Nevoi Speciale Sighetu Marmaţiei şi-a deschis porţile. La deschiderea festivă au fost prezenţi, de asemenea, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş şi angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

Centrul de Recuperare pentru Copii cu Nevoi Speciale Sighetu Marmaţiei reprezintă un serviciu din sistemul de protecţie a copilului, care asigură, pe timpul zilei, activităţi de abilitare şi reabilitare terapeutică, educaţie specializată şi socializare, precum şi activităţi de sprijin şi consiliere pentru părinţii, reprezentanţii legali şi pentru persoane care au în îngrijire copii cu dizabilităţi.

În conformitate cu prevederile Ordinului 25/9 martie 2004 şi a Ordonanţei de Guvern nr. 86/2004, centrul oferă servicii de kinetoterapie, logopedie, hidroterapie, asistenţă socială, terapie educaţională, asistenţă medicală şi consiliere psihologică pentru copii şi pentru părinţii acestora.

„Contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş la acest proiect constă în punerea la dispoziţie, prin HCJ nr. 84 din 28 iunie 2011, a unei suprafeţe de 1962 mp de teren, pe strada Dragoş Vodă nr. 35, unde apoi, printr-un fericit parteneriat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş şi Fundaţia SERA România s-a realizat acest proiect. Întreaga cheltuială cu construcţia şi dotarea modernă a centrului a fost suportată de SERA România, motiv pentru care le mulţumim.” – a afirmat Zamfir Ciceu.

Valoarea investiţiei:

  • 1.187.341 lei – studii, proiecte şi documentaţii tehnice, lucrări exterioare, branşamentele la reţelele de utilităţi
  • 156.233,78 lei – dotarea cu mobilier, dotarea cabinetului de hidromasaj cu căzi, a cabinetelor de kinetoterapie, dotarea cu electrocasnice, perdele verticale.

În judeţul Maramureş există un număr de 1825 copii încadraţi în grad de handicap, 934 dintre ei fiind încadraţi în tipul de handicap psihic.

În Maramureş nu au existat servicii suficiente în sistemul public sau privat, care să răspundă nevoilor de recuperare constantă şi permanentă a acestor copii. Realizarea Centrului de Recuperare pentru Copii cu Nevoi Speciale din Sighetu Marmaţiei vine să acopere o parte din această necesitate.

Fundaţia SERA România este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 1996, cu o bogată experienţă în domeniul protecţiei copilului şi al promovării drepturilor copilului. Colaborarea cu SERA România a început în 2005. De atunci, fundaţia a susţinut o serie de proiecte sociale în Maramureş. „Am construit acest centru în partea de nord a judeţului şi suntem dispuşi să construim unul şi în partea de sud a Maramureşului.” – a apreciat dr. Bogdan Simion.

Directorul DGASPC Maramureş, Nicolae Boitor a trecut în revistă etapele colaborării dintre instituţia pe care o conduce şi SERA România, colaborare concretizată în proiecte precum:

  • 2010-2012 – dotarea direcţiei cu un autoturism Dacia Logan şi cu tehnică de calcul şi derularea unui proiect de sprijinire a prevenirii sarcinii nedorite
  • 2010-2012 – dezvoltarea serviciilor de prevenire a abandonului copiilor din secţiile de spital din judeţ, precum şi susţinerea cheltuielilor angajării unui număr de asistenţi maternali – valoarea totală fiind de 502 mii lei. În derularea acestui proiect au fost susţinute cheltuielile salariale pentru un număr de 15 asistenţi maternali, pe perioada menţionată.
  • 2010 – s-au dotat două locaţii din Sighetu Marmaţiei cu centrale termice noi (casa Bradului şi casa Ştefan cel Mara) în valoare de 23 mii lei, respectiv 24 mii lei.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA