AcasăActualitateSocialAVEM ȘI AȘA CEVA - Ziua mondială a migrantului și a refugiatului

AVEM ȘI AȘA CEVA – Ziua mondială a migrantului și a refugiatului

DISTRIBUIȚI

Ziua mondială a migrantului și a refugiatului, marcată în 2016 pe 17 ianuarie, își are începutul în scrisoarea circulară „Durerea și preocupările” pe care Congregația Consistorială a trimis-o la 6 decembrie 1914 Ordinariilor diecezani italieni și în care se cerea, pentru prima dată, instituirea unei zile anuale de sensibilizare cu privire la fenomenul migrației. Astfel, la 21 februarie 1915 a avut loc prima celebrare a acestei zile.

În acest an tema aleasă de papa Francisc pentru Ziua mondială a migrantului și a refugiatului este „Migranții și refugiații ne interpelează. Răspunsul Evangheliei milostivirii”. În mesajul său pentru această zi suveranul pontif subliniază datoria biblică a creștinilor de a-i primi pe migranți și refugiați, relatează DPA și EFE. Pe fondul aprigelor dezbateri din Europa generate de cel mai mare aflux de solicitanți de azil de după Al Doilea Război Mondial, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lume spune că migranții ar trebui priviți nu numai pe baza statutului lor „legal” sau „ilegal”, ci mai presus de toate ca oameni a căror demnitate trebuie protejată și care „sunt capabili să contribuie la progresul bunăstării generale”.

Papa Francisc menționează, de asemenea, necesitatea de a ajuta țările de origine ale migranților să combată foametea, războiul și nedreptatea economică la nivel global și, totodată, necesitatea de a informa opinia publică pentru a preveni temerile nejustificate create pe baza acestui fenomen, precum și speculațiile în detrimentul migranților.

În contextul marcării Anului Jubiliar al Milostivirii, între decembrie 2015 — noiembrie 2016 (Misericordiae vultus, nr. 3), Consiliul Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți recomandă celebrarea zilei îndeosebi la nivel diecezan și național, în locul mai apropiat de migranți și refugiați, cu participarea acestora și implicând și comunitățile creștine.

La Roma se așteaptă participarea a peste cinci mii de migranți și refugiați la evenimentele organizate de fundația „Migrantes” a Conferinței episcopale italiene, precum și la rugăciunea „Angelus” (Îngerul Domnului) din Piața Sfântul Petru, recitată de papa Francisc, după care participanții vor intra în bazilica vaticană pentru a participa la Celebrarea Euharistică prezidată de cardinalul Antonio Maria Vegliň, președintele Consiliului Pontifical pentru Migranți și Refugiați, potrivit radiovaticana.va.

Potrivit dispozițiilor, această zi specială se marchează anual în a treia duminică din ianuarie. Mesajul papei Francisc a fost prezentat la 1 octombrie 2015, în Sala de presă a Sfântului Scaun.

sursă ştire agerpres.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA