AcasăActualitateSocialAVERTIZARE METEO - Precipitaţii sub formă de nisnoare şi viscol prognozate în...

AVERTIZARE METEO – Precipitaţii sub formă de nisnoare şi viscol prognozate în Maramureş! (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de intensificări ale vântului în zona de munte şi ninsoare. În adresa primită, se menţionează că începând de astăzi, 25 martie a.c., ora 20.00 şi până mâine, 26 martie a.c., ora 14.00, în judeţul Maramureş va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă care va măsura între 5-10 cm. Vântul va prezenta intensificări la munte, cu viteze de 55-60 km/h, viscolind ninsoarea.

Prefectul Anton Rohian, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, a membrilor C.J.S.U. şi grupurilor de suport tehnic. S-a solicitat, de asemenea, pregătirea echipelor de intervenţie pentru a veni în sprijinul populaţiei, dacă situaţia o va impune. S-a luat măsura de a fi înştiinţate echipele de intervenţie pentru putea acţiona operativ şi a remedia eventualele defecţiuni în serviciile de utilitate publică, sistemele de alimentare cu energie electrică, distribuţia şi furnizarea gazului metan, apă şi canalizare, respectiv telefonie.

Se recomanda cetăţenilor să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor sau în zone de clădiri părăsite şi cu infrastructura arhitectonică degradată (foste centrale termice). Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care pot fi prăbuşiţi  de rafalele de vânt  şi produce daune, pagube materiale sau să pună în pericol integritatea fizică a celor aflaţi în vehicule. Este necesar ca populaţia să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. Societăţile care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri publice din judeţ au fost informate despre prognoza meteorologică şi s-au cerut măsuri pentru asigurarea stocurilor de material antiderapant.  Utilajele tehnice sunt pregătite să intervină pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire.

Este important ca şoferii să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita accidentele rutiere sau ieşirea în decor, în cazul derapării autovehicului. Ascultaţi recomandările agenţilor de poliţie rutieră şi ale drumarilor. Dacă şoferii întâmpină probleme în trafic, datorită condiţiilor meteorogice nefavorabile (ninsoare şi viscol) este bine să le anunţe prin sistemul naţional unic de apeluri de urgenţă 112, pentru ca cei care asigură întreţinerea şi viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene să ia măsurile care se impun pentru desfăşurarea traficului rutier în siguranţă. Înaintea plecării cu autovehiculul, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Legislaţia obligă echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, iar în cazul celor cu o greutate mai mare de 3,5 tone şi cu lanţuri antiderapante sau alte dispozitive omologate. Şoferii trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante sau alte dispozitive omologate. Echipaje ale poliţiei rutiere vor fi prezente în trafic, vor monitoriza cum se desfăşoară circulaţia rutieră şi vor interveni, dacă situaţia o impune, pentru fluidizarea traficului.
Turiştii care intenţionează să se aventureze pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa, în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor.
Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă generate de ninsoare, viscol sau şi vânt puternic.
Pompierii militari din cadrul Centrului operaţional al ISU Maramures şi angajaţii SGA vor monitoriza, în această perioadă, situaţia fenomenelor meteorologice la nivelul judeţului nostru.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA