AcasăActualitateSocialAUGUST 2015 – Cea mai caldă lună de pe Terra din ultimii...

AUGUST 2015 – Cea mai caldă lună de pe Terra din ultimii 135 de ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ultima lună a verii din acest an a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe planetă de la începutul monitorizării temperaturilor în 1880, a declarat joi agenția americană pentru cercetare oceanică și atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), informează AFP.

De asemenea, și temperatura de la suprafața oceanelor a fost cea mai mare înregistrată vreodată, situându-se cu 0,78 grade Celsius peste media secolului al XX-lea și întrecând cu 0,004 grade Celsius recordul lunii iulie, a mai indicat NOAA.

Luna iulie a bătut recordul de căldură înregistrat pe termen de o lună în ultimii 135 de ani, atât la nivelul solului, cât la suprafața oceanelor.

De asemenea, august a fost a șasea lună din 2015 care bate un record lunar de temperatură înregistrată la suprafața planetei, după recordurile din februarie, martie, mai, iunie și iulie, a menționat agenția.

În luna august, temperatura medie pe uscat și pe mare a fost cu 1,14 grade Celsius peste media secolului XX, plasându-se pe poziția treia în topul celor mai calde luni din istorie.

Recordul anterior pentru această lună a fost înregistrat în anul 1998 cu o temperatură care a depășit media cu 0,13 grade Celsius.

Temperaturi foarte ridicate s-au înregistrat în special în America de Sud, părți din Africa, Orientul Mijlociu, Europa și Asia.

Faptul că temperatura a atins un record în luna august la suprafața oceanelor poate fi explicat prin prezența curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino care a reapărut în luna martie, a explicat NOAA.

Potrivit ultimelor previziuni ale agenției, există peste 90% șanse ca El Nino să persiste în emisfera nordică până la martie 2016.

În luna august întinderea de gheață din zona arctică a fost cu 22,3% sub media perioadei 1981-2010, ceea ce face ca aceasta să fie a patra subțiere a gheței din această zonă pentru această lună, conform monitorizărilor făcute din 1979 de când au început observațiile prin satelit.

În Antarctica, suprafața de gheață din ultima lună a fost cu 0,5% mai mică decât media pentru perioada anilor 1981-2010.

Gazele cu efect de seră emise în atmosferă (dioxid de carbon, metan, etc), care contribuie la această încălzire au atins niveluri record în 2014, potrivit unui raport internațional publicat în luna iulie de NOAA.

Grupul de experți internaționali în probleme climatice a arătat că temperatura la suprafața globului a crescut cu aproape un grad Celsius de la începutul secolului al XX-lea și cu până la 2,5 grade Celsius în unele părți din Africa, Asia, America de Nord și de Sud.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA