AcasăActualitatePoliticATITUDINE - Macovei critică decizia CCR privind interceptările: Nu este clară pe...

ATITUDINE – Macovei critică decizia CCR privind interceptările: Nu este clară pe tema retroactivităţii, va crea haos

spot_img

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat sâmbătă seara că susţine Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern referitoare la interceptări, dar că decizia CCR nu este clară privind tema retroactivităţii şi duce la interpretări diferite în rândul judecătorilor.

„Eu sunt pentru a duce acest suport tehnic la Parchete şi a-l face procurorii. (…) Mă bucur că doamna Prună (ministrul Justiţiei – n.r.) a obţinut asta, suplimentarea la DNA care avea oricum, dar nu număr suficient, a obţinut 40 de lucrători de poliţie judiciară la DIICOT şi încă 40 pe Ministerul Public care vor lucra să acopre toată ţara”, a spus Macovei la B1 TV.

Fostul ministru a punctat că problema ţine de felul în care se face trecerea de la SRI la Ministerul Public, având în vedere că nu poate fi realizat într-o perioadă scurtă de timp.

„Se poate schimba, sunt ţări în care este aşa, sunt ţări în care este altfel – interceptările sunt la procurori. Problema este cum se face această trecere. Sunt pentru a avea aceste sisteme de interceptări, adică suportul tehnic de interceptare, de înregistrare ambientală să fie la procurori. Singura problemă este că asta nu se poate face peste noapte şi cu nişte dispoziţii care retroactivează şi care ridică semne de întrebare cu privire la soarta dosarelor în curs”, a atenţionat Monica Macovei.

Fostul ministru a afirmat, de asemenea, că decizia CCR pe tema interceptărilor nu este clară pe tema retroactivităţii şi duce la interpretări diferite în rândul judecătorilor, creând haos în Justiţie.

„Interpretarea diferită a unei decizii a Curţii Constituţionale care nu e clară cu retroactivarea crează un haos în justiţie sau crează interpretări diferite şi soluţiile vor fi diferite. Fiecare judecător va decide, or exact previzibilitatea justiţiei este un exemplu de drept al omului pentru că omul are dreptul la o justiţie previzibilă, nu la loterie. Depinde la ce judecător nimeresc”, a subliniat Macovei.

Ea s-a referit la interpretarea unuia dintre membrii Curţii Constituţionale, Daniel Morar, potrivit căruia interceptările care au trecut de camera preliminară rămân legale. De asemenea, Monica Macovei a amintit şi de interpretarea dată de judecătorul Cristi Dănileţ, care consideră legale toate interceptările făcute până acum de SRI pentru că au fost efectuate în baza unei legi care nu era încă declarată neconstituţională, însă problema este la mandatele aflate în curs, care nu mai sunt valabile din momentul publicării deciziei CCR.

Ea a mai susţinut că serviciile nu fac niciodată urmărire penală, SRI asigurând de ani de zile doar suportul tehnic. Implicarea SRI a început după identificarea în strategia de siguranţă naţională a corupţiei ca pericol la siguranţa naţională, a adăugat Macovei, dând exemplul Ucrainei, care a fost „foarte uşor de cucerit find coruptă”.

Mediafax

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA