AcasăEvenimentATENŢIONARE / ACTUALIZARE 2 - Cod galben de inundaţii în Maramureş până...

ATENŢIONARE / ACTUALIZARE 2 – Cod galben de inundaţii în Maramureş până vineri dimineaţă, Cod portocaliu până la ora 14.00

DISTRIBUIȚI

ATENŢIONARE Hidrologii au emis o atenționare cod galben de inundații, valabilă în șase bazine hidrografice, care va fi valabilă pânâ vineri dimineață.

ATENŢIONARE Conform hidrologilor, în intervalul 22 februarie, ora 20:00 — 24 februarie, ora 10.00, pe râurile din bazinele hidrografice Tisa (afluenții mici de pe sectorul românesc), Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare).

Sub atenţionare intra şi Someșul Mare (județele Bistrița Năsăud și Cluj), afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare) se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie.

De asemenea, pot fi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

ACTUALIZARE 1

Cod Portocaliu de inundații, emis joi dimineața, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.  Acesta este valabil până la ora 14.00 pentru râuri din județele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.

Codul portocaliu vizează râuri din bazinul hidrografic Tisa – afluenţii din aval de Sighetu Marmaţiei, Tur, Iza, Ruscova, Vaser, Lăpuş şi afluenţii de dreapta ai Someşului Mare aferenţi sectorului aval Nepos, judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.

ACTUALIZARE 2

În contextul emiterii codului  portocaliu hidro, în perioada 23-24.02.2017, orele 02:00-14:00,  în bazinul Tisa, grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș împreună cu specialiști din cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor Maramureș monitorizează râurile din județul Maramureș, care intră sub incidența codului, se arată în comunicatul transmis de ISU Maramureş.

De asemenea, comitetele locale pentru situații de urgență au fost avertizate cu privire la codul portocaliu și au luat următoarele măsuri:

– s-a instituit serviciul de permanență la sediul primăriei;

– s-a avertizat populaţia din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii;

Tot prin grija comitetelor locale  se vor lua următoarele măsuri

– îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea torenţilor;

– supravegherea permanentă, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor;

– luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor inundațiilor;

– pregătirea unor spații pentru adăpostirea și cazarea persoanelor evacuate, respectiv pentru depozitarea bunurilor materiale ale acestora;

– asigurarea populației sinistrate cu apă potabilă, alimente și materiale de cazarmament de strictă necesitate;

– asigurarea şi completarea, acolo unde este cazul, a mijloacelor şi materialelor necesare în situaţii de urgenţă conform normativelor în vigoare;

– pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale şi operatorilor economici;

– asigurarea asistenței medicale și aplicarea măsurilor de evitare a apariției unor epidemii;

– exercitarea responsabilităţilor şi competenţelor conform prerogativelor legale, fără excepţie.

Pompierii maramureșeni vor monitoriza permanent zonele cu posibil risc de inundație și vor interveni prompt pentru salvarea persoanelor și a bunurilor sau înlăturarea efectelor inundațiilor.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA